Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Samen een gezin vormen: ‘Jouw manier is niet altijd de enige’

Jij komt uit een gezin met veel persoonlijke ruimte en vrijheid, je partner uit een familie die superclose is en álles deelt. Hoe bouw je daaruit zelf een gezinscultuur op als jullie een kind krijgen?

In samenwerking met expert

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedplatform nul18.nl. Hij geeft een kijkje in de psyche van het kind.

Advertentie

Verschillen

Omdat je als je jong bent geen ander gezin kent dan dat van jezelf, denk je wellicht dat zoals het bij jou thuis gaat het overal zal gaan. Maar naarmate je ouder wordt, merk je dat er verschillen zijn. Ik kwam als jochie ooit bij een gezin waarvan de vader in zijn broekzak naar geld zocht en zei: ‘Zo mannen, gaan jullie maar even een lekker patatje voor jullie zelf halen.’ Ik wist niet wat me overkwam. Maar wat voor mij een schok was, was voor hen bijna betekenisloos.

Lees ook: Je kind leren omgaan met geld: zo pak je dat aan

Niet normaal

Een van de grootste uitdagingen in het starten van een gezin is dat je dat met iemand doet die uit een andere gezinscultuur komt. Wat jij als normaal beschouwt, hoeft voor je geliefde helemaal niet normaal te zijn, en andersom.

Veel van die dingen vallen in de periode dat je nog niet samenwoont en dus ook nog geen huishouden deelt niet eens zo op. Maar wel als de liefde overeind blijft en je een huishouden gaat delen. Dan gaat zijn nonchalance ineens ‘slordigheid’ heten en probeer je dat misschien zelfs aan hem te veranderen.

Maar door dat te doen, bind je niet alleen de strijd met hem aan, maar ook met de hele gezinscultuur waarin hij is opgegroeid en die hij onbewust ook trouw wil blijven. Het is wat hem definieert, net zoals de normen en waarden uit jouw gezin van herkomst jou definiëren.

Advertentie

Lees ook: Hoe geef je je waarden en normen door aan je kind?

Los zand

Een van de belangrijkste elementen die een gezinscultuur bepalen, is hoe dicht je op elkaar zit. Wanneer je in een gezin een wat ruimere afstand van elkaar houdt, noemen we dat een los-zandgezin. Dat zegt niets over de liefde voor elkaar in dat gezin, maar vooral iets over de invulling van die liefde. Zo’n gezin laat elkaar wat meer met rust, heeft meer contact met de buitenwereld en het is geen doodzonde als je op latere leeftijd eens een verjaardag overslaat.

Aan de andere kant van het spectrum vinden we het kluwengezin. Daarin zitten mensen enorm in elkaars leven, er wordt bijvoorbeeld dagelijks gebeld of geappt en als je ruzie hebt met een van de Van Dammetjes, dan kun je maar beter niet andere Van Dammetjes tegenkomen.

Je hoort erbij

Als je partner meer uit een los-zandgezin komt en jij uit een kluwengezin, kan het samen maken van een gemeenschappelijke gezinscultuur best een dingetje zijn. In hoeverre mag je de ander claimen en welke rol krijgen mensen uit je verleden bijvoorbeeld, zoals vrienden of ex-partners?

In een wat meer los-zandcultuur kun je best nog eens met een ex uit eten, maar in een kluwencultuur wordt dat meestal niet erg gewaardeerd. Want in een kluwengezin hoor je er helemaal bij als je erin zit, maar ook helemaal niet meer bij als je er niet meer in zit.

Advertentie

Lees ook: Stiefouders verlangen waardering en steun: ‘Ik deed zo erg m’n best dat het me bijna opbrak’

Nieuwe cultuur

Nadat je een huishouden bent gaan delen, wordt de inzet verhoogd als er kinderen komen en je van de twee gezinsculturen een nieuwe derde moet zien op te bouwen. Want je denkt dat je op een individu valt, maar dat is niet zo. Je partner sleept een heel ideeëncircus met zich mee over hoe het leven geleefd dient te worden. Dus luister naar elkaar en leer van elkaar. Jouw manier is niet altijd de enige. En nu ga ik even met mijn kinderen een patatje halen.

Tekst: Steven Pont – Beeld: Getty Images

Steven Pont

Opvoedcoach

Steven Pont is oud-onderwijzer, ontwikkelingspsycholoog, systeemtherapeut, mediator en auteur van verschillende boeken over en voor kinderen. Hij geeft op verschillende gebieden lezingen, trainingen en workshops, waarbij de relatie tussen de aard van het individu en de invloed van de omgeving (het systeem) steeds centraal staat.

Podcast:
Nul 18 Bennis en Pontcast

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier