Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
praten over racisme
door

Zo praat je met je kind over racisme (met praktische tips)

Er zijn van die onderwerpen waar je je kind nog te jong voor vindt, of waarbij je niet zeker weet hoe je het aanpakt. Voor veel ouders is racisme zo'n onderwerp. Toch is het volgens experts belangrijk om dit gesprek niet uit de weg te gaan. Maar hoe doe je dat? Praten met je kind over racisme.

Advertentie

Ouders die tot een minderheidsgroep of zelf te maken hebben gehad met racisme, praten vaak al op jonge leeftijd met kinderen over dit onderwerp. Andere ouders vermijden dit vaak liever, zo blijkt uit onderzoek. ‘Niet verwonderlijk’, zegt Yamalis Diaz, werkzaam als assistant-professor bij de Department of Child and Adolescent Psychiatry van het NYU Langone Health’s Child Study Center in New York. ‘Veel ouders vermijden dit onderwerp uit ongemak, omdat ze niet precies weten wat ze moeten zeggen. Ze zijn bang om het verkeerde te zeggen en ze willen hun kinderen ‘beschermen’ tegen narigheid in de wereld.’

Poppenexperiment

Toch menen experts dat het beter is om deze gesprekken al op jonge leeftijd te voeren. ‘Op vrij jonge leeftijd zien kinderen al raciale verschillen’, zegt Beverly-Jean Daniel, een assistant-professor aan de Faculty of Community Services van de School of Child and Youth Care dat verbonden is aan Ryerson University in Toronto. Een bekend voorbeeld is het poppenexperiment, waarbij kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar poppen met een lichte huid als mooi bestempelen en poppen met een donkere huid als stout. ‘Ook veel kinderliedjes en zelfs Disney-films werken dit soort denkbeelden in de hand. Juist daarom is het belangrijk om jonge kinderen al duidelijk te maken hoe het écht zit.’

Omarm de verschillen

‘Iedereen is gelijk’ is een boodschap die veel ouders aan hun kind willen meegeven, maar hoewel Diaz de goede intenties van deze ouders prijst, is ze tegelijkertijd van mening dat je daarmee de plank misslaat. ‘Deze benadering zorgt ervoor dat het probleem ontkent wordt, terwijl discriminatie en vooroordelen op basis van huidskleur helaas de realiteit is.’ Haar advies: ‘Negeer het niet, maar herken het, begrijp het, accepteer het en omarm de verschillen.’

Lees ook: Praten met je peuter: met deze 7 tips wordt er beter naar je geluisterd

Tips per fase

Maar hoe start je een gesprek over racisme. En wat zeg je dan wel tegen je kind over dit onderwerp. Elke leeftijdsfase heeft een andere benadering volgens experts. Zo pak je het aan:

Advertentie
 1. Baby’s en dreumessen
  Al vanaf zes maanden kunnen baby’s waarnemen dat mensen een andere huidskleur of uiterlijk hebben. Het is daarom goed om al op jonge leeftijd je kind bewust te maken van de overeenkomsten die mensen hebben van verschillende afkomst, religies en culturen. Maak gebruik van prentenboekjes, tv-programma’s, waarbij iemand met een andere huidskleur niet direct als exotisch wordt afgebeeld, maar gewone alledaagse dingen doet. Ook de keuze voor een kinderopvang met een grotere diversiteit kan bijdragen aan een open blik. Wees hierbij voorbereid op vragen over verschillen, zoals handicaps, geslacht en fysieke kenmerken zoals huidskleur en haar.
 2. Peuters
  Op driejarige leeftijd beginnen uiterlijke kenmerken een rol te spelen bij de keuze met wie ze willen spelen. Ook kunnen ze onbedoeld kwetsende opmerkingen maken, waar je als ouder op dat moment iets mee moet doen. Neem de opmerkingen en vragen van je kind serieus en neem de tijd om vooroordelen te weerleggen.
 3. Kleuters
  Wanneer kinderen naar schoolgaan, wordt hun wereld groter en worden ze aan meer dingen en verschillende mensen blootgesteld. Ook krijgen ze op deze leeftijd steeds meer mee van het nieuws. Door vragen aan je kind te stellen als: ‘Zijn er type mensen die nooit de held in stripverhalen en films worden?’ En: ‘Wat maakt iemand mooi?’ Help je hem zijn eigen mening te vormen. Dit is ook de tijd waarin je kinderen manieren kunnen leren om racisme en vooroordelen af te wijzen en te bestrijden.
 4. Tieners
  Op oudere leeftijd kun je veel diepgaandere gesprekken met je kind voeren over dit onderwerp. Houd in de gaten wie en wat invloed hebben op de mening van je kind. Zeker als je kind online actief is, zal hij dingen tegenkomen die niet altijd goed voor hem zijn. Het is daarom extra altijd belangrijk om je kind aan te moedigen kritisch te zijn.

Bron: Today’s Parent Beeld: Shutterstock

 

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier