Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Leeftijd ouders vergroot kans autisme

Ouders die op latere leeftijd kinderen krijgen, hebben meer kans op een kind met autisme. Ook bij tienermoeders is die kans hoger. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder meer dan 5,7 miljoen kinderen in 5 landen.

Advertentie

Wetenschappers voegden gegevens over ruim 5,7 miljoen kinderen uit Denemarken, Israël, Noorwegen, Zweden en West-Australië, waarvan meer dan 30.000 met autisme, samen tot een enorme dataset.

Hoge leeftijd én groot verschil in leeftijd

Dat vaders op leeftijd meer kans hebben op een kind met een autismespectrumstoornis was al langer bekend. Toch was er nog veel onduidelijk. Uit de dataset bleek dat een hogere leeftijd van de vader, een hogere leeftijd van de moeder en een groot leeftijdsverschil tussen beide ouders, onafhankelijk van elkaar, de kans op autisme beïnvloeden.

Leeftijd vader belangrijk

De leeftijd van de vader heeft de grootste impact: een man van 50 jaar of ouder heeft 66% meer kans op een kind met autisme dan een man van in de 20 die vader wordt. Bij een vader van in de 40 is die kans 28% groter. Moeders in de 40 hebben een 15% hogere kans op kinderen met autisme dan moeders van in de 20.

Ook tienermoeders hebben een grotere kans op een kind met autisme. Meisjes die als tiener een kind krijgen hebben een 18% hogere kans op een autistisch kind.

Advertentie

Genetische mutaties

De verhoogde kans op een kind met autisme bij een oudere vader heeft vermoedelijk te maken met het feit dat bij het ouder worden de genetische mutaties (‘foutjes’) in de zaadcellen van de man toenemen.

Geen reden tot zorgen

Hoewel de kans op een kind met autisme dus stijgt bij oudere ouders en tienermoeders, gaat het nog steeds om relatief kleine absolute aantallen. Minstens 98% van de kinderen van oudere vaders en moeders en ook van tienermoeders ontwikkelen zich ‘normaal’, in ieder geval zonder de diagnose autisme.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Trouw/Nature.com – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Heeft mijn kind autisme?

Advertentie

Syndroom van Asperger

PDD-NOS

Redactioneel – Offer- Schoenen

Schoenen

Dutchy kinder gymschoenen
Shop nu