Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe lang mag een baby in een Maxi-Cosi?

Een autostoeltje is de meest veilige manier om je baby in de auto te vervoeren. Handig is zo’n Maxi-Cosi trouwens ook; veel ouders gebruiken hem zo nu en dan als wieg, zitje of als onderdeel van de wandelwagen. Maar weet je hoe lang je baby in de Maxi-Cosi mag? En kun je je pasgeboren baby in de Maxi-Cosi laten slapen?

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

De populaire Maxi-Cosi

De merknaam Maxi-Cosi is inmiddels zo ingeburgerd dat we hem als soortnaam gebruiken. Elk type autostoeltje, ongeacht het merk, noemen we een Maxi-Cosi. Omdat de merknaam Maxi-Cosi een begrip op zich is geworden gebruiken we hem ook in dit artikel, maar dan bedoelen we er eigenlijk alle merken baby-autostoeltjes mee.

Handig schema: autostoeltjes op lengte, leeftijd en gewicht

Vanaf de geboorte

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. Vanaf de geboorte tot je kind 13 kilo weegt, gebruik je een Maxi-Cosi die in de groep 0+ (tot 13 kilo) valt of kies je voor een i-Size stoeltje.

De i-Size norm is vanaf juni 2018 de enige regelgeving voor autostoeltjes. Stoeltjes die vallen onder de ‘oudere’ ECE-R44 norm (de gewichtsgroepen 0, 0+, 1, 2 en 3) mogen nog wel gewoon gebruikt worden. Maar wil je een autostoeltje aanschaffen, dan is het verstandig om voor een i-Size te kiezen omdat die voldoet aan strengere veiligheidseisen.

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een (veilig) autostoeltje

i-Size kinderstoeltje

i-Size is de nieuwe Europese norm voor kinderstoeltjes. Dit wordt ook wel de ECE-R129 norm genoemd. Hierbij worden kinderen in plaats van op gewicht, op lengte ingedeeld. Kinderen moeten hierbij tot een leeftijd van vijftien maanden achteruit in een autostoeltje met een Isofix-bevestiging worden vervoerd. Bij aanrijdingen is je kind dan beter beschermd. Door je kind achterwaarts te vervoeren worden de krachten over het hele lichaam verspreid en ligt de druk niet op het hoofd en de nek. De veiligheidseisen voor het i-Size label zijn een stuk strenger dan de ‘oudere’ ECE-R44 norm.

Door de i-Size norm (ECE-R129) is het volgende veranderd ten opzichte van de ECE-R44 regelgeving:

 • Kinderen moeten tot minimaal vijftien maanden achterwaarts vervoerd worden.
 • i-Size autostoeltjes worden standaard getest op zijwaartse botsingen.
 • De i-Size regelgeving is vanaf juni 2018 de enige regelgeving die telt.
 • Stoeltjes met gordelbevestiging verdwijnen van de markt, maar bestaan zeker nog wel maar dan als alternatief op de i-Size.
 • Alleen stoeltjes met Isofix-bevestiging blijven te koop.
 • i-Size autostoeltjes passen op elke autozitplaats met het ‘i-Size ready’ label en worden met de Isofix-bevestigingspunten vastgezet. Dit garandeert dat het stoeltje altijd goed past. Alleen als de auto daar geschikt voor is, kun je dus een i-Size autostoel gebruiken.

Dit is alles wat je moet weten over Isofix.

Hoe lang baby in maxi cosi?

Met een Maxi-Cosi is je baby optimaal beschermd in de auto. Je baby wordt vastgezet in een (harnas-)gordel, zit in achterwaartse richting, het stoeltje kan meestal in slaap- en relaxstand worden gezet en als je baby nog heel klein is, heeft hij een hoofdkussentje en een zitverkleiner voor extra comfort.

Dat klinkt best comfortabel allemaal, maar veel bewegingsvrijheid heeft je baby er niet in. En net als volwassenen moeten baby’s voldoende kunnen bewegen. Zit je baby lange tijd in één houding, dan krijgt hij niet de mogelijkheid om zijn motoriek en arm-, rug- en nekspieren te ontwikkelen. Hoe lang baby in maxi cosi mag? Het advies is om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het autostoeltje te laten zitten. Dat geldt ook voor je pasgeboren baby in een Maxi-Cosi. Als een baby vaker langere tijd in een Maxi-Cosi zit, heeft hij bovendien meer kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen en op afplatting van de schedel. Probeer je baby dus niet in de Maxi-Cosi te laten slapen.

Op vakantie, wat nu?

Ga je op vakantie of een dagje weg, dan is de kans groot dat je baby langer dan twee uur in het autostoeltje zit. Gebeurt dit een enkele keer, dan is dit niet erg en niet meteen schadelijk. Wel is het verstandig om in de gaten te houden hoe lang baby in maxi cosi zit en hem elke twee uur even uit de Maxi-Cosi te halen. Laat hem dan minstens een kwartier vrij bewegen op een speelkleed of in een reiswieg of campingbedje. Voor jezelf is die korte pauze ook fijn, trouwens.

Maxi-Cosi op onderstel kinderwagen

De Maxi-Cosi op het onderstel van de kinderwagen klikken is ideaal als je bijvoorbeeld op visite gaat of even boodschappen gaat doen. Als je baby in de auto in slaap valt, hoef je hem niet over te dragen naar de kinderwagenbak, maar kan hij lekker doorslapen in het autostoeltje.

Bovendien bespaart het een hoop ruimte in de auto; die kinderwagenbak kun je mooi thuislaten. Maar dat betekent wel dat je baby vaak lange tijd – zonder dat je het misschien doorhebt – in het stoeltje zit. Zet je de Maxi-Cosi op de kinderwagen (als slaapplek of als wipstoeltje als je op visite bent) dan telt dit op bij de maximale tijdsduur van twee uur in de auto. Hou hier rekening mee.

Lees ook: Waarom de 3-in-1 combiwagen zo populair is

Tien tips voor veilig gebruik

 1. Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen.
 2. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
 3. Plaats de Maxi-Cosi tegen de rijrichting in, dus achterstevoren.
 4. Let op: je mag een autostoeltje alleen op de passagiersstoel voorin de auto plaatsen als zich daar geen airbag bevindt of deze uitgeschakeld is. Eventuele aanwezige zij-airbags kunnen geen kwaad.
 5. Laat je baby liever niet thuis in de Maxi-Cosi slapen. Valt je baby in de auto in slaap, let er dan op dat hij vrij kan ademen.
 6. De ruimte tussen je baby en de gordel van de Maxi-Cosi mag maximaal twee vingers zijn.
 7. Trek een dikke winterjas of winterpak uit als je je kind in de stoel vastzet. Het gevaar is dat je de gordels bijna onmogelijk goed kunt aanspannen als je kind een dikke jas in het autostoeltje draagt.
 8. Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent.
 9. Een baby (of peuter) is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud). Check hier geschikte autostoeltjes voor peuters.
 10. Krijgt je baby grijpgrage handjes? Vergeet het kinderslot er dan niet op te zetten als je wegrijdt. Sommige auto’s hebben een elektrisch kinderslot dat je met één druk op de knop kunt aan- en uitzetten. Andere (oudere) auto’s hebben een schuifje aan de binnenkant van de deur.

Bronnen: Maxi-cosi, Veiligheid

Meer tips: Zo vervoer je je baby veilig in de autostoel

Waarschuwing: stoeltje in = jas uit

 

Video: Deze video laat zien waarom een winterjas aanhouden in de auto gevaarlijk is.