Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 23 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 23 weken oud en wat wordt hij groot. Hij krijgt steeds meer een eigen willetje en kan flink tekeergaan als het niet gaat zoals hij wil. En heb je al een eerste tandje bij je kind gespot? Zo niet, dan zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren.

Ontwikkeling baby 23 weken 

Au! Als je baby nu een pluk van je haar vastgrijpt, kan dat behoorlijk pijn doen. Hij krijgt steeds meer kracht in zijn handen en laat dingen niet zomaar meer los. Pak je iets van hem af, dan kan je baby daar flink boos om worden. Hallo, dat is van mij!

Advertentie

Beetje bij beetje begin je zijn eigen wil te zien en als iets hem niet zint, kan dat uitmonden in een driftbui. Denk aan hard huilen, krijsen of wild om zich heen schoppen en slaan. In jouw ogen lijkt dit misschien wat overdreven, maar je kind kan zijn emoties nou eenmaal niet op een andere manier uiten. En vergeet niet: ook boos worden is een stap vooruit in zijn ontwikkeling.

Ontdek hier: Welk type baby heb jij?

Melkgebit

Huilt je baby meer dan normaal, is hij onrustig, kauwt hij op alles wat los en vast zit, kwijlt hij veel en ruikt zijn poep zuur? Dan kan het zijn dat er binnenkort een eerste tandje doorkomt. Als hij er niet al eentje heeft, want gemiddeld krijgen baby rond zes maanden hun eerste tandjes, maar het kan ook eerder. Om zeker te weten dat het om een doorkomende tand gaat, kun je aan zijn tandvlees voelen. Voel je een harde bobbel, dan komt er waarschijnlijk een tand aan. Als het eerste tandje eenmaal door is, komt er gemiddeld één tand per maand bij. Check hier hoe de ontwikkeling van het melkgebit precies verloopt.

Zodra er een tand zichtbaar is, moet je beginnen met poetsen. Dat is niet alleen goed voor de kaak en het tandvlees en belangrijk om gaatjes te voorkomen, je kind leert zo ook dat tandenpoetsen bij de dagelijkse routine hoort.

Lees ook: Pijn bij doorkomende tandjes, dit kun je doen

Jouw leven met je baby: week 23

Rapley-methode: eten uit het vuistje

Grote kans dat je je kind al zijn eerste oefenhapjes hebt gegeven. Nog even en vaste voeding is een onmisbaar onderdeel van zijn dagelijkse voeding. Vanaf zes maanden gaat vaste voeding de melk beetje bij beetje vervangen. Alleen melk is dan niet meer voldoende om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Je kunt beginnen met het geven van gepureerd fruit of groente volgens het voedingsschema, maar je kunt ook voor de Rapley-methode gaan. Je geeft je baby dan geen gepureerd fruit of groente, maar bijvoorbeeld stukjes zachtgekookte broccoli of wortel die hij zelf kan pakken en opeten. Hierbij hou je geen vast schema aan, maar bied je je kind regelmatig eten aan en laat je hem zelf bepalen wanneer en hoeveel hij eet.

Voorstanders van de methode beweren dat kinderen die zo leren eten, later beter met de pot mee-eten en meer verschillende soorten groenten lusten. Daarnaast leert je baby goed kauwen en worden de kaakspieren goed ontwikkeld. Bovendien kan je kind de verschillende soorten groenten proeven en leren herkennen. En het scheelt veel werk: je hoeft niet apart voor je baby te koken en te pureren, en je hoeft hem ook niet met een lepel te voeren. Een nadeel is dat het wel een kliederboel kan worden: je kind experimenteert met eten, knijpt het fijn en gooit het misschien wel op de grond. Meer weten? Hier lees je alles over de Rapley-methode.

Tip: Zo stimuleer je de smaakontwikkeling van je baby

De laatste regeldag

Is je kind huilerig, onrustig en blijft hij maar drinken? Grote kans dat hij een regeldag heeft. Niet leuk, maar aan de andere kant betekent het wel dat je baby een groeispurt heeft of een mentale sprong maakt en weer groeit in zijn ontwikkeling. Naast een groei- of ontwikkelingsspurt zorgen regeldagen er ook voor dat het afweersysteem van je baby een boost krijgt.

Regeldagen duren meestal één à twee dagen, maar kunnen ook langer aanhouden, tot wel een week. De meeste baby’s hebben rond de zes maanden hun laatste regeldag. Al kan je kind als hij ouder is dan zes maanden toch een regeldag krijgen, bijvoorbeeld als hij ziek is. Het kan ook zijn dat je niets merkt van zo’n regeldag. Zeker als je geen borstvoeding geeft, maar kunstvoeding, kan zo’n groeispurt ongemerkt voorbijgaan.

Lees ook: Kunst- en borstvoeding combineren, zo doe je dat

Extra tip rondom je baby van 23 weken oud

Babyzwemmen

De meeste baby’s vinden het heerlijk om te zwemmen. Ze voelen zich fijn in het water en daarbij is het ook goed voor de motoriek en de sociale ontwikkeling. En geef toe: er is toch geen schattiger gezicht dan mollige babybeentjes in een zwembroek of badpak?

Je kunt nu al starten met babyzwemmen als je nog niet eerder met je kind naar het zwembad bent geweest. Wachten tot je kind alle vaccinaties heeft gekregen, is niet nodig. Tijdens babyzwemmen leert je kind draaien, drijven en bewegen in het water en tegelijkertijd versterkt het jullie band.

Je kunt zelf gaan babyzwemmen (vaak zijn er speciale babyochtenden bij zwembaden), maar ook in groepsverband babyzwemlessen volgen. Hier leer je onder andere veilige manieren om je baby vast te houden in het water. Tijdens het babyzwemmen is het zwembadwater gemiddeld 30 tot 33 graden, de ideale temperatuur voor je kind.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie, Voedingscentrum

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.