Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Omgeving heeft invloed op lengte

Dacht jij ook altijd dat je lengte genetisch is bepaald? En dat voor een baby al min of meer vaststaat hoe groot hij of zij later gaat worden? Uit een nieuwe studie blijkt dat dit maar deels klopt: de omgeving waarin baby’s leven, van baarmoeder tot ongeveer 1 jaar oud, bepaalt namelijk voor een groot deel welke lengte zij als volwassenen bereiken.

Advertentie

Dit blijkt uit een onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of Pediatrics.

Grote invloed omgeving

Een Israëlisch onderzoeksteam concludeerde dat omgevingsfactoren net zo zwaar wegen als genetica; zij bepalen voor ongeveer 50% de groei en lengte. Met omgevingsfactoren worden de baarmoeder, de voeding en gezondheid in het eerste levensjaar, de ouders en familiestructuur en economische en emotionele gebeurtenissen bedoeld.

Onderzoek met tweelingen

Voor het onderzoek werden 162 tweelingparen onderzocht. De groep bestond uit 56 eeneiige tweelingen, die volledig dezelfde genen hebben, 106 paren van twee-eiige tweelingen, die de helft van hun genen delen, en 106 paren broers en zussen, die ook de helft van hun genen delen.

Balans tussen genen en omgeving

Volgens hoofonderzoeker Hochbergh laten hun studies met tweelingen zien dat er een balans bestaat tussen de invloed van de genen en die van de omgeving. Hochbergh: ‘Het verschil tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen laat de impact van genetica zien. Hierdoor ontdekten wij de grote invloed die de omgeving kan hebben op de manier waarop een persoon wordt gevormd, ook wel de plasticiteit van menselijke ontwikkeling genoemd. Dit betekent dat omgevingsfactoren zoals de voeding van moeder en baby en sociale interacties de groei en lengte kunnen beïnvloeden.’

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Sciencedaily.com – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Groei van je kind

Contact met baby in buik

Hechten met je baby

Advertentie

Groeicurve van je kind

Ontwikkeling baby: van baby naar dreumes

 

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu