Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vader met kinderen regelt belasting

Belastingaangifte voor jonge ouders: tips voor 2023

Als je een kind hebt, heeft dit gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt. Zo kun je misschien kindgebonden budget krijgen of kinderopvangtoeslag. Waar moet je allemaal nog meer rekening mee houden bij het doen van je belastingaangifte 2023?

Advertentie

Belastingaangifte voor ouders

Na de geboorte van je kind moet je bij de belastingaangifte onder meer rekening houden met het vermogen van je kind. Maar er zijn meer zaken om rekening mee te houden. Een overzicht.

Spaarrekening

Het spaargeld van je kind valt tot hij achttien jaar is onder het vermogen van jou en je partner. De spaarrekening van je kind is dus ook belast in box 3, net als de rest van jullie vermogen. Het maakt daarbij niet uit of de rekening op naam van je kind of op jouw eigen naam staat.

Lees meer: Kind leren sparen, hoe doe je dat?

Over een deel van je vermogen hoef je geen belasting te betalen. Voor 2023 zijn dit de grenzen:

Advertentie
  • Als je geen fiscaal partner hebt: tot 57.000 euro
  • Als je wel een fiscaal partner hebt: tot 114.000 euro

Je telt dus je eigen vermogen, eventueel dat van je fiscale partner en het spaargeld van je kind(eren) bij elkaar op. Komt het totaalvermogen boven het bovenstaande bedrag dat op jou van toepassing is uit, dan moet je belasting betalen over het deel boven die grens. Welk percentage je betaalt, hangt af van de hoogte van je vermogen. Op de website van de Consumentenbond vind je hier meer informatie over.

Tip: Nog niet aan het sparen voor je kind? Hier open je een spaarrekening voor je kind.

Fiscaal partner

Ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap of samen een kind en staan jullie samen ingeschreven op het zelfde adres? Dan zijn jij en je partner automatisch fiscaal partners. Kies er bij het doen van de belastingaangifte in het scherm ‘persoonlijke gegevens’ altijd voor om met z’n tweeën aangifte te doen in een aangifteprogramma. Dan kun je namelijk verderop, in het scherm ‘verdeling’, met posten schuiven.

Bij elke aanpassing zie je meteen of de totale belasting die je moet betalen daardoor toe- of afneemt. Vul je het programma allebei of afzonderlijk in, dan zie je in het scherm ‘verdeling’ alleen je eigen belasting. Het is niet voor iedereen voordelig om met posten te schuiven, maar dat zie je vanzelf als je de aangifte doet.

Advertentie

Lees ook: Wanneer begin je met het geven van zakgeld en hoeveel per leeftijd? 

Middeling

Ben je de afgelopen jaren gestopt met werken of veel minder gaan werken om voor je kind te zorgen? Check dan hier of je belasting kunt terugkrijgen als je een middelingsverzoek indient. Dit kan zinvol zijn als je inkomen per jaar sterk verschilt. Door je jaarinkomen over drie aaneengesloten jaren te middelen, kan het zijn dat je minder belasting hoeft te betalen.

Let op: de middelingsregeling wordt per 1 januari 2023 afgeschaft omdat er weinig gebruik van wordt gemaakt. Het laatste tijdvak waarover je nog kunt middelen zal 2022-2023-2024 zijn.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Werkende ouders met jonge kinderen (tot twaalf jaar) hebben recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK). De IACK is bedoeld om het voor ouders aantrekkelijker te maken om betaald werk te nemen. Ook co-ouders hebben recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting, op voorwaarde dat je werkt en je kind ten minste drie hele dagen per week bij jou in huis woont. Lees hier meer over de financiële kanten van co-ouderschap.

Je kunt deze heffingskorting aanvragen bij je aangifte inkomstenbelasting via de Belastingdienst. Voor een gezin met kinderen kan de IACK een behoorlijk bedrag opleveren. Om hoeveel geld het precies gaat is, zoals de naam al zegt, afhankelijk van je inkomen. Op de website van de Belastingdienst vind je de berekening en de voorwaarden.

De IACK-regeling zal per 1 januari 2025 worden afgeschaft. In plaats daarvan wordt de kinderopvangtoeslag aangepast, waardoor de IACK-regeling niet meer nodig is.

Toeslagen

Ouders hebben vaak ook recht op kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag. Of dat ook voor jullie geldt en hoeveel je dan krijgt, bereken je op de website van de Belastingdienst.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget wordt elk jaar iets verhoogd, maar in 2023 is er een extra verhoging om gezinnen tegemoet te komen in de prijsstijgingen. Als je recht hebt op het kindgebonden budget, ontvang je het waarschijnlijk al automatisch. Je hoeft het meestal niet zelf aan te vragen, omdat de Belastingdienst het aan jou laat weten als je er recht op hebt. Is dat niet zo en denk je dat je toch in aanmerking komt voor het kindgebonden budget, dan kun je zelf contact opnemen met de Belastingdienst.

Meer weten? Dit zijn de regels rondom kindgebonden budget 2023.

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag kun je met terugwerkende kracht aanvragen, maar alleen binnen drie maanden na de maand dat je kind naar de kinderopvang gaat. Als je langer wacht, krijg je alleen het bedrag over de laatste drie maanden terug en loop je de toeslag van de eerdere maanden dus mis.

Hier lees je waar je recht op hebt met betrekking tot de kinderopvangtoeslag 2023

Belastingaangifte: doe ‘m op tijd

De belastingaangifte kun je doen vanaf 1 maart. De andere twee belangrijke deadlines zijn 1 april en 1 mei. Doe je vóór 1 april aangifte, dan krijg je vóór 1 juli reactie van de fiscus. Tegen 1 mei moeten alle aangiftes binnen zijn. Maar let op: je kunt ook uitstel van je belastingaangifte aanvragen bij de Belastingdienst. Dit geldt alleen in bijzondere situaties zoals ziekte en je moet het uitstel dan vóór 1 mei aanvragen.

Lees ook: Dit zijn de regels en eisen in 2023 voor de kinderopvang

Zorg- en huurtoeslag

Neem als je je toeslagen berekent meteen de zorg- en de huurtoeslagberekening mee. De voorwaarden voor deze toeslagen worden namelijk regelmatig aangepast. Het is geen fijne verrassing als je achteraf een toeslag moet terugbetalen of juist bent misgelopen.

Hoe zit het met schenkbelasting in 2023?

Als je kind een spaarrekening op zijn eigen naam heeft, is het geld dat daarop staat ook echt van hem. Dat betekent dat je in 2023 6.035 euro voor hem kunt sparen zonder dat je schenkbelasting moet betalen, want voor schenkingen van ouders aan hun kinderen bestaat een vrijstelling. Schenk je meer dan die 6.035 euro, dan betaal je daar schenkbelasting over. Die grens van 6.035 euro geldt overigens voor beide ouders samen, ook als jullie geen fiscaal partner (meer) zijn.

Heb je voor je kind een spaarrekening geopend op jouw eigen naam en wil je het gespaarde bedrag later aan hem schenken? Dan moet je kind er op dat moment schenkbelasting over betalen.

Veranderingen in 2023

Ouders krijgen in 2023 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij:

Bronnen: Berekenhet.nl, Belastingdienst en Consumentenbond

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu