Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe zit het met de kinderopvangtoeslag in 2022?

Als je werkt, wil je graag dat je kinderen goed worden opgevangen. De overheid helpt je een handje door kinderopvangtoeslag aan te bieden. Hoe werkt kinderopvangtoeslag? En wanneer heb je hier recht op?

Advertentie

Wat is kinderopvangtoeslag?

Gaat je kind naar de kinderopvang? Dan kun je misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten die je als werkende ouder maakt voor de opvang. Voor ieder kind vraag je apart toeslag aan. Eerst betaal je de kosten van de kinderopvang. Vervolgens kun je een percentage (afhankelijk van je situatie) terugvragen bij de Belastingdienst.

Soorten kinderopvang

Gaat jouw kind naar een erkende opvanglocatie? Dan krijg je (afhankelijk van je situatie) kinderopvangtoeslag. Onder die locaties vallen:

Een overzicht van alle erkende locaties vind je in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Als de opvang van jouw kind niet in deze lijst staat, krijg je geen kinderopvangtoeslag voor de kosten die je eraan betaalt. Voor kinderopvang die je zelf regelt, door familie, vrienden of kennissen te laten oppassen, krijg je geen toeslag.

Lees meer: Kinderdagverblijf kiezen, hoe doe je dat?

Advertentie

Kan ik kinderopvangtoeslag krijgen?

Als jij en je partner werken, kom je in aanmerking voor toeslag kinderopvang. Ook voor alleenstaanden geldt dat zij moeten werken. Als je een toeslagpartner hebt, geldt dat hij ook moet werken. Je bent onder andere elkaars toeslagpartner als je samen een kind hebt, maar bijvoorbeeld ook als je samenwoont met je moeder en jij 27 jaar of ouder bent. En zo zijn er meer situaties. Wil je weten of jij een toeslagpartner hebt? Check dit op ‘Heb ik een toeslagpartner?’.

De kinderopvang is niet goedkoop, vandaar dat de overheid je met een toeslag tegemoetkomt in de kosten. Kinderopvangtoeslag aanvragen kan onder bepaalde voorwaarden. Hieronder lees je de belangrijkste punten waaraan je moet voldoen om in 2021 kinderopvangtoeslag te kunnen krijgen:

 • Je werkt
  Je hoeft niet per se een vaste baan te hebben. Ook als zzp’er of freelancer kom je in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Of als je een onderneming hebt of meewerkt in de zaak van je partner.Ook als je niet werkt, kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag in de volgende gevallen:
 • Je volgt een opleiding
  De opleiding moet erkend zijn. Dat is in elk geval zo als je naar een reguliere middelbare school, mbo, hbo of universiteit gaat. Of als je volwassenonderwijs doet op het ROC of het Vavo. Volg je een particuliere opleiding? Dan kun je bij DUO checken of de opleiding erkend is.
 • Je volgt een traject naar werk
  Je volgt een traject naar werk als je aan een programma deelneemt om aan de slag te kunnen. Dit gaat vaak via het UWV of via je oude werkgever. Denk bijvoorbeeld aan een re-integratietraject.
 • Je doet een verplichte inburgeringscursus
  Je gemeente betaalt dan mogelijk mee aan de kosten van kinderopvang. Of dat zo is, kun je navragen bij je gemeente.

Lees meer: Werken na zwangerschapsverlof, hou hier rekening mee

Andere situaties

Woont je kind niet bij jou? Dan heb je geen recht op kinderopvangtoeslag. Heb je een adoptie– of pleegkind, dan kun je kinderopvangtoeslag krijgen als dit kind op jouw adres staat ingeschreven. Als je de opvang niet zelf betaalt, kun je geen toeslag krijgen. Op de site van de Belastingdienst lees je meer over de voorwaarden.

Advertentie

Kinderopvangtoeslag bij opleiding of ziekte

Tot 2020 kwamen ouders alleen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als beide partners werken of als één van hen of beiden een opleiding volgen, een traject naar werk of een inburgeringscursus. Sinds 2021 kun je ook kinderopvangtoeslag krijgen als jij of je partner niet werkt vanwege langdurige ziekte. Je moet dan een permanente zorgindicatie hebben in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz). De andere ouder moet wel werken, studeren, een traject naar werk of een inburgeringstraject volgen. Als je in deze situatie zit, kun je het beste contact opnemen met de BelastingTelefoon.

Zo bereken je kinderopvangtoeslag

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Je kunt per kind voor maximaal 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. De opvanguren zijn gekoppeld aan de gewerkte uren van de minst werkende partner. De berekening is als volgt:

 • Gaat je kind naar de dagopvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 140%.
 • Gaat je kind naar de bso? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 70%.

Op de site van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken.

Hoogte kinderopvangtoeslag 2022

Voor de kinderopvangtoeslag gelden geen inkomens- of vermogensgrenzen. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder toeslag je krijgt voor de kosten van de kinderopvang.

De bedragen zijn voor de verschillende soorten opvang anders. Dit zijn de bedragen in 2022:

Max. te vergoeden uurprijs kinderopvangtoeslag                           2021 2022
Dagopvang (kinderdagverblijf, crèche, peuterschool) €8,46 €8,50
Buitenschoolse opvang €7,27 €7,31
Gastouderopvang €6,49 €6,52

TIP – Vergelijk gastouderbureaus
Gaat je kind naar een gastouder, dan is het altijd slim om de tarieven van gastouderbureaus te vergelijken. Er zitten soms grote verschillen in de kosten die je, los van de opvangkosten zelf, aan het bureau betaalt.

Kinderopvangtoeslag per kind

De kinderopvangtoeslag is vaak hoger bij een volgende kind. Het gaat daarbij niet om de leeftijd van je kinderen: het kind dat de meeste opvang krijgt, wordt gezien als het ‘eerste kind’. Bijvoorbeeld: gaat jouw kind van vijf jaar af en toe naar de buitenschoolse opvang en gaat je eenjarige kind dagelijks naar de kinderopvang? Dan is de eenjarige in dit geval het ‘eerste kind’.

Wanneer moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Zorg dat je de toeslag aanvraagt binnen drie maanden nadat je kind naar de opvang gaat. Als je hier langer mee wacht, loop je het risico dat je een deel van de toeslag misloopt.

Stap voor stap: zo vraag je kinderopvangtoeslag aan

 1. Check of je aan de voorwaarden voldoet.
 2. Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:
  – je DigiD
  – het contract met de opvang of een factuur van de opvang. De volgende gegevens heb je nodig: naam en adres van de opvang, het registratienummer uit het LRK, het aantal opvanguren per maand en het uurtarief van de opvang.
  – jouw jaarinkomen en dat van je toeslagpartner (als je die hebt).
  – zorg voor een geactiveerde Berichtenbox op MijnOverheid.
 3. Ga op toeslagen.nl naar ‘Mijn toeslagen’. Dit is jouw persoonlijke omgeving, waar je toeslag kunt aanvragen, je gegevens kunt bekijken en wijzigingen kunt doorgeven.
 4. Log in met je DigiD.
 5. Klik linksboven bij ‘Kinderopvangtoeslag’ op ‘Aanvragen’.
 6. Vul de aanvraag in.
 7. Klik onderaan op ‘Akkoord en verzenden’.

Binnen vijf weken krijg je een bericht terug in je Berichtenbox. De Belastingdienst keert vervolgens elke maand een bedrag uit, zodat je de factuur van de kinderopvangorganisatie kunt betalen. Dit bedrag storten ze op je rekening. De Belastingdienst kan ook rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie betalