Geboortevlekken: pigmentvlek, wijnvlek, aardbeienvlek, ooievaarsbeet en mongolenvlek

Geboortevlekken bij baby's

Het kan schrikken zijn als je baby bij de geboorte een vreemd plekje blijkt te hebben. Gelukkig kunnen deze vlekken meestal geen kwaad. Hier uitleg over de vijf meest voorkomende geboortevlekken: pigmentvlek, wijnvlek, aardbeienvlek, ooievaarsbeet en mongolenvlek.

Soorten geboortevlekken

Meestal hoef je je bij een geboortevlek geen zorgen te maken. De meest voorkomende geboortevlekken staan hieronder op een rij: pigmentvlek, wijnvlek, aardbeienvlek, ooievaarsbeet en mongolenvlek.

Pigmentvlek

Een pigmentvlek is een plek op het lichaam waar de huid lichter is dan op andere plekken. Dit kleurverschil wordt veroorzaakt doordat er op die plek minder pigment zit. Een pigmentvlek is niet schadelijk, maar soms zit hij op een plek waar hij erg opvalt, of is de vlek groot. Er zijn behandelingen die de zichtbaarheid van een pigmentvlek verminderen of hem zelfs helemaal laten verdwijnen.

Wijnvlek

Een wijnvlek is een soort pigmentvlek, maar dan met een paarsachtige kleur. Naarmate je kind ouder wordt, groeit de vlek met de huid mee. De grootte van de vlek is bij elk kind verschillend. Het kan gaan om een klein plekje, maar het kan ook zijn dat de helft van zijn gezicht ermee bedekt wordt. Lasertherapie kan helpen de zichtbaarheid van de vlek te verminderen, maar meestal is een wijnvlek niet volledig te verwijderen.

Aardbeienvlek

Een aardbeienvlek is een kluwen van bloedvaatjes op een willekeurige plek in de huid. Je ziet dan een rood, bobbelig heuveltje dat een beetje lijkt op een aardbei. Een aardbeienvlek verdwijnt na een paar jaar vanzelf.

Mongolenvlek

Baby’s met een donkere huidskleur hebben wel eens een mongolenvlek. Die ziet er uit als een blauwe plek en is blauw/zwart van kleur. De vlek ontstaat doordat er pigmentcellen in de vetlaag van de huid zitten. Na het tiende jaar verdwijnt de vlek meestal, omdat er dan nieuwe huidlagen overheen zijn gegroeid.

Ooievaarsbeet

Een ooievaarsbeet is een roze of rode vlek op het hoofd van je baby. Deze plekken komen meestal voor in de nek, op het voorhoofd of op de oogleden. Een ooievaarsbeet is roze of rood omdat de bloedvaatjes op die plek zijn uitgezet. Als je kindje huilt of zich opwindt, kun je de plek goed zien. Ongeveer de helft van de baby’s heeft een of meerdere ooievaarsbeten bij de geboorte. De vlekken zijn volkomen onschuldig. In de nek blijven de plekken soms bestaan. Hier komt later haar overheen, waardoor je er niks meer van ziet. De vlekken op de oogleden en het voorhoofd verdwijnen meestal spontaan na een paar jaar.