Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Calamiteitenverlof: aan het werk als je kind ziek is?

Calamiteitenverlof wordt ook wel kort verzuimverlof genoemd. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wanneer kan je dit eigenlijk opnemen? Als je kind ziek is bijvoorbeeld en je geen opvang hebt? En in welke andere gevallen kan je gebruik maken van calamiteitenverlof en hoe werkt het precies?

Advertentie

Wat is calamiteitenverlof?

Calamiteitenverlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd, is verlof dat je opneemt op je werk vanwege spoedeisende, onvoorziene of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Een ziek kind bijvoorbeeld, maar ook als je partner bevalt of dat er privéproblemen zijn kun je van dit verlof vaak gebruikmaken. Calamiteitenverlof kan een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van je situatie. Je werkgever betaalt je salaris meestal door tijdens het verlof, tenzij er in de CAO van je werkgever afwijkende regels staan.

Recht op calamiteitenverlof

Je hebt recht op calamiteitenverlof als er een noodsituatie thuis is. Dit kan variëren van een gesprongen waterleiding waarbij je moet wachten op de loodgieter tot de mogelijkheid om te stemmen en het overlijden van een direct familielid. Er zijn verschillende omstandigheden waarbij je als ouder recht hebt op calamiteitenverlof, bijvoorbeeld:
  • je moet je kind van school halen dat opeens ziek is geworden
  • je partner moet bevallen
  • je moet met je kind naar de dokter en dit kan alleen onder werktijd

Heb je te maken met zo’n noodgeval, neem dan meteen contact op met je werkgever. Samen met je werkgever stem je af hoeveel tijd je nodig hebt.

Betaald of onbetaald verlof

Meestal betaalt je werkgever je salaris de eerste dag gewoon door. Duurt het langer, dan gaat het calamiteitenverlof op de tweede dag over in kortdurend zorgverlof. Dit vraag je mondeling of schriftelijk aan bij je werkgever. In het algemeen krijg je dan zeventig procent van je salaris doorbetaald of in elk geval het minimumloon. Deze vorm van verlof komt ook van pas als je onverwacht voor een ouder of partner moet zorgen.

Kortdurend zorgverlof

Als jij de enige bent die op dat moment voor je kind kan zorgen, dan heb je recht op kortdurend zorgverlof. Je bent wel verplicht om te zoeken naar alternatieven. Is er een partner of een oma die kan bijspringen, dan zul je dus gewoon naar je werk moeten.

Je leidinggevende moet het verlof persoonlijk goedkeuren. Een mailtje met ‘Ik neem vandaag kortdurend zorgverlof op’ is niet geldig. In de praktijk kijken werkgever en werknemer vaak eerst naar alternatieven, zoals een tijdelijke aanpassing van het rooster, of het ruilen van diensten. De werkgever is hoe dan ook verplicht het kortdurend zorgverlof te geven, tenzij jouw afwezigheid het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Het bedrijf waar je voor werkt kan wel een doktersverklaring eisen.

Advertentie

Per jaar mag je maximaal 2 keer het aantal uren opnemen dat je in een week werkt. Werk je 36 uur, dan kun je dus per jaar 72 uren zorgverlof opnemen.

Check hier wat je rechten zijn qua zwangerschapsverlof.

Vakantiedagen inzetten

Er zijn bedrijven die afwijkende regels hebben als het gaat om kortdurend zorgverlof. Dat moet dan in de cao zijn vastgelegd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een deel van het verlof moet compenseren met overuren of vakantie-uren. Stel dat je zorgverlof op is, maar je kind (niet levensbedreigend) kwakkelt met zijn gezondheid, dan moet je vakantiedagen opnemen of voor een andere vorm van kinderopvang zorgen.

Vaderschapsverlof

Ga je bevallen, dan kan je partner betaald calamiteitenverlof opnemen voor de duur van de bevalling. Het salaris loopt tijdens dit verlof gewoon door. Is jullie baby geboren, dan heb je als partner vervolgens recht op vijf dagen vaderschapsverlof (kraamverlof) die doorbetaald worden.
Daarnaast hebben kersverse vaders en lesbische partners ook nog recht op partnerverlof: drie dagen onbetaald verlof per kind. Dit betekent dus dat je bij een tweeling zes dagen onbetaald partnerverlof mag aanvragen. Onbetaald betekent dat je geen recht op salaris hebt, tenzij anders is afgesproken in je arbeidsovereenkomst of CAO.
Goed om te weten: vanaf 1 juli 2020 hebben werknemers in het eerste half jaar na de geboorte recht op nog eens vijf weken verlof tegen 70 procent van het loon. De verlofmogelijkheden voor partners verruimen zo behoorlijk, tot maximaal zes weken.
Meer weten? Welke vormen van partnerverlof en vaderschapsverlof zijn er? Hoe zit dat met ouderschapsverlof en krijg je eigenlijk doorbetaald tijdens de bevalling? Lees hier hoe dat zit.
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting