Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom huilen kinderen soms op hun eigen verjaardagsfeestje?

Het vieren van je verjaardag hoort een leuke aangelegenheid te zijn, maar toch is het soms voor kinderen helemaal niet zo'n feest. Sterker nog: sommige kinderen huilen tranen met tuiten als ze de kaarsjes op hun verjaardagstaart uitblazen. En de reden is eigenlijk best logisch.

Advertentie

Als we familietherapeute Kryss Shane moeten geloven, heeft dit vooral te maken met het feit dat de feestjes soms niet om de kinderen zelf draaien, maar om de ouders. Hoe goed ze het ook bedoelen.

Overweldigd

‘Kinderen tot een jaar of vier, vijf, huilen meestal omdat ze compleet overweldigd zijn,’ aldus Shane. Ouders willen vaak dat alles tot in de puntjes is geregeld, en nodigen zoveel mogelijk vriendjes en andere gasten uit. En dan wil iedereen ook nog eens op de foto met de jarige Job. Shane: ‘Dit kan voor sommige kinderen te veel van het goede zijn, omdat het niet iets is wat ze dagelijks meemaken.’

Lang zal hij leven!

Volgens Shane kan het moment dat er voor ze gezongen wordt, ook een reden voor een jarige zijn om in huilen uit te barsten. Net als sommige volwassenen voelen ze zich opgelaten, als er in het openbaar een verjaardagslied voor hun wordt gezongen. Alleen in tegenstelling tot volwassenen weten kinderen vaak niet hoe ze met deze situatie moeten omgaan. Ze hebben geen idee wanneer het zingen stopt en wat ze daarna kunnen verwachten. ’Ze hebben vaak geen andere manier om hun gevoelens te uiten, dan in huilen uit te barsten,’ aldus Shane.

Eigen grenzen bepalen

Voor hun vijfde jaar is hun verjaardagsfeest voor zowel introverte als extroverte kinderen, dus soms een reden om een potje te huilen. Om verschillende redenen. Want waar introverte kinderen vaak overweldigd zijn door al het lawaai, het zingen en de overmatige aandacht, voelen extroverte kinderen soms een te grote druk om met iedereen te socializen. Het gevolg: tranen. Als dit gebeurt met jouw kind, is het volgens de expert belangrijk om ze zelf de leiding te laten nemen en rekening te houden met hun grenzen.

Plannen

Naarmate kinderen ouder worden, is er minder kans op een inzinking op de grote dag. Hoe ouder ze zijn, hoe beter ze kunnen omgaan met stress en aandacht. Bovendien kunnen ze steeds actiever deelnemen aan het plannen van hun verjaardag, en aangeven wat ze wél en niet willen. Volgens Shane is het belangrijk om je kind zelf te laten bepalen of hij zijn verjaardag groot of juist klein wil vieren, en eventueel in welk thema.

Mijlpaal

Ouders gaan soms zo op in de organisatie van het feestje, dat ze vergeten om naar hun eigen kind te luisteren, zegt Shane. Wat natuurlijk heel begrijpelijk is. Je wilt er tenslotte een geweldige dag van maken voor je zoon of dochter en dus haal je alles uit de kast. Natuurlijk moet je dit vooral blijven doen, maar houd wel goed in de gaten of je je kind er wel echt een plezier mee doet. Soms is een iets minder groot feest, minstens zo leuk voor je zoon of dochter.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: FatherlyBeeld: Shutterstock

Cadeautips:

Commercieel – Hema – Offer – Winterjas

Jassen

Met een zachte teddy voering en twee steekzakken
Vind je hier