Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 
Hap Snap
door

Welke kunstvoeding kies je?

Borstvoeding is de ideale start voor je baby, maar soms lukt het niet, kan het niet, of wil je het liever niet. Welke kunstvoeding kies je dan? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven tips.

Advertentie

Emotionele discussies

Borstvoeding is het beste voor je kind, maar het is niet altijd vanzelfsprekend dat het ook lukt. Het kan weken duren voordat het soepel gaat. Bij problemen kun je een lactatiekundige inschakelen; zij kan echt het verschil maken. En soms lukt het ondanks alle moeite toch niet. Wees dan trots op wat wel is gelukt, die eerste afweerstoffen heeft je kind toch maar mooi meegepakt. Laat je niet meeslepen in emotionele discussies over wat wel of niet goed is: ook met een flesje kun je voeden op verzoek en een band opbouwen met je kind.

Lees ook: Is melk gezond voor je kind?

Koe of geit?

Kunstvoeding bevat alles wat je baby nodig heeft voor een gezonde groei. In de Warenwet is namelijk vastgelegd welke ingrediënten er in kunstvoeding –officieel ‘volledige zuigelingenvoeding’– mogen en moeten zitten, en in welke hoeveelheden. De meeste kunstvoeding is gemaakt van koemelk, sommige van geitenmelk. Er wordt weleens gezegd dat kunstvoeding op basis van geitenmelk lichter verteerbaar is, maar daar is vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs voor.

Merk kiezen

Omdat de samenstelling van de verschillende merken (of het nu een A-merk of huismerk is) sterk op elkaar lijkt, kun je er voor kiezen om zo nu en dan een ander merk te proberen, bijvoorbeeld als jouw product even niet verkrijgbaar is. Toch hoor je soms dat kinderen dan meer last van darmkrampjes krijgen. Hoewel dat volgens de wetenschap niet aan verschillende soorten flesvoeding zou kunnen liggen, kan het voor jou een reden zijn om het gewoon bij één merk te houden.

Lees ook: Voedingsschema flesvoeding: hoeveel heeft mijn baby nodig?

Kunstvoeding op verzoek

Of je nu borst- of kunstvoeding geeft, bij beide kun je de signalen van je kind volgen om op verzoek te voeden. Let bij het voeden met de fles ook op de houding van je baby. Zorg dat je baby wat meer ligt en houd de fles wat rechterop, dan krijgt hij minder lucht binnen. En vergeet na afloop het boertje niet. De ene keer moet je hier iets meer de tijd voor nemen dan de andere keer.

Advertentie

Lees ookBaby laten boeren na voeding

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Zonnebrand

Zonnebrand kids

Zonnemelk SPF 50+ voor kinderen
Shop nu