
Wat het inkomen van ouders te maken heeft met het geboortegewicht van de baby
Waarom sommige baby’s met een te laag geboortegewicht ter wereld komen, wordt al jaren breed onderzocht. Rotterdamse wetenschappers komen nu met een nieuw inzicht: baby’s in Brabant en Limburg worden vaker met ondergewicht geboren, in gezinnen met een laag inkomen.
Meestal komt het met te licht geboren baby’s gelukkig goed. Na een periode van extra zorg mogen ze gewoon mee naar huis. Toch is het belangrijk dat er zo min mogelijk baby’s met een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram) worden geboren, omdat er wel degelijk gezondheidsrisico’s zijn. Baby’s met een licht gewicht zijn in de eerste periode kwetsbaarder dan andere baby’s. De longen, nieren, hersenen, het hart, spijsverteringskanaal en immuunsysteem zijn nog niet helemaal rijp. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor verschillende ziektes en infecties.
Lees ook: 9 doodgewone dingen die je als (nieuwe) moeder ineens enorm waardeert
Risico’s op latere leeftijd
Ook op latere leeftijd zijn er risico’s. Kinderen die met een laag gewicht zijn geboren hebben meer risico op een ontwikkelingsachterstand, spraak- en taalproblemen, leer- en gedragsproblemen, en hart- en vaatziekten. Inmiddels weten we dat een te licht geboren baby vooral zijn eigen groeicurve moet gaan volgen. Daar moet een stijgende lijn in zijn. Vroeger dacht men dat baby’s de groei echt moesten inhalen, maar nu blijkt dat juist die kinderen meer kans hebben op het metabool syndroom (klachten rondom de stofwisseling).
Studies naar laag geboortegewicht
Daarom worden er nog steeds veel onderzoeken gedaan om te kijken wat van invloed is op een laag geboortegewicht. Bastian Ravesteijn, universitair docent aan de Erasmus School of Economics en gepromoveerd econoom, brengt met de website kansenkaart.nl de kansengelijkheid in Nederland in kaart op het gebied van onder meer onderwijs en inkomen. Ravesteijn dook in het thema geboortegewicht en trok daaruit een aantal opvallende conclusies.
Ook interessant: Dáárom ruiken baby’s zo verslavend lekker
Laag inkomen: meer kans op laag geboortegewicht
Het inkomen van ouders is van grote invloed op het geboortegewicht van de baby. Ouders met een laag inkomen hebben namelijk twee keer zoveel kans om een baby met een te laag geboortegewicht te krijgen als ouders met een hoog inkomen. Ongelijkheid in de samenleving lijkt dus al in de baarmoeder te ontstaan, is de conclusie van Ravesteijn. Op zijn kansenkaart is duidelijk te zien dat de meeste baby’s met een laag geboortegewicht worden geboren onder de rivieren en dan vooral in Brabant en Limburg. Ook in grote steden zijn de scores hoog. Hoe dat precies kan, daar kan de wetenschapper nog geen uitspraken over doen. Daar moet nieuw onderzoek naar verricht worden.
Stress bij de moeder
Het is overigens niet alleen een laag inkomen dat gekoppeld wordt aan een laag geboortegewicht. Het gaat ook om veiligheid van de omgeving, een slechte huisvestiging en eventuele schulden. Als al die problemen samen komen, zorgt dat logischerwijs voor stress bij de zwangere moeders en die stress kan ervoor zorgen dat de baby in de buik minder goed groeit. Volgens Ravesteijn is het dan ook belangrijk dat dit probleem wordt doorbroken. Volgens hem zou de verloskundige zorg in Nederland op de schop moeten. ‘We moeten ons niet alleen richten op de zwangerschap an sich, maar ook op de sociale aspecten’, zegt hij tegen RTL Nieuws. Door te kijken hoe stress kan worden weggenomen en te zorgen dat iedereen gelijke kansen heeft.
Tip: Stress tijdens de zwangerschap, zo beperk je het
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Bron: RTL Nieuws, Gezondheidsplein – Beeld: Getty Images