Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
fitmom
door

Fitmom Elyna 'Vlak voor de bevalling pakte ik nog even een bootcamp mee'

Elyna (34) is oprichter van vrouwensportclub VWorkx in Amersfoort. Sporten begon als een passie, maar is nu ze moeder is een uitlaatklep geworden.

Advertentie

‘Sporten is altijd mijn grote passie geweest. Als jong meisje begon ik met klassiek ballet, later werd dat streetdance en salsa. In mijn studententijd belandde ik in een showgroep. Elk weekend traden we op bij dansfeesten door heel Europa.

Hersenbloeding

Toen ik zwanger was van Xem danste ik nog zes maanden door, maar ging toen uit voorzichtigheid toch rustiger aan doen. Dat duurde niet lang: al met 27 weken werd Xem geboren. We schrokken enorm. Eerst leek het goed te gaan, maar toen kreeg hij een hersenbloeding. Drie maanden lang was ik elk vrij uurtje bij Xem in het ziekenhuis. Mijn baan in de sales liep ook door: ik had targets van anderhalf miljoen en kon alleen parttime verlof krijgen. Achteraf heb ik geen flauw idee hoe ik die periode ben doorgekomen.

Zorgenkindje

Toen Xem een jaar was, namen we vakantie om bij te komen. In de zon op het strand van Kroatië kwam het besef: waar ben ik in hemelsnaam mee bezig? Xem was inmiddels gediagnosticeerd met de bewegingsstoornis cerebrale parese en ik wist dat hij altijd een zorgenkindje zou blijven. Met mijn salesbaan ernaast liep ik mezelf totaal voorbij.

Ontslag

Dansen deed ik niet meer, maar ik was begonnen met bootcampen en gaf ook bootcamptraining in de sportschool. Dat gaf me zo veel positieve energie. Op dat strand besloot ik: ik ga ontslag nemen en mijn eigen sportbedrijf opzetten, speciaal voor zwangere en net bevallen vrouwen. Terug van vakantie dook ik er volledig in. Ik deed alle nodige cursussen en sprak met bekkenfysio’s en verloskundigen. Voor mijn eerste bootcamps in de parken van Amersfoort was er soms maar één aanmelding, maar ik ging door. Het gaf me ladingen nieuwe energie.

Advertentie

Lees ook: Fitmom Elza zat zes weken na de bevalling alweer in een ijsbad

Powervrouwen

Sindsdien ben ik elke dag met sport bezig. Ik geef outdoor bootcamps aan grote groepen powervrouwen die zwanger, net bevallen of al een tijdje moeder zijn. Zomer of winter, regen of zon – elke dag staan we in een ander Amersfoorts park te springen en te zweten. Tijdens de zwangerschap van Seb gaf ik tot 31 weken nog elke dag les. De laatste maanden huurde ik andere trainers in en deed ik mee met zes bootcamps per week, en zelfs in de laatste twee weken pakte ik nog lekker drie bootcamps mee.

Uitlaatklep

De bevalling ging razendsnel, maar daarna kreeg ik zware verzakking en moest ik lang herstellen. Als ik nu weer in een park sta te bootcampen zie ik er vast stralend en fit uit, maar met een baby en een zoon die extra hulp nodig heeft, is het bij mij thuis heus niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar juist op die momenten is sporten zo’n heerlijke uitlaatklep. Nog elke dag als ik training sta te geven, denk ik: ik had dit véél eerder moeten doen.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine. Fotografie: Kim Krijnen 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie