Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe lang mag een baby in een Maxi-Cosi?

Een autostoeltje is de veiligste manier om je baby in de auto te vervoeren. Handig is zo’n Maxi-Cosi trouwens ook: veel ouders gebruiken hem zo nu en dan als zitje of als onderdeel van de wandelwagen. Maar weet je hoe lang je baby in de Maxi-Cosi mag? En kun je je pasgeboren baby in de Maxi-Cosi laten slapen?

Advertentie
class="p2">Maxi-Cosi of andere autostoeltjes

De merknaam Maxi-Cosi is inmiddels zo ingeburgerd, dat ook andere typen autostoeltjes vaak zo worden genoemd, ongeacht het merk. Omdat de merknaam Maxi-Cosi een begrip is geworden gebruiken we hem ook in dit artikel, maar dan bedoelen we er eigenlijk alle merken baby-autostoeltjes mee.

Handig schema: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht

class="p2">Autostoeltje verplicht vanaf de geboorte

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto verplicht worden vervoerd in een goedgekeurd kinderzitje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi groep 0+ (tot 13 kilo) of een i-Size stoeltje geschikt voor kinderen tot 83 centimeter én minimaal 15 maanden oud.

De i-Size norm is vanaf juni 2018 de enige regelgeving voor autostoeltjes. Stoeltjes die vallen onder de oudere ECE-R44 norm (de gewichtsgroepen 0, 0+, 1, 2 en 3) mogen nog wel gebruikt worden. Maar wil je een autostoeltje aanschaffen, dan is het verstandig om voor een i-Size te kiezen, omdat die voldoet aan strengere veiligheidseisen.

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een (veilig) autostoeltje

class="p1">i-Size kinderstoeltje

i-Size is de nieuwe Europese norm voor kinderstoeltjes. Dit wordt ook wel de ECE-R129 norm genoemd. Hierbij worden kinderen in plaats van op gewicht, op lengte ingedeeld. Kinderen moeten hierbij tot een leeftijd van 15 maanden achteruit in een autostoeltje met een Isofix-bevestiging worden vervoerd. Bij aanrijdingen is je kind dan beter beschermd. Door je kind achterwaarts te vervoeren worden de krachten over het hele lichaam verspreid en ligt de druk niet op het hoofd en de nek. De veiligheidseisen voor het i-Size label zijn een stuk strenger dan de oudere ECE-R44 norm.

Door de i-Size norm (ECE-R129) is het volgende veranderd ten opzichte van de ECE-R44 regelgeving:

 • Kinderen moeten tot minimaal 15 maanden achterwaarts worden vervoerd.
 • i-Size autostoeltjes worden standaard getest op zijwaartse botsingen.
 • Stoeltjes met autogordelbevestiging verdwijnen van de markt. Alleen stoeltjes met Isofix-bevestiging blijven nieuw te koop.
 • i-Size autostoeltjes passen op elke autozitplaats met het ‘i-Size ready’ label en worden met de Isofix-bevestigingspunten vastgezet. Dit garandeert dat het stoeltje altijd goed past. Je kunt dus alleen een i-Size autostoeltje gebruiken in een auto met i-Size-zitplaatsen.

Lees meer: Alles wat je moet weten over Isofix

class="p1">Hoe lang baby in maxi cosi?

Met een Maxi-Cosi is je baby optimaal beschermd in de auto. Je baby wordt vastgezet in een (harnas-)gordel, zit in achterwaartse richting, het stoeltje kan meestal in slaap- en relaxstand worden gezet en als je baby nog heel klein is, heeft hij een hoofdkussentje en een zitverkleiner voor extra comfort.

Dat klinkt best comfortabel allemaal, maar veel bewegingsvrijheid heeft je baby er niet in. En net als volwassenen moeten baby’s voldoende kunnen bewegen. Zit je baby lange tijd in één houding, dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn motoriek en arm-, rug- en nekspieren te ontwikkelen. Hoe lang je baby in de maxi cosi mag? Het advies is om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten. Dat geldt ook voor je pasgeboren baby in een Maxi-Cosi. Als een baby vaker langere tijd in een Maxi-Cosi zit, heeft hij bovendien meer kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen en op afplatting van de schedel. Probeer je baby dus niet in de Maxi-Cosi te laten slapen.

class="p1">Op vakantie, wat nu?

Ga je op vakantie of een dagje weg, dan is de kans groot dat je baby langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje zit. Gebeurt dit een enkele keer, dan is dit niet erg en niet meteen schadelijk. Wel is het verstandig om in de gaten te houden hoe lang je baby in de maxi cosi zit en hem er elke twee uur even uit te halen. Laat hem dan minstens een kwartier vrij bewegen op een speelkleed of in een reiswieg of campingbedje. Voor jezelf is die korte pauze ook gezond, trouwens.

class="p1">Maxi-Cosi op onderstel kinderwagen

De Maxi-Cosi op het onderstel van de kinderwagen klikken is ideaal als je bijvoorbeeld op visite gaat of even boodschappen gaat doen. Als je baby in de auto in slaap valt, hoef je hem niet over te dragen naar de kinderwagenbak, maar kan hij lekker doorslapen in het autostoeltje.

Bovendien bespaart het een hoop ruimte in de auto; die kinderwagenbak kun je mooi thuislaten. Maar dat betekent wel dat je baby vaak lange tijd – zonder dat je het misschien doorhebt – in het autostoeltje zit. Zet je de Maxi-Cosi op de kinderwagen, dan tel je de tijd die je baby erin doorbrengt uiteraard op bij de autorit. Hou ook dan rekening met het maximum van twee uur. Gebruik de Maxi-Cosi liever niet als slaapplek of wipstoeltje, ook niet als je op visite bent. Je kind zit dan al snel te veel in dezelfde houding.

Lees ook: Waarom de 3-in-1 combiwagen zo populair is

class="p1">Tien tips voor veilig gebruik
 1. Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen.
 2. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
 3. Plaats de Maxi-Cosi tegen de rijrichting in, dus achterstevoren.
 4. Let op: je mag een autostoeltje alleen op de passagiersstoel voorin de auto plaatsen als de airbag is uitgeschakeld. Eventuele zij-airbags kunnen geen kwaad.
 5. Laat je baby liever niet thuis in de Maxi-Cosi slapen. Valt je baby in de auto in slaap, let er dan op dat hij vrij kan ademen.
 6. De ruimte tussen je baby en de gordel van de Maxi-Cosi mag maximaal een centimeter zijn.
 7. Trek een dikke winterjas of winterpak uit voordat je je kind in de stoel vastzet. Met een dikke jas in het autostoeltje kun je de gordels niet goed aanspannen. Bij een botsing wordt de jas platgedrukt, waardoor de gordel ineens veel te ruim is.
 8. Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent.
 9. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud). Check hier geschikte autostoeltjes voor peuters.
 10. Krijgt je baby grijpgrage handjes? Vergeet het kinderslot er dan niet op te zetten als je wegrijdt. Sommige auto’s hebben een elektrisch kinderslot dat je met één druk op de knop kunt aan- en uitzetten. Andere (oudere) auto’s hebben een schuifje aan de binnenkant van de deur.

Bronnen: Maxi-Cosi, Veiligheid.nl

Meer tips: Zo vervoer je je baby veilig in de autostoel

Waarschuwing: stoeltje in = jas uit

 

Video: Deze video laat zien waarom een winterjas aanhouden in de auto gevaarlijk is.
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier