
Calamiteitenverlof: aan het werk als je kind ziek is?
Calamiteitenverlof wordt ook wel kort verzuimverlof genoemd. Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar wanneer kan je dit eigenlijk opnemen? Als je kind ziek is bijvoorbeeld en je geen opvang hebt? En in welke andere gevallen kan je gebruik maken van calamiteitenverlof en hoe werkt het precies?
Wat is calamiteitenverlof?
Calamiteitenverlof, ook wel kort verzuimverlof genoemd, is verlof dat je opneemt op je werk vanwege spoedeisende, onvoorziene of bijzondere persoonlijke omstandigheden. Een ziek kind bijvoorbeeld, maar ook als je partner bevalt of dat er privéproblemen zijn kun je van dit verlof vaak gebruikmaken. Calamiteitenverlof kan een paar uren tot een paar dagen duren, afhankelijk van je situatie. Je werkgever betaalt je salaris meestal door tijdens het verlof, tenzij er in de CAO van je werkgever afwijkende regels staan.
Recht op calamiteitenverlof
- je moet je kind van school halen dat opeens ziek is geworden
- je partner moet bevallen
- je moet met je kind naar de dokter en dit kan alleen onder werktijd
Heb je te maken met zo’n noodgeval, neem dan meteen contact op met je werkgever. Samen met je werkgever stem je af hoeveel tijd je nodig hebt.
Betaald of onbetaald verlof
Kortdurend zorgverlof
Als jij de enige bent die op dat moment voor je kind kan zorgen, dan heb je recht op kortdurend zorgverlof. Je bent wel verplicht om te zoeken naar alternatieven. Is er een partner of een oma die kan bijspringen, dan zul je dus gewoon naar je werk moeten.
Je leidinggevende moet het verlof persoonlijk goedkeuren. Een mailtje met ‘Ik neem vandaag kortdurend zorgverlof op’ is niet geldig. In de praktijk kijken werkgever en werknemer vaak eerst naar alternatieven, zoals een tijdelijke aanpassing van het rooster, of het ruilen van diensten. De werkgever is hoe dan ook verplicht het kortdurend zorgverlof te geven, tenzij jouw afwezigheid het bedrijf ernstig in de problemen brengt. Het bedrijf waar je voor werkt kan wel een doktersverklaring eisen.
Per jaar mag je maximaal 2 keer het aantal uren opnemen dat je in een week werkt. Werk je 36 uur, dan kun je dus per jaar 72 uren zorgverlof opnemen.
Check hier wat je rechten zijn qua zwangerschapsverlof.
Vakantiedagen inzetten
Er zijn bedrijven die afwijkende regels hebben als het gaat om kortdurend zorgverlof. Dat moet dan in de cao zijn vastgelegd. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een deel van het verlof moet compenseren met overuren of vakantie-uren. Stel dat je zorgverlof op is, maar je kind (niet levensbedreigend) kwakkelt met zijn gezondheid, dan moet je vakantiedagen opnemen of voor een andere vorm van kinderopvang zorgen.