Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vaginale bacterie sterkt baby's afweersysteem

Een steriel gaasje inbrengen in moeders vagina en er na een keizersnede mee in het mondje en over het gezicht van de baby vegen. Het klinkt misschien vies, maar onderzoekers denken nu dat het misschien goed is voor de gezondheid van baby’s. De micro-organismen uit hun moeders vagina helpen hen namelijk bij het opbouwen van hun immuunsysteem.

Advertentie

Het was al bekend dat kinderen die met een keizersnede zijn geboren vaker problemen hebben met hun gezondheid. Ze hebben een grotere kans op aandoeningen als astma, eczeem, allergieën en diabetes type 1.

Vatbaarder voor ziekmakers

Steeds meer wetenschappers zijn ervan overtuigd dat dat komt doordat ze bij hun geboorte niet aan het rijke palet aan micro-organismen uit hun moeders vagina zijn blootgesteld. Uit onderzoek blijkt dat zij ook op latere leeftijd een kleinere diversiteit aan bacteriën in hun lijf hebben. Mogelijk maakt dat ze vatbaarder voor ziekmakers.

Gekoloniseerd op weg naar buiten

Op en in ons lichaam leven talloze micro-organismen, zoals bacteriën. Deze micro-organismen hebben we hard nodig: ze trainen ons immuunsysteem, bestrijden infecties en helpen ons eten te verteren. In de baarmoeder leeft een baby in een steriele omgeving. Bij het breken van de vliezen en op zijn weg naar buiten wordt hij gekoloniseerd met de bacteriën uit zijn moeders vagina. Baby’s die worden geboren met een keizersnede maken die kolonisatie niet mee.

Besmetten met een gaasje

Onderzoeker Maria Gloria Dominguez-Bello van de NYU School of Medicine wilde weten of het voor baby’s die via een keizersnede worden geboren goed is als ook zij in aanraking komen met de bacteriën uit hun moeders vagina. Inderdaad hadden de baby’s een rijkere bacteriehuishouding als er na de geboorte met een gaasje met moeders bacteriën over hun gezicht, ogen en door hun mond was geveegd. Ook na een maand droegen zij nog meer micro-organismen bij zich dan baby’s die de speciale behandeling niet hadden gehad.

Advertentie

Vervolgonderzoek

Is dit nu dé oplossing voor gezondheidsproblemen bij baby’s geboren via een keizersnede? Zover is het (nog) niet. Nog steeds hebben baby’s die op de natuurlijke manier worden geboren een grotere diversiteit aan micro-organismen. Toch zouden er belangrijke voordelen aan de methode kunnen zitten, maar om die helder te krijgen wil Dominguez-Bello haar onderzoek uitbreiden. Ze wil de baby’s volgen tot ze tenminste 3 jaar zijn, om te kijken of de grotere hoeveelheid bacteriën zijn werk doet en de kinderen ook echt minder vaak ziek zijn.

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: NYU School of Medicine – Foto:123rf

 

Ook interessant:

Gentle sectio, de vriendelijke keizersnede

Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website