Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
plekken vergeten insmeren kinderen
door

Slim ezelsbruggetje: zo weet je zeker dat je kind goed beschermd is tegen de zon

Het is zomer! Tijd voor stranddagen en waterpret! Dit betekent dus ook: smeren, smeren en nog eens smeren. Het is daarbij belangrijk dat je geen plek overslaat. Met dit handige ezelsbruggetje weet je zeker dat je niets mist en je kind volledig beschermd is tegen de zon.

Advertentie

Dat je je kind goed moet insmeren met zonnebrandcrème om niet te verbranden in de zon en zijn huid te beschermen tegen schadelijk uv-straling, is een open deur. Maar wist je dat je je kind ook moet insmeren met een hoge factor zonnebrand als hij in de schaduw ligt of zit? De schadelijke invloed van uv-straling is doet namelijk ook zijn werk in de schaduw. Dit geldt al helemaal voor baby’s, omdat hun huid nog heel dun is en daardoor extra gevoelig voor huidschade.

Lees meer: Een zonnebril voor je baby of kind: nodig of niet?

Veilig en beschermd de zon in

Smeer je kind vaak en goed in, luidt het advies. Elke twee uur, met zonnebrandcrème ter dikte van een laag pindakaas die je op brood zou smeren. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en KWF Kankerbestrijding adviseert kinderen in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30, ongeacht het huidtype. Ook raden dermatologen aan om zonnebrandcrème in plaats van zonnebrandspray te gebruiken. Met zonnebrandspray gebruik je namelijk al gauw te weinig en bestaat er een kans dat je kind de spray inademt wat niet bepaald gezond is. Kies verder het liefst voor een zonnebrandcrème zonder parfum om de kans op irritatie van de huid te verkleinen.Welke zonnebrand is geschikt voor je kind?

Handig ezelsbruggetje

Bij het insmeren van je kind is het belangrijk grondig te werk te gaan. Toch zijn er plekjes die best vaak worden vergeten. Met als gevolg dat één op de drie kinderen in de zomer toch nog verbrand. Om zeker te weten dat je niets hebt gemist, kun je dit handige ezelsbruggetje gebruiken: S.L.O.R.P. Oftewel:

Advertentie

S
Scheiding van het haar. Een spray kan in dit geval wel handig zijn, omdat het haar dan minder vet wordt. Wel oppassen uiteraard dat het niet in het gezicht van je kind komt.

L
Lippen. Gebruik hiervoor een lippenbalsem met uv-bescherming.

O
Oren, deze worden vaak overgeslagen maar kunnen snel verbranden. Ook insmeren dus!

R
Randjes rond de zwembroek of -luier, het badpak of de bikini van je kind. Het kan daarom handig zijn om je kind in te smeren zonder zijn badkleding aan.

P
Puntje van de neus. Een extra stipje en klaar!

Handig: Zo kies je de juiste zonnebrandcrème voor jouw kind

Advertentie

Insmeren: zo maak je het leuker

Jij weet hoe belangrijk insmeren is, maar daar heeft je kind niet echt een boodschap aan. Die heeft veel meer zin om zandkastelen te bouwen en pootje te baden dan in een insmeersessie. Smeer je kind daarom al in voordat jullie naar buiten gaan. En is je kind oud genoeg: maak het insmeren leuk met een van deze spelletjes.

 1. Stipjesspel
  Knijp zachtjes in de tube zonnebrandcrème en zet stipjes op de armen, benen en het gezicht van je kind en laat hem met zijn vingers de stipjes met elkaar verbinden.
 2. Bodypaint
  Geef je kind een make-upsponsje met wat zonnebrandcrème erop en laat hem zichzelf én jou insmeren. Dit spelletje duurt iets langer, maar is ideaal om kinderen aan het smeren te krijgen.
 3. Treintje maken
  Een leuk spelletje voor als er meerdere kinderen moeten worden ingesmeerd. Zet ze allemaal in een rijtje achter elkaar en geef iedereen een flinke dot zonnebrandcrème. Vorm een denkbeeldige trein en zorg dat iedereen het kind voor zich insmeert. Tip: doe dit vooral buiten, om geknoei te voorkomen.
 4. Wedstrijdje smeren
  Zet een alarm op je telefoon en doe een wedstrijdje met je kind wie zich het snelst kan insmeren. Maak van elk lichaamsdeel een wedstrijd. Dus eerst de armen, dan de benen… Start bij de voeten en eindig bij het gezicht.
 5. Simon zegt
  Simon says is een spelletje uit Amerika dat ook bij het insmeren met zonnebrandcrème leuk en effectief is. Geef je kind een tube met zonnebrandcrème. Klaar voor de start? ‘Simon zegt… zonnebrandcrème op je knieën!’ ‘Simon zegt… zonnebrandcrème op je elleboog!’ Heb je meerdere kinderen, maak er dan een wedstrijd van. Wie als eerste de juiste plek heeft ingesmeerd, heeft het potje gewonnen.

Oeps! Tips wat je kunt doen als je kind (toch) verbrand is door de zon

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD, KWF – Beeld: Getty Images

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier