Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vader deelt zijn belangrijkste opvoedtips met zijn kinderen die aan het vissen zijn

Handig! De belangrijkste opvoedtips per sterrenbeeld

Volgens de astrologie zegt het moment van de geboorte veel over het karakter van je kind. Weet je wat de pluspunten en de valkuilen zijn die bij het sterrenbeeld van je kind horen, dan kun je hier rekening mee houden bij de opvoeding.

Advertentie

Een Amerikaanse astrologe en een opvoedkundige staken de koppen bij elkaar en kwamen op onderstaande handige opvoedtips per sterrenbeeld. Doe er je voordeel mee!

Tip: Helemaal in to de sterrenbeelden? Hier vind je meer

Ram: ‘Laat hem zijn eigen problemen oplossen’

De Ram (21 maart-19 april) staat bekend als moedig, vastberaden en zelfverzekerd. Je Ram-kind lost dan ook graag zelfstandig zijn problemen op. Geef je hem die ruimte. Ook is het goed om in de opvoeding rekening te houden met zijn competitieve karakter. Houd hierbij in gedachte dat jij zijn grote voorbeeld bent. Ben je zelf ook nogal competitief ingesteld, houd je dan in als je een wedstrijd verliest en geef het grote voorbeeld. En sta je straks langs de lijn bij een voetbal- of tenniswedstrijd van je kind? Prijs de inspanning, niet het resultaat.

Meer weten? 11 karaktereigenschappen die van de Ram een geweldig sterrenbeeld maken.

Advertentie

Stier: ‘Push je kind niet’

Een Stier-kind (20 april- 20 mei) is vaak erg voorzichtig en denkt goed na voordat hij iets doet. Hij kan hierdoor traag of zelfs lui lijken. Dit is hij zeker niet. Hij heeft simpelweg wat meer tijd nodig om taken te volbrengen. Push hem vooral niet, want dit werkt alleen maar averechts. Deelt je kind zijn speelgoed niet graag met andere kinderen? Ook dat is een typisch Stier-trekje. Je zult zien dat als je hier met je kind aan werkt, het al snel stukken beter gaat. Tips hoe je samen delen en spelen kunt stimuleren.

Tweelingen: ‘Fouten maken mag’

Een Tweelingen-kind (21 mei-20 juni) heeft mega veel energie en is bovendien een echt gevoelsmens. Laat je kind vooral dansen, zingen, schrijven, rennen en springen of wat hij dan ook fijn vindt om te doen. Hij heeft zo’n uitlaatklep namelijk echt nodig. Besluiteloosheid is een typisch trekje van Tweelingen. Je kunt je kind helpen door hem thuis zelfstandige beslissingen te laten nemen. Push hem hierbij vooral niet te veel, want dat zorgt alleen maar voor een gefrustreerd kind. Besluiteloosheid gaat trouwens vaak samen met de angst om fouten te maken. Dus doet je kind iets niet goed, leg er vooral geen nadruk op maar benoem wat hij wel goed doet. Zo help je je kind zelf keuzes te maken.

Kreeft: ‘Zorg dat hij zich veilig en geboren voelt’

Het is voor een Kreeft-kind (21 juni-22 juli) heel belangrijk om een sterke band met een of beide ouders te hebben. Dit zorgt ervoor dat de gevoelige Kreeft zich veilig en geborgen voelt. Kreeften zijn dan ook dol op familietradities en voelt zich nergens beter dan thuis met het gezin. Kreeft-kinderen willen nog weleens onzeker zijn. Moedig hem daarom zoveel mogelijk aan bij alles wat hij doet. Is je kind hierdoor erg op jou gericht en wat minder op vriendjes? Helemaal niet erg. Zolang hij zich maar veilig voelt en weet dat er mensen van hem houden, ongeacht wat hij presteert. Tips: help je kind zelfverzekerder te worden. 

Leeuw: ‘Houd hem met beide benen op de grond’

Een Leeuw (23 juli-22 augustus) slooft zich graag uit om aandacht te krijgen. Wat hem meestal ook lukt, want als ouder ben je maar wat trots op dit grappige, creatieve en uitbundige kind. Pas wel op dat het vragen om aandacht niet doorslaat en je Leeuw-kind hierdoor wat egocentrisch wordt. Wees ook eerlijk als het niet de allerbeste tekening ooit is die hij aan je laat zien. Zo blijft hij met beide benen op de grond staan. En leer hem dat hij niet altijd direct aandacht krijgt als hij hierom vraagt. Ben je net aan de telefoon met een vriendin, dan zal hij toch echt even moeten wachten tot je uitgebeld bent. 5 manieren om te zorgen dat je kind je niet steeds onderbreekt. 

Advertentie

Maagd: ‘Laat hem helpen met klusjes in huis’

Volgens de astrologie zijn Maagden (23 augustus-22 september) over het algemeen loyaal, analytisch, vriendelijk en hardwerkend. Een Maagd-kind wil zich dan ook graag nuttig maken. Geef hem daarom kleine klusjes in het huishouden die hij zelfstandig kan uitvoeren. Ook zijn Maagden vaak een beetje verlegen. Maak je hier geen zorgen over. Zolang het voor je kind geen probleem is, lekker laten gaan. Heeft je kind zelf last van het feit dat hij verlegen is? Moedig hem dan aan (dwing niet af!) om uit zijn comfortzone te stappen en bijvoorbeeld mensen een hand te geven als hij ergens binnenkomt en oogcontact te maken. 18 leuke klusjes voor kinderen in en om het huis.

