
10x dingen die je je peuter vooral wél moet laten doen (al lijkt het niet altijd logisch)
'Niet op je stoel staan', 'Niet in je mond stoppen', 'Afblijven!' Als ouder van een peuter ben je zo'n beetje de hele dag dingen aan het verbieden en ongelukjes aan het voorkomen. Herkenbaar? Dan mag het vanaf nu een tandje minder. Want juist voor peuters is het belangrijk om fouten te maken en te ontdekken.
1. Nee zeggen
De peuterpuberteit (of ‘nee’-fase) begint als je peuter anderhalf jaar à twee jaar oud is en eindigt rond het vierde jaar. Hij beseft tijdens de peuterpuberteit dat hij een eigen mening heeft, zelf beslissingen kan nemen en dingen kan gaan ondernemen. Hij zet kortom zijn eerste stappen naar onafhankelijkheid en dat is een gezonde ontwikkeling. Hoe vermoeiend al dat nee zeggen voor jou soms ook is.Tip! De nieuwste boeken over ouderschap en opvoeden vind je hier
2. Kiezen
Natuurlijk is het makkelijker en sneller om zelf te bepalen wat je peuter aantrekt, wat er wordt gegeten of wat jullie gaan doen. Maar keuzes leren maken is een belangrijke les voor je peuter. Zo leert je kind zelfstandig te denken en geef je zijn zelfvertrouwen een boost.
Lees ook: Fotoserie: kinderen in zelfgekozen outfit
3. Vies worden
Natuurlijk zit je niet te wachten op een grote smeerboel na het spelen of eten. Maar van tijd tot tijd eens goed vies worden is heel leerzaam voor kinderen. Zo is buiten spelen in de natuur (lees: modder) niet alleen leuk, het verbetert ook de cognitieve en fysieke ontwikkeling van je kind.
Lees ook: Waarom vies worden goed is voor je kind
4. Herrie maken
Dat geldt ook voor herrie. Laat hem dus af en toe experimenteren met zijn stem en geluiden zonder dat je steeds vraagt of het wat zachter kan.
Lees ook: Waarom muziek maken zo belangrijk is voor een kind
5. Vallen
Door je kind de ruimte te geven om soms letterlijk te vallen en weer op te staan, ontdekt hij waar zijn grenzen liggen en ontwikkelt hij zelfvertrouwen. Bijt dus af en toe op je tong als je peuter zelf van de glijbaan wil gaan. Mits het niet al te gevaarlijk is natuurlijk.
Lees ook: 15x tips en taakjes om het zelfvertrouwen van je peuter te boosten
6. Driftbuien
Doe je er alles aan om te voorkomen dat je kind zich languit in het gangpad van de supermarkt stort? Niet doen, want zo’n meltdown helpt je peuter om emoties te verwerken.
7. Fouten maken
Iedereen weet: van fouten maken, leer je. Dit geldt net zo goed voor peuters. Schiet je kind dus niet meteen te hulp als hij iets niet goed doet, maar laat het hem zelf oplossen. Niet alleen zal je kind zo leren hoe het dan wel moet, hij leert zo ook om te gaan met tegenslagen.
8. ‘Zelluf doen’
Negen van de tien keer is het veel makkelijker om als ouder iets voor je peuter te doen, dan het hem zelf te laten doen. Het gaat sneller, er vallen geen gewonden en het wordt geen grote puinzooi. Maar je kind dingen zelf laten doen, is juist heel belangrijk want: leerzaam. Gewoon maar een keer extra stofzuigen dus.
9. Doktertje spelen
Als kinderen zo rond de twee jaar zijn, begrijpen ze dat er jongens en meisjes zijn. En dus zal je nieuwsgierige peuter zijn eigen lichaam gaan onderzoeken. En misschien ook dat van een vriendje of vriendinnetje. Schrik hier niet van, het is normaal gedrag. Hoe relaxter en nonchalanter je hier als ouder op reageert hoe beter.
Lees ook: Zo verloopt de seksuele ontwikkeling van baby tot tiener
10. Met grote mensen meepraten
Bemoeit je peuter zich met een gesprek tussen jou en je partner of een vriendin? Laat hem af en toe vooral meepraten. Zo geef je hem het gevoel dat je hem serieus neemt.
Bron: Romper – Beeld: Shutterstock