Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Groene ontlasting baby

Groene ontlasting bij je baby: wat betekent dit?

Als je nietsvermoedend de luier van je baby opendoet en in plaats van de bekende mosterdgele of bruine poep opeens groene ontlasting aantreft, dan kan dat best even schrikken zijn. Wat kan die groene ontlasting van je baby betekenen?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

De kleur van babypoep kan flink variëren. De eerste poep na de geboorte, meconium genoemd, is een groenzwart goedje dat er bijna uitziet als motorolie. Daarna wordt de poep lichter en geler van kleur. Als je baby later vast voedsel gaat eten, krijgt zijn ontlasting allerlei verschillende kleuren: rood als hij bietjes heeft gegeten, oranje na een wortelhapje en groene ontlasting als je baby spinazie op heeft.

Advertentie

Geelgroene of groene ontlasting bij je baby

Bij baby’s die alleen borst- of flesvoeding krijgen, is de ontlasting over het algemeen geelbruin van kleur, een beetje zoals mosterd. Als de kleur naar geelgroen neigt, is er in principe niets om je zorgen over te maken. Vind je de groene ontlasting van je baby opvallend groen, dan kan dat meerdere dingen betekenen.

1. Borstvoeding niet optimaal

Dunne, heldere groene ontlasting bij je baby kan een teken zijn dat een borstgevoedde baby relatief veel ‘voormelk’ binnenkrijgt en weinig ‘achtermelk’. De voormelk die aan het begin van een voeding uit je borst komt, bevat minder vet dan de melk die er aan het eind van de voeding uitkomt. Als je bijvoorbeeld te snel wisselt van borst tijdens het voeden, of als je erg veel melk produceert, kan het zijn dat je baby niet aan die vettere achtermelk toekomt. Hij drinkt dus vooral vetarme melk en dat zorgt voor groene ontlasting bij je baby.

Door dat lagere vetpercentage blijft de melk langer in de maag zitten. Het gevolg is dat de darmen daarna in korte tijd opeens veel melk tegelijk te verwerken krijgen. Dit kan leiden tot krampjes, gasvorming en een dunne, schuimige, groene ontlasting bij je baby. Denk je dat dit bij jou baby het geval is, dan kun je contact opnemen met een lactatiekundige en haar eens mee laten kijken tijdens de borstvoeding.

Lees ook: Babypoep: wat is normaal?

2. Langzamere spijsvertering

Groene ontlasting bij je baby kan ook voorkomen als je kindje niet zo vaak poept. Als ontlasting langer in de darmen zit, komt het langer in aanraking met gal. Gal geeft de ontlasting een donkerdere kleur, waardoor de poep groener of bruiner van kleur wordt. Dit is niets om je zorgen over te maken.

Advertentie

3. Overgevoeligheid

Als de ontlasting van je baby waterig en groen is, met een erg vieze geur en soms wat slijm of een spoortje bloed erin, dan kan dat wijzen op een voedselovergevoeligheid of allergie. Je baby kan overgevoelig zijn voor iets wat jij hebt gegeten, of voor een eventueel supplement dat hij heeft gekregen, zoals johannesbroodpitmeel.

4. Taaislijmziekte

Is de poep van jouw baby neongroen van kleur en lijkt het qua structuur op pudding, dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. Deze ontlasting zou misschien kunnen wijzen op taaislijmziekte, een ernstige ongeneeslijke longziekte. Het is een zeldzame erfelijke aandoening die in Nederland bij zo’n 1.500 mensen voorkomt. Taaislijmziekte wordt opgespoord door de hielprik die wordt gedaan als je baby een paar dagen oud is.

5. IJzersupplement

Als je baby een ijzersupplement heeft gekregen, bijvoorbeeld omdat hij bloedarmoede heeft, dan kan zijn ontlasting donkergroen van kleur worden. Dit is een normale reactie.

6. Tandjes

Het is niet wetenschappelijk bewezen dat doorkomende tanden van invloed zijn op de ontlasting, maar toch beweren veel ouders dat hun baby dunnere poep krijgt als er een tandje doorkomt. Dit kan zorgen voor groene ontlasting bij je baby en zurig ruiken.

Advertentie

7. Groene groente vs. groene ontlasting baby

Eet je kind al vast voedsel en heeft hij groene (blad)groenten gegeten? Dan is het niet gek als de inhoud van zijn luier ook groen kleurt. Het spijsverteringskanaal van je baby is nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het voedsel nog niet zo goed wordt verteerd als bij een volwassene en dus zorgt voor groene ontlasting bij je baby.

Groene ontlasting baby: wanneer naar de huisarts?

Groene ontlasting bij je baby komt dus bij veel baby’s zo af en toe voor. Over het algemeen geldt: drinkt en eet je baby goed en heeft hij geen andere klachten als krampjes of winderigheid? Dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Heeft hij wel dit soort symptomen (groene ontlasting bij je baby), dan is het verstandig om even langs de huisarts of het consultatiebureau te gaan. Het is handig om een foto te maken van de groene ontlasting van je baby of een volle luier in een zakje mee te nemen, voor het geval de ontlasting verder onderzocht moet worden.

Lees ook: Wat kun je doen bij darmkrampjes?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: La Leche League, Voedingscentrum

Bekijk alle actuele luier aanbiedingen en de beste prijzen.

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu