Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Stofje in longen baby start bevalling’

Wanneer een bevalling begint is doorgaans lastig te voorspellen: de ene vrouw bevalt netjes op de uitgerekende datum, terwijl de ander 2 weken moet wachten. Eerdere onderzoeken suggereerden al dat niet de moeder, maar de foetus een belangrijke rol speelt in het ‘starten’ van de bevalling. Nieuw onderzoek bevestigt dit: 2 eiwitten in de longen van de foetus zouden de bevalling op gang brengen.

Advertentie

Onderzoekers van het UT Southwestern Medical Center ontdekten dat dankzij de eiwitten SRC-1 en SRC- 2 genen in de longen van de foetus worden geactiveerd, die ervoor zorgen dat er 2 stofjes worden geproduceerd. Die stofjes (SP-A en PAF) stellen de baby in staat om, eenmaal buiten de baarmoeder, adem te halen. Bovendien belanden de stofjes in het vruchtwater en veroorzaken ze een reactie in de baarmoeder die de bevalling in gang zet.

Muizen

Uit experimenten met muizen blijkt dat een tekort aan de eiwitten SRC-1 en SRC-2 ertoe leidt dat er aanzienlijk minder SP-A en PAF wordt geproduceerd. Muizen met zo’n tekort bevielen 1 tot 2 dagen later dan gepland, wat vergelijkbaar is met een menselijke bevalling die 3 tot 4 weken later dan gepland op gang komt. Wanneer onderzoekers de muizen met een tekort aan SP-A en PAF de stofjes toedienden, bevielen deze wel op tijd.

Voorkomen van vroeggeboortes

Het onderzoek wijst er dan ook op dat de stofjes een belangrijke rol spelen bij het op gang brengen van de bevalling. Onderzoekers hopen dat de bevindingen gebruikt kunnen worden om vroeggeboortes in de toekomst te voorkomen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Scientias.nl – Foto: 123rf

Advertentie

 

Lees ook:

Wanneer komt de baby?

Alles over vroeggeboorte

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier