Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Happy family? Dit zijn de beste landen ter wereld om je kind op te voeden

Waar ter wereld kun je nu het best je kind opvoeden? Nederland blijkt een goede keuze, maar er zijn landen waar het volgens onderzoek nóg ietsje beter is.

Advertentie

Als het gaat om het grootbrengen van je kroost, zou je een verhuizing naar Scandinavië kunnen overwegen. Denemarken, Zweden en Noorwegen staan bovenaan de lijst van beste landen ter wereld om een kind op te voeden. Dat heeft niet te maken met de verse vis die ze daar serveren – hoewel dat in elk geval wel heel gezond is – maar vooral met de goede voorzieningen en regelingen. Zo hebben deze landen een uitgebreid vader- en moederschapsverlof en is het kleuteronderwijs gratis. Ook is er goed openbaar onderwijs.

Lees ook: Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen van de wereld

Jaarlijkse enquête

De landen die in de lijst, jaarlijks opgesteld door Best Countries Report, zijn opgenomen scoren goed op verschillende kenmerken die met opvoeding te maken hebben zoals: zorg voor mensenrechten, gendergelijkheid, geluksgevoel, inkomensgelijkheid, veiligheid, goed openbaar onderwijs en een goede gezondheidszorg. Meer dan 20.000 mensen uit 73 landen hebben de enquête ingevuld.

Nederland scoort hoog

Mocht je een buitenlands avontuur niet zien zitten, voel je dan vooral niet schuldig. In Nederland hebben we het ook heel goed voor elkaar. Ons kikkerlandje staat op nummer vijf van de lijst, een plek hoger dan vorig jaar. Vrouwen in ons land hebben recht op minimaal zestien weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, en ook onze partner heeft recht op vrije dagen rondom de geboorte van een baby.

Top-tien

Op de vierde plek, een plek hoger dan Nederland, staat Canada. Finland, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Australië en Oostenrijk staan ook in de top-tien. Engeland staat op nummer elf: het land scoort punten op het gebied van openbaar onderwijs en gezondheidszorg, maar scoort slecht op inkomensgelijkheid.

Advertentie

Hoe voed je een gelukkig kind op? 10 wetenschappelijk onderbouwde tips

Bron: independent.co.uk, hln.be – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu