Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

thermometer

Thermometer kopen: welke past bij jou?

Voor de gezondheid van je baby is het belangrijk om zijn of haar temperatuur goed in de gaten te houden. Hierbij is een thermometer een handig hulpmiddel. Maar welke soorten zijn er, en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Een thermometer voor je baby heb je vanaf de geboorte nodig. De kraamverzorgende temperatuurt namelijk tijdens de kraamweek dagelijks de temperatuur van je baby. Na deze week hoef jij dit niet meer te doen, maar het is wel belangrijk om de temperatuur van je kindje nauwlettend in de gaten te houden. Dit kun je doen door gewoon met je handen te voelen of je baby warm of koud aanvoelt. Is hij of zij te warm of te koud? Dan kun je de thermometer erbij pakken om de lichaamstemperatuur exact op te meten. Een normale lichaamstemperatuur ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celcius. Handjes en voetjes voelen altijd wat kouder aan.

Advertentie

Soorten thermometers

Er zijn verschillende soorten thermometers die je kunt gebruiken om de lichaamstemperatuur op te meten en te beoordelen of je kind verhoging heeft. Maar let op, ze zijn niet allemaal even geschikt of nauwkeurig.

 1. Digitale thermometer

  De digitale thermometer staat op alle babyuitzetlijsten en wordt het meest gebruikt. Dit is niet voor niets, want hij is snel met meten, betrouwbaar (indien rectaal gebruikt) en redelijk goedkoop. Al vanaf 4 euro kun je eentje aanschaffen. Als het meten klaar is, krijg je een signaal, en kun je op de thermometer eenvoudig de temperatuur aflezen. Een nadeel van de digitale thermometer is dat die op batterijen werk. Zorg er daarom altijd voor dat je extra batterijen in huis hebt.

 2. Fopspeenthermometer

  Een fopspeenthermometer is zoals de naam al zegt ingebouwd in een fopspeen. Om de meting uit te voeren, houdt je kindje de speen een tijdje in de mond. Toch wordt deze thermometer ook vaak afgeraden. Niet alleen omdat temperaturen via de mond minder betrouwbaar is dan rectaal, maar ook omdat kindjes de thermometer niet lang genoeg in de mond houden.

 3. Oorthermometer

  Naast een digitale thermometer bestaat ook de oorthermometer. Deze thermometer is makkelijk, hygiënisch en snel in gebruik. Het nadeel is echter dat de betrouwbaarheid minder is dan de digitale thermometer. Daarom wordt deze thermometer ook vaak afgeraden voor kinderen.

 4. Voorhoofdthermometer

  Ook met een voorhoofdthermometer kun je de lichaamstemperatuur opmeten. Hij werkt hetzelfde als een oorthermometer met het principe van een contactloze temperatuurmeting op basis van infrarood. Ze zijn op de markt gekomen omdat ze handig en makkelijk in gebruik zijn (vooral als je kindje niet rectaal gemeten wil worden), maar door de onnauwkeurigheid niet echt populair. De temperatuur van de huid kan namelijk door allerlei omstandigheden worden beïnvloed. Denk aan zonlicht, zweet en beweging.

Verschillende merken

Er zijn verschillende merken thermometers voor je baby. Een aantal bekende merken zijn: Alecto, Medisana, Braun en Topcom. In principe verschillen deze merken qua functies niet veel van elkaar, maar het is altijd goed om nog even de specificaties door te nemen.

Thermometer aanschaffen?

Bekijk snel alle soorten thermometers via Bol.com.

tip