Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
peuter jaloers baby
door

Jaloerse peuter als hij een broertje of zusje krijgt? 6 effectieve tips

Het is ook niet niks: het ene moment draait de hele wereld om jou,en vervolgens moet je alle aandacht delen aan je kleine babybroertje of-zusje. Een nieuwe baby in huis kan flink wat jaloezie opwekken bij je peuter. Hoe ga je daarmee om?

Advertentie

Negatief de aandacht trekken, veel huilen, niet willen eten, de baby slaan of wegduwen: het zijn allemaal tekenen dat je peuter jaloers is op zijn kersverse babybroertje of -zusje. Het is belangrijk om deze signalen op te merken en op de juiste manier met de jaloezie van je peuter om te gaan. Voor hem is een broertje of zusje een grote verandering waar hij erg aan moet wennen. Logisch dat dit niet zonder slag of stoot gaat. Merk je jaloezie bij je oudere kind(eren)? Lees dan onderstaande tips.

  1. Erken de gevoelens van je peuter

    Laat je kind weten dat je ziet dat hij jaloers is. Probeer hierover met hem te praten. Vertel dat je snapt dat hij jaloers is en dat het ook best lastig is dat hij nu wat minder aandacht krijgt. Word dus niet boos als je kind jaloers gedrag vertoont. Tuurlijk moet je het niet toestaan dat je kind bijvoorbeeld de baby slaat, maar ga niet voorbij aan zijn gevoelens. Dus niet: ‘Je mag niet jaloers zijn!’ maar ‘Ik snap dat je jaloers bent, het is ook moeilijk dat mama haar aandacht moet verdelen’.

Lees ook: Zo reageert je kind op de komst van een baby, volgens zijn sterrenbeeld

  1. Geef een cadeautje van de baby aan je peuter

    Om hem te laten wennen aan de baby kun je een cadeautje voor hem kopen, namens de baby. Het is voor je peuter al moeilijk genoeg om allemaal cadeaus voorbij te zien komen van het kraambezoek die voor de baby bestemd zijn, dus het is helemaal niet erg om hem ook wat te geven. Als je zegt dat het van de baby is, krijgt hij meteen positieve gevoelens bij zijn nieuwe broertje of zusje.

    Advertentie
  2. Leg uit

    Grote kans dat je peuter niet begrijpt waarom mama heel de dag in de slaapkamer op bed ligt met de baby. Of waarom je hem niet meer zo makkelijk kunt tillen of met hem kunt spelen. Leg je kind uit dat de baby nog heel klein is en bij mama moet drinken. En dat mama bevallen is en de komende dagen niet uit bed kan, maar dat papa wél met hem naar de speeltuin kan.

    Lees ook: 13x aanleidingen voor driftbuien bij peuters

  3. Vertel hoeveel je van hem houdt

    Ook al zeg je misschien al heel vaak dat je van hem houdt, doe dat nu nog maar iets vaker. Vertel je peuter dat je hem nog precies even lief vindt als voordat de baby er was en dat er niks aan jouw gevoel voor hem is veranderd. Je kunt het niet vaak genoeg vertellen in deze roerige tijd.

  4. Betrek je peuter bij het verzorgen van je baby

    Is je kind al een beetje zelfstandig? Betrek hem dan bij de verzorging van je baby. Laat hem een flesje geven of een hydrofieldoek pakken om het mondje mee af te vegen. Of laat hem kijken als je de luier van de baby verschoont en leg uit wat je aan het doen bent. Zo voelt je peuter zich meer betrokken en gaat hij zijn broertje of zusje vanzelf interessanter vinden.

  5. Plan qualitytime in met je peuter

    Als je weer een beetje hersteld bent, kun je wat qualitytime met je peuter inplannen. Laat de baby bij papa of breng ‘m naar opa en oma en ga met je peuter naar een indoor speeltuin of iets anders waar hij blij van wordt. Je peuter heeft wel wat qualitytime verdiend!

Lees ook:

Bronnen: HLN, What To Expect – beeld: Shutterstock

Advertentie
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier