Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Warmte-uitslag bij je baby: wat is het en wat kun je ertegen doen?

Zie je kleine vochtblaasjes of pukkeltjes bij je baby na een warme dag? Het zou best eens warmte-uitslag kunnen zijn, waarvan de medische naam miliaria is. Deze huidaandoening die na hitte ontstaat en wordt ook wel warmtebultjes, hitte-uitslag of warmteallergie genoemd.

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Zie ook: Kinderziektes met rode vlekjes

Advertentie

Warmte-uitslag komt bij peuters, kleuters en vooral bij baby’s veel voor. Zeker in de zomermaanden, wanneer het warm is en je kind veel transpireert. Hoewel ze geen kwaad kunnen, zijn de bultjes of blaasjes voor je baby wel vervelend. Ze jeuken en kunnen pijn doen. Bij baby’s bevindt de uitslag zich vaak in het gezicht, de nek, op de schouders. Ook beruchte plekken zijn de huidplooien en dan met name op de plekken waar wrijving is met kleding, zoals de liezen en de oksels.

Hoe ontstaat warmte-uitslag?

Warmtebultjes, de naam zegt het al, ontstaan als een baby het te warm heeft. Dan begint hij te zweten zodat de huid kan afkoelen. Maar hierbij raken de afvoergangen van de zweetklieren soms verstopt. Het zweet hoopt zich hierdoor op onder de huid waardoor huiduitslag en soms ontstekingen ontstaan. Bij jonge kinderen zijn de zweetklieren meestal nog niet goed ontwikkeld, waardoor ze eerder verstopt raken als ze ineens veel zweet moeten produceren. Daarom komen warmtebultjes bij hen veel vaker voor.

Lees ook: Hoe herken je een zonnesteek bij je kind?

Gevoelig voor warmtebultjes

Ook liggen baby’s vaak in een warme kamer en worden ze vaak te warm aangekleed. Ook als je met je kind op vakantie bent in een warm, vochtig oord kan de uitslag opkomen. Sommige kinderen zijn gevoeliger voor het ontstaan van warmtebultjes. Anderen hebben er nooit last van.

Tip: Welke zonnebrandcrème voor baby en kind?

Advertentie

Hoe ziet warmte-uitslag eruit?

Warmtebultjes bij je baby zijn meestal te herkennen aan met vocht gevulde blaasjes. De medische term hiervoor is miliaria crystallina. Hierbij zijn de zweetklieren zeer oppervlakkig afgesloten, waardoor heldere, met vocht gevulde, blaasjes ontstaan. De blaasjes lijken net druppels die op de huid liggen.

miliaria crystallina warmte uitslag
Miliaria crystallina – bron: Huidhuis

Een andere veelvoorkomende vorm van warmte-uitslag is miliaria rubra, wat bestaat uit kleine rode bultjes die flink kunnen jeuken. De afsluiting van de zweetklier ligt hierbij dieper in de huid. Mensen verwarren warmtebultjes soms met netelroos. Maar dit is een heel andere huidaandoening, die kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld virussen, voeding of bepaalde medicijnen.

miliaria rubra warmte uitslag
Miliaria rubra – bron: Huidhuis

Advertentie

Wat te doen tegen warmte-uitslag?

Warmtebultjes zijn vooral vervelend maar niet gevaarlijk. Ze hoeven dan in principe ook niet behandeld te worden. Ze gaan meestal vanzelf over als je kind het niet meer zo warm heeft. Miliaria crystallina, de vorm met de blaasjes, gaat snel weg. Binnen een paar uur zijn ze meestal weer verdwenen. Miliaria rubra, de vorm met de bultjes, kan wel een paar dagen blijven. Je kunt wel veel dingen doen om warmte-uitslag te voorkomen.

Tips

  • Zorg dat je kind het niet te warm krijgt. Houd de (slaap)kamer tijdens hitte zo koel mogelijk en zorg voor voldoende ventilatie. Zie ook: Tips om de baby- en kinderkamer te verkoelen
  • Trek je kind luchtige kleding aan, zoals van katoen of linnen. Hierin zweten baby’s minder. En bovendien gaat het zweet makkelijker weg.
  • Gebruik geen zeepproducten omdat die de huid kunnen irriteren.

Behandeling van warmtebultjes

  • Heeft je baby last van warmte-uitslag, koel dan de huid met kompressen of een natte theedoek of washand. Houd deze even tegen de plek met de bultjes.
  • Ernstige gevallen van warmte-uitslag kunnen met hormoonzalf worden behandeld, die is alleen op recept te krijgen.

Bron: Benu ApotheekBeeld: GettyImages

 

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu