Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Overgewicht moeder

Mijn lijf na de bevalling: ‘Ik wilde geen vrouw met overgewicht zijn, maar een fitte moeder’

In de rubriek Lijfshow vertellen moeders over hun lichaam voor, tijdens en na de zwangerschap. Dit keer het verhaal van Danielle (32), single en moeder van Jamie (1,5). Tijdens haar zwangerschap kwam ze 19 kilo aan.

Advertentie

Overgewicht moeder

‘Aan het begin van mijn zwangerschap maakte ik me zorgen over wat die negen maanden met mijn figuur zouden doen. Zou ik veel aankomen? Hoe ging mijn lichaam veranderen? Mijn plan was om gezond te eten – ik ben gek op groenten – maar alleen al bij de gedachte aan broccoli of wortels werd ik misselijk. Behalve die week dat ik plotseling zin had in vier stronken witlof per dag, at ik voornamelijk dingen waar weinig smaak aan zit, zoals brood.

Niet mijn schuld

Na het eerste trimester kwam mijn eetlust niet terug. Toch vlogen de kilo’s er door de zwangerschapshormonen aan. Ik stond wekelijks op de weegschaal en ging googelen: is dit gewicht normaal voor deze termijn? Was ik 5 kilo zwaarder, dan ‘klaagde’ ik daarover bij vriendinnen. Zij relativeerden het: het was niet mijn schuld en de kilo’s zouden na mijn bevalling weer verdwijnen. Dat hielp.

Bovendien was ik zo druk om in mijn eentje alles voor te bereiden voor de komst van de baby – de vader van mijn kind verbrak het contact toen ik zwanger bleek – dat ik weinig tijd had om te piekeren over mijn gewicht.

Koolhydraatarm dieet

In totaal kwam ik 19 kilo aan. Daarvan raakte ik er na de bevalling 8 kwijt, maar de rest bleef maandenlang plakken, vooral bij mijn heupen en bovenbenen. Mijn spiegelbeeld vond ik lelijk. Ook had ik het gevoel dat ik mezelf niet meer mooi kon maken, omdat ik nog steeds zwangerschapskleding droeg – mijn oude broeken pasten niet meer. Ondertussen ging het getal op de weegschaal maar niet omlaag en zakte de moed me in de schoenen. Die extra kilo’s raakte ik dus niet vanzelf kwijt.

Advertentie

Na drie maanden ging de knop om: er moet iets gebeuren. Ik wilde geen vrouw met overgewicht zijn, maar een fitte moeder die goed voor zichzelf zorgt. Ik startte met een koolhydraatarm dieet van hoofdzakelijk groenten. Mijn mindset werd alles of niets: zelfs één stukje chocola zou mijn dieet verpesten. Als ik ergens mijn zinnen op zet, ga ik er honderd procent voor.

Oude spijkerbroeken

Ondertussen zorgde ik in mijn eentje fulltime voor mijn zoon. Dat was pittig, maar overdag ging hij naar de opvang en ik werkte door corona thuis. Zo had ik tussendoor tijd om gezonde maaltijden te maken.

Iedere week ging mijn gewicht omlaag. Dat werkte motiverend, maar de grootste boost kreeg ik toen ik weer in mijn oude spijkerbroeken paste. Na vier maanden was ik terug op mijn oude gewicht van 72 kilo. Ik ben er trots op dat dat me gelukt is en niet bang dat ik weer zal aankomen. Ik heb al jaren hetzelfde gewicht en die 19 extra kilo’s kwamen echt door de zwangerschapshormonen.

Moederbuikje

Wel is mijn cellulitis meer geworden en heb ik een ‘moederbuikje’ gekregen. Daar kan ik me soms onzeker over voelen, maar een vriendin van me zei laatst ook dat haar buik sinds haar bevalling slapper is. Dat stelde me gerust: het is heel normaal.’

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Tessa Heselhaus, fotografie: Rolinda Windhorst

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.