Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind trekt schoenen aan in de juiste schoenmaat

Groei kindervoeten: schoenmaat kind

Kindervoeten groeien razendsnel. Het is belangrijk dat de schoenen geschikt zijn voor de voeten van je kind. Hoe zit het precies met de ontwikkeling van kindervoeten en hoe kies je de juiste schoenmaat kind? En wat is beter: veters of klittenband? Wij zochten het uit.

In samenwerking met expert

Lisa van Oorschot

Podotherapeut

Groei kindervoeten

Kindervoeten zijn niet te vergelijken met de voeten van een volwassene. En dat kun je ook zien aan de vorm. Na de geboorte zijn nog niet alle botstructuren in de voet volledig ontwikkeld. Babyvoeten bestaan grotendeels uit kraakbeen en vet. Ook werken de voet- en beenspieren nog niet optimaal. Die ontwikkelen zich als baby’s gaan trappelen en hun voeten steeds meer gaan gebruiken bij hun bewegingen. Babyvoeten hebben nog een platte vorm, omdat er onder de hele voet een dik vetkussen zit. In de loop van de eerste levensjaren verdwijnt dit vetkussen en ontstaat langzaam de voetboog.

Advertentie

Tip: Hier vind je superleuke schoenen voor jouw kind (in de sale!)

Kindervoeten zijn erg soepel, waardoor ze in te kleine of te grote schoenen makkelijk misvormen. Als kinderen acht jaar zijn, hebben de voetbotjes een volwassen positie en groeien de voeten vooral nog in de lengte. Gemiddeld zijn de voeten rond zestien jaar uitgegroeid; bij meisjes rond het vijftiende jaar en bij jongens rond het zeventiende jaar. Om die reden is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze altijd goed passende schoenen dragen.

Schoenmaat kind 1 jaar

Zodra de voet in staat is om het eigen lichaamsgewicht te dragen, gaat een kind uit zichzelf staan en lopen. Zolang je kind alleen nog binnenshuis loopt, hoeft hij geen schoenen aan. Het lopen op blote voeten of sokken met antislip aan de onderkant, helpt de voeten en de spieren om normaal te groeien en kracht te ontwikkelen.

Als je kind ook buitenshuis gaat lopen, is het wel goed om de kindervoeten te beschermen met lichtgewicht, flexibele schoenen. Meestal is dat rond de leeftijd van één jaar of wat ouder. De gemiddelde schoenmaat kind is dan 19-21. Kijk verderop in dit artikel hoe schoenmaat opmeten kind in z’n werk gaat, om precies te weten welke maat jouw kind nodig heeft.

Advertentie

Handig! Een voetenmeter bestel je direct via deze link

Schoenen kind: waarop letten?

Vanaf het moment dat je kind zijn voeten belast, verandert de stand van zijn voeten en benen geleidelijk. Eerst staan de benen nog uit elkaar in O-stand, maar vanaf het tweede jaar kunnen ze in de X-stand gaan staan. Je kind kan nu ook knik- of platvoetjes hebben, dit is (tot op zekere hoogte) normaal.

Die X-stand corrigeert zich vanaf het zesde jaar meestal vanzelf. De voeten zien er nog steeds uit als platvoeten en knikken dus naar binnen. De X-stand van de benen en de platvoeten compenseren het gebrek aan stabiliteit. Daarom is het belangrijk om schoenen te kopen die niet te stug zijn en in de juiste schoenmaat kind. Zijn de schoenen te stevig, dan kan je kind instabiel op zijn voeten staan en eerder vallen. Hoe tegenstrijdig dat ook mag lijken.

Vanaf het vierde à vijfde jaar komen de voeten dichter bij elkaar te staan, en ook de hielen gaan rechter staan. Rond deze leeftijd is het belangrijk dat de schoenen al wat steviger zijn, vooral bij de hielen. Bij de tenen moeten de schoenen wél soepel blijven, om afrollen mogelijk te maken.

Advertentie

Tussen de zes en acht jaar herstelt de X-stand zich, waarna de voeten en benen recht staan. Rond deze leeftijd ontwikkelen platvoeten zich tot een normale voetboog. Bij twijfel over de voetstand, het looppatroon, pijnklachten, vaak struikelen of niet willen lopen en een goed passende schoenmaat kind, is het verstandig om naar een podotherapeut te gaan.

Hoe snel groeien kindervoeten?

Vanaf het derde jaar groeien de voeten gemiddeld één à twee maten per jaar, maar tijdens een groeispurt kan er gerust nog een extra halve schoenmaat kind bij komen. Meisjes krijgen die groeispurt meestal rond het twaalfde jaar, bij jongens komt-ie gemiddeld als ze 13,7 jaar zijn. Hoe dan ook: houd de schoenmaat baby of die van je peuter een beetje in de gaten, want je zult niet de eerste zijn die erachter komt dat zijn kind inmiddels één of twee schoenmaten is gegroeid.

Tips voor babyvoetjes

Zorg ervoor dat de bewegingen niet worden belemmerd door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens. Verander daarnaast de positie waarin je baby ligt regelmatig. Te lang in dezelfde positie liggen, vooral op de buik, kan voor te veel spanning op de voeten en benen zorgen.

tip
Video: Snel en gemakkelijk veters strikken doet je kind zo

Welke schoenmaat kind?

Als je kind eenmaal kan lopen, is het belangrijk dat hij de juiste schoenmaat kind draagt. Let hier goed op als je de schoenen koopt, en controleer daarna ook regelmatig of de schoenen nog de juiste maat hebben. Maar hoe weet je dat zeker bij kleine kinderen? Daar is een simpele truc voor:

Veel (kinder)schoenen hebben een losse binnenzool. Je kunt de lengte controleren door de binnenzool uit de schoen te halen en de afdruk van de voet op de zool te bekijken. Als de afdruk van de tenen op de rand van de zool staat, is de schoen te klein. Om te kijken of (nieuwe) schoenen de juiste schoenmaat kind hebben, kun je je kind op de binnenzool laten staan. Zorg dat je kind zo ver mogelijk naar achteren op de binnenzool staat en kijk hoeveel ‘groeiruimte’ er over is bij de tenen. Het advies is om gemiddeld 1-1,5 cm groeiruimte aan te houden bij het schoenmaat bepalen kind. Tenen mogen aan de zijkant ook niet over de zool hangen. Dan zijn de schoenen in de neus te smal.

Als de binnenzool niet uitneembaar is, kun je de voeten opmeten. Je kunt hiervoor speciale voetlengtemeters gebruiken, maar je kunt het ook zelf doen met papier, pen en een meetlat:

  1. Leg een vel papier op de grond tegen een muur en laat je kind hier op staan. Zorg dat je kind met de hiel tegen de muur staat. Zet een streepje bij de langste teen, dat is meestal de grote teen of de teen daarnaast. Doe dit met allebei de voeten, omdat er verschil kan zitten tussen links en rechts.
  2. Meet nu de voetlengte in centimeters op: meet vanaf de muur tot aan het streepje dat je hebt gezet. In de onderstaande maattabel kun je kijken welke schoenmaat kind overeenkomt met het aantal centimeters. Ga hierbij uit van de langste voet. Hou er wel rekening mee dat schoenmaten per merk of model kunnen verschillen en dat een Amerikaanse schoenmaat kind omgerekend niet altijd precies klopt met de voetlengte van jouw kind. De tabel is vooral bedoeld om een indicatie te geven. In schoenwinkels kunnen ze je helpen met het vinden van de juiste maat, als je online schoenen koopt kan dat uiteraard niet. Bestel je toch schoenen online, kijk dan bij de productinformatie of er een maattabel is met schoenmaten en centimeters.
  3. Laat je kind beide schoenen passen en kijk of de schoenmaat echt goed past. Sluit de hiel aan, is het voorste deel van de zool flexibel en is er bij de tenen 1-1,5 centimeter (een duimbreedte) ruimte over? Dan is de schoenmaat kind goed. Eventueel kan je kind zijn teen omhoog doen, zodat je het beter kunt voelen. Maak de schoenen vast en laat je kind een stukje lopen. Vraag of de schoenen lekker zitten, meestal geven kinderen dit niet uit zichzelf aan.
MAAT (EU) VOETLENGTE KINDERVOET
16 9,4 tot 10 cm
17 10,1 tot 10,7 cm
18 10,8 tot 11,4 cm
19 11,5 tot 12,0 cm
20 12,1 tot 12,6 cm
21 12,7 tot 13,2 cm
22 13,3 tot 13,8 cm
23 13,9 tot 14,4 cm
24 14,5 tot 15,0 cm
25 15,1 tot 15,6 cm
26 15,7 tot 16,2 cm
27 16,3 tot 16,9 cm
28 17,0 tot 17,6 cm
29 17,7 tot 18,3 cm
30 18,4 tot 19,0 cm
31 19,1 tot 19,7 cm
32 19,8 tot 20,4 cm
33 20,5 tot 21,1 cm
34 21,2 tot 21,8 cm
35 21,9 tot 22,5 cm
36 22,6 tot 23,1 cm
37 23,2 tot 23,8 cm
38 23,9 tot 24,5 cm
39 24,6 tot 25,2 cm

Schoenmaat kind: handige voetjesmeter

Mocht het niet lukken om samen met je kind naar de schoenwinkel te gaan, dan kun je hier een handige voetenmeter aanschaffen. Zet je kind erop, teken de omtrek van zijn voet en kijk hiermee in de winkel welke schoenmaat hij heeft.

Wat is een goede schoen?

Bij de aanschaf van nieuwe schoenen is de pasvorm het belangrijkst. Stevigheid rond de hiel en van het ‘bovenwerk’ zijn belangrijk. Dat zit ‘m niet altijd in de schoensoort of prijs. Een stevige hielomsluiting is belangrijk omdat dat steun geeft en zwikken helpt voorkomen. De schoen moet buigen ter hoogte van het groteteengewricht, omdat je kind daarover afwikkelt tijdens het lopen. Als de loopzool te stug is, gaat afwikkelen minder goed. Maar een té soepele loopzool met het buigpunt op de verkeerde plek, bijvoorbeeld in het midden van de schoen, kan ook klachten geven. Kijk ook van welk materiaal de binnenzool is gemaakt: kunststof ventileert slechter dan leer.

Veel kinderen lopen tegenwoordig alleen op sportschoenen. Goed of slecht? Ook hiervoor geldt dat stevigheid en ondersteuning van de voet belangrijk is.

Klittenband of veters

Het beste voor kindervoeten is een veterschoen. Klittenbandschoenen zitten minder stevig om de voet en geven dus minder steun. Zeker als je een beweeglijk kind hebt, en dat zijn de meeste kinderen, is een veterschoen de beste optie. Die kun je strakker aantrekken.

Schoenmaat kind: extra tips

Wat kun je doen om de voeten van je kind zo goed mogelijk te laten groeien? Hou deze tips in je achterhoofd:

  • Koop schoenen waarvan alleen het voorste zooldeel, onder de bal van de voet, buigbaar is.
  • Trek veters en klittenband strak genoeg aan.
  • Check ook regelmatig de maat van de schoolgymschoenen/sportschoenen. Veel kinderen hebben een hoge pijngrens. Het kan dus zijn dat je kind in te kleine schoenen loopt, maar nergens over klaagt.

Heb je vragen of twijfels over de ontwikkeling van de voeten of het lopen van je kind? Klaagt hij over pijn of struikelt hij vaak? Dan kun je ernaar laten kijken door een podotherapeut. Op podotherapie.nl vind je een podotherapeut bij jou in de buurt.

Lees ook: Filmpje laat zien hoe gevoelig een baby is voor de reactie van zijn ouders

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Lisa van Oorschot

Podotherapeut

Lisa van Oorschot is opgeleid als podotherapeut en bewegingswetenschapper. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in de podotherapiepraktijk werkt Lisa nu als beleidsmedewerker bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

Zij heeft binnen de NVvP onder andere de expertgroep kinderpodotherapie onder haar hoede, waarbinnen experts uit de podotherapiepraktijk zich met elkaar inzetten om inhoudelijke expertise op het gebied van kinderpodotherapie te borgen en verder door te ontwikkelen. Deze expertgroep zet zich tevens in voor het beschikbaar stellen van juiste informatie rond de kindervoet en levert daarmee ook een bijdrage aan de informatievoorziening op Ouders van Nu.

Wil je meer informatie over podotherapie of zoek je een podotherapeut bij jou in de buurt? Kijk dan op de website van Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en voor achtergrond:
Facebook
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu