Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vroeg geven van gluten voorkomt geen coeliakie

Het geven van borstvoeding en het vroeg aanbieden van gluten beschermt baby’s niet tegen coeliakie (glutenovergevoeligheid). Dit blijkt uit een Europees onderzoek onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Advertentie

Jong wennen

Tot nu toe werd altijd gedacht dat het geven van kleine hoeveelheden gluten op jonge leeftijd coeliakie kan voorkomen, vooral wanneer dit gebeurt in de periode van borstvoeding. Gluten is de verzamelnaam voor een groep eiwitten die je onder andere in brood en pasta’s vindt. Volgens eerder onderzoek zou het afweersysteem dat al op jonge leeftijd went aan gluten later geen allergische of overgevoelige reacties ontwikkelen. Dit was echter nog nooit tot op de bodem uitgezocht.

Geen groot verschil

Aan het onderzoek van het LUMC deden 950 kinderen mee, die door erfelijke belasting een verhoogde kans op coeliakie hadden. De ene helft kreeg bij 4 tot 6 maanden dagelijks 100 milligram gluten in de voeding. 5,9% van deze kinderen had coeliakie op 3-jarige leeftijd. De andere helft kreeg in die periode een placebo (nepmiddel); zij kregen voor het eerst gluten op de leeftijd van 6 maanden. Van deze kinderen had 4,5% coeliakie op 3-jarige leeftijd. ‘Geen significant verschil,’ volgens onderzoeksleider dokter Luisa Mearin.

Borstvoeding: wel of geen invloed?

Artsen hebben ouders altijd geadviseerd om al bij 4 tot 6 maanden, tijdens de borstvoedingsperiode, te beginnen met het geven van extra gluten – een advies dat ook nu nog in de richtlijnen staat. Maerin: ‘Door de resultaten van het onderzoek zijn wij hier anders over gaan denken. Uiteraard is borstvoeding altijd de beste voeding voor baby’s, maar dankzij het onderzoek weten wij nu dat dit geen invloed heeft op het risico op coeliakie.’

Alleen meisjes

Sabine Vriezinga, eerste auteur van het onderzoeksartikel: ‘In de hele onderzoeksgroep zagen we geen effect van het vroeger geven van gluten. Maar als je alleen naar de meisjes kijkt, dan lijken zij eerder én vaker coeliakie te krijgen als ze bij 4 maanden gluten hebben gekregen.’ De groep meisjes in het onderzoek was echter te klein om hier met zekerheid iets over te kunnen zeggen. Daarom gaat men verder met onderzoeken, in de hoop steeds meer te begrijpen over het afweersysteem en uiteindelijk meer te weten te komen over het ontstaan van coeliakie.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: The New England Journal Of Medicine – Foto: Malhrovitz/iStock

 

Lees ook:

Mijn kind heeft buikpijn

Allergieën bij kinderen: welke zijn er?

 

Redactioneel – Offer – Babykalender

Alles lezen over de ontwikkeling van je baby?

Van baby tot peuter - Ouders van Nu
Shop nu