Dit zegt je sterrenbeeld over hoe je het doet als moeder

Weegschaal: ‘Fijn als alles in balans is’

Een Weegschaal (23 september-22 oktober) is een echte team player en wil van kleins af aan graag voor vol worden aangezien. Zoals de naam van dit sterrenbeeld al doet vermoeden, vindt een Weegschaal het fijn als alles in balans is. Hij trapt dan ook niet graag op tenen, maar houdt liever zijn mening voor zich. Een valkuil voor Weegschalen is dat ze nogal eens kunnen zwelgen in zelfmedelijden. Ga hier niet in mee, maar kap het ook niet té makkelijk af. Kies de gulden middenweg als je kind zichzelf heel erg zielig vindt, troost hem maar overdrijf het niet.

Schorpioen: ‘Moedig hem aan emoties te delen’

Een Schorpioen-kind (23 oktober – 21 november) vindt het heerlijk om in z’n eentje op zijn kamer te spelen. En ook van alleen door de tuin struinen, kan een Schorpioen genieten. Dit is zijn manier om emoties en dingen die hij heeft geleerd of meegemaakt te verwerken. Moedig hem vooral aan om dit te doen, maar leer je kind ook dat het belangrijk is om emoties met anderen te delen en niet alles op te kroppen. Doordat Schorpioenen zo introvert kunnen zijn, kan je kind de neiging hebben om een beetje stiekem te zijn of zelfs keihard te jokken. Wordt niet al te boos als je kind dit doet, maar vraag je af waarom hij dit doet en moedig hem aan om eerlijk te zijn. Hoe ga je om met liegen?

Boogschutter: ‘Laat hem zelf de wereld ontdekken’

Boogschutters (22 november- 21 december) zijn vaak ongelofelijk nieuwsgierig en avontuurlijk. Ook heeft hij veel fantasie en dit kan er nog weleens voor zorgen dat je zijn verhalen met een korreltje zout moet nemen. Geef je kind vooral de ruimte om erop los te fantaseren en de wereld zelf te ontdekken. Hier wordt hij heel gelukkig van. Is je Boogschutter-kind een tikkeltje ongeduldig? Overweeg om je kind op een cursus mindfulness voor kinderen te doen. Hier zal hij de rest van zijn leven plezier van hebben. Lees hier meer over mindfulness voor kinderen. 

Steenbok: ‘Biedt dit ambitieuze kind veel uitdaging aan’

Is je kind een Steenbok (22 december -19 januari) dan heb je een kleine ondernemer in de dop gebaard. Wees niet verrast als je Steenbok-kind al op jonge leeftijd langs de deuren gaat om zelf geplukte bloemen te verkopen of andere handeltjes bedenkt. Biedt dit ambitieuze kind vooral veel uitdaging aan: doe hem op een sport en laat hem thuis klusjes doen. Behandel hem hierbij vooral niet als een klein kind. Een Steenbok wil niets liever dan serieus genomen worden en kan niet wachten om volwassen te zijn. Doet je kind wat uit de hoogte tegen andere kinderen? Leer hem dat dit niet oké is, maar realiseer je ook dat hij dit niet doet omdat hij overdreven zelfverzekerd is. In tegendeel, grote kans dat je kind onzeker is als hij zich zo opstelt naar anderen.

Meer weten? 10 redenen waarom Steenbok een geweldig sterrenbeeld is. 

Waterman: ‘Dit kind wil graag opvallen en uniek zijn’

Watermannen (20 januari-18 februari) zijn volgens de astrologie progressief, zelfstandig, lief voor anderen en behoorlijk origineel. Een Waterman-kind is dan ook geen kuddedier, maar wil juist graag anders en uniek zijn. Moedig je Watermannetje vooral aan om te fantaseren en nieuwe dingen te leren, want hier wordt hij heel blij van. Dit doe je door bijvoorbeeld al vroeg te beginnen met voorlezen. Is je kind wat ouder, dan zal hij dolgraag nieuwe werelden ontdekken op een iPad of computer. Zoals elk sterrenbeeld heeft ook de Waterman minder positieve karaktereigenschappen. Zo wil een Waterman nogal eens buiig zijn. Leer je kind daarom al jong om zich bewust te zijn van zijn gemoedstoestand, zodat hij zich ervan bewust wordt dat hij zijn humeur kan bijsturen.

Vissen: ‘Rust, reinheid en regelmaat’

Voor een Vissen-kind (19 februari-20 maart) kan de chaos van alle dag soms wat overweldigend zijn. Hij gedijt dan ook het beste bij de ouderwetse 3 R’s: rust, reinheid en regelmaat. Ook vindt hij het heerlijk om in zijn eentje te spelen en eindeloos te fantaseren. Zo komt hij even helemaal tot rust. De lieve Vissen is vaak erg goedgelovig en daar willen andere kinderen nog weleens misbruik van maken. Maak je je hier zorgen over? Door samen met je kind met poppen of dierenfiguurtjes te spelen waarbij je situaties naspeelt die hij in het echt wel eens tegenkomt, kun je hem leren hoe hij ermee om kan gaan. Kauw de oplossingen niet voor, maar laat hem zelf ontdekken wat hij kan doen om wat weerbaarder te zijn. Meer weten? 11 redenen waarom Vissen een fantastisch sterrenbeeld is.

Lees ook: Zo gehoorzaam is je kleuter volgens zijn sterrenbeeld

Bron: Insider Beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop