Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Brandveiligheid: plaats koolmonoxidemelders én rookmelders

Traphekjes, autostoeltjes en een helm op bij het fietsen: veiligheid voor alles, als het om onze kinderen gaat. Toch hangen er in veel huizen gek genoeg geen rook- en/of koolmonoxidemelders. Terwijl dit toch zo ontzettend belangrijk is. Hier alles over brandveiligheid in je huis.

Advertentie

Brandveiligheid moet beter

Slechts 68% van de Nederlanders heeft rookmelders in z’n huis hangen. Zo’n melder gaat af als er rookontwikkeling is door brand. Er klinkt dan een hard geluid zodat je wordt gewaarschuwd. Koolmonoxidemelders zijn in nog veel minder huizen te vinden. En dat is niet best, want jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging en belanden nog eens honderdvijftig mensen in het ziekenhuis. En daar zijn ook kinderen bij.

Koolmonoxide: sluipmoordenaar

Het gevaarlijke van koolmonoxide (CO) is: je ziet, proeft of ruikt het niet. Maar wanneer je het inademt, kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben. De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Koolmonoxide staat dan ook bekend als de sluipmoordenaar.

Ongeboren baby’s, kleuters, zwangere vrouwen, ouderen, mensen die lijden aan een chronische hartziekte, bloedarmoede of ademhalingsproblemen zijn gevoeliger voor koolmonoxidevergiftiging.

Oorzaken koolmonoxidevergiftiging

Een koolmonoxidevergiftiging wordt vaak geassocieerd met oude geisers en ketels en dus denken mensen die in een huis wonen met nieuwe installaties dat zij geen risico lopen. Helaas, dit is fout gedacht. Iedereen die een open haard, geiser of kachel heeft, kan een koolmonoxidevergiftiging krijgen. Ook een rookgasafvoer van een andere woning vlakbij jouw ventilatieopening, geeft risico op koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide ontstaat door slecht onderhouden of slecht functionerende installaties zoals geisers, kachels en cv-installaties. Maar ook een verkeerde aansluiting van een moderne Cv-ketel kan een oorzaak zijn. Andere mogelijke oorzaken zijn: gescheurde, losgekoppelde, verroeste of gecorrodeerde afvoerpijpen en gescheurde gemetselde schoorsteenkanalen.

Voorkomen beter dan genezen

Grote kans dat je na het lezen van bovenstaand elk risico op een koolmonoxidevergiftiging wilt uitsluiten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen:

  • Laat brandstofverbruikende toestellen (CV-ketel, geiser, kachel) altijd installeren door een erkend bedrijf.
  • Zorg ervoor dat je Cv-ketel, geiser en alle andere apparaten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen van een erkende monteur.
  • Hang minstens één koolmonoxidemelder in de buurt van elk apparaat waaruit koolmonoxide kan komen en één in de buurt van de slaapkamers.
  • Controleer jaarlijks of de koolmonoxidemelders nog goed werken. Dit geldt trouwens ook voor rookmelders.
  • Zorg altijd voor voldoende ventilatie in je huis

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Aangezien je koolmonoxide dus niet kan zien, ruiken of proeven, is het belangrijk om koolmonoxidemelders in je huis op te hangen. Zo’n melder werkt als volgt. De sensor van een koolmonoxidemelder bestaat uit een gel. In deze gel zit onder andere zwavelzuur als elektrolyt. Als de sensor in de koolmonoxidemelder wordt blootgesteld aan hogere concentraties koolmonoxide dan normaal, begint een chemische reactie. De concentratie van koolmonoxide drukken we uit in PPM (parts per million). De detector controleert de lucht en produceert een luid waarschuwingssignaal.

Er zijn helaas heel wat koolmonoxidemelders te koop die niet goed werken. Koop daarom alleen een koolmonoxidemelder die de norm NEN-EN 50291 op de verpakking heeft staan. Zo weet je zeker dat hij aan alle technische eisen voldoet. Koop verder bij voorkeur een koolmonoxidemelder die vijf tot tien jaar lang meegaat. Op de website van de Consumentenbond vind je een overzicht met veilige koolmonoxidemelders.

Combimelder

Een combimelder is een koolmonoxidemelder en rookmelder in één. Handig, want het scheelt in kosten en installatiewerk. Maar let op: je kunt een combimelder niet in elk ruimte ophangen. Dit heeft te maken met de hoogte waarop je de verschillende melders moet hangen. Alleen als hij wordt opgehangen in een ruimte waar ook de geiser, CV-ketel of kachel hangt, dan is een combimelder mogelijk. Deze moet je dan op het plafond bevestigen. In andere ruimtes zoals slaapkamers, moet je twee aparte melders ophangen: een rookmelder aan het plafond en een koolmonoxidemelder op ‘ademhalingshoogte’ dus even hoog als het bed of de bank. Op Brandweer.nl vind je meer informatie over het bevestigen en gebruik van koolmonoxidemelders.

Tip: Koolmonoxidemelders moeten na een aantal jaren worden vervangen. Zet daarom de plaatsingsdatum en de vervangdatum met watervaste stift op de voorzijde voordat je hem bevestigt.

Wat als het alarm van de CO-melder afgaat?

Je moet er niet aan denken maar het kan gebeuren dat het alarm van de melder afgaat. Zolang je niet weet of dit loos alarm is of dat je het serieus moet nemen, doe je het volgende:

  • Open deuren en ramen zodat er frisse lucht binnen kan komen.
  • Zorg dat iedereen de ruimte verlaat en laat deuren en ramen open staan.
  • Bel direct 1-1-2 als er iemand symptomen vertoont van koolmonoxidevergiftiging en vermeld dat het waarschijnlijk om koolmonoxidevergiftiging gaat.

Brandveiligheid

Naast het bevestigen van koolmonoxide- en rookmelders is er nog veel meer dat je kunt doen om nare ongelukken in huis te voorkomen. Zeker jonge kinderen kunnen door hun gedrag nog wel eens brandwonden oplopen of een ongeluk met een kaars veroorzaken. Meer weten hoe je precies de (brand)veiligheid in huis voor je kind en jezelf kunt vergroten, kijk dan op Brandweer.nl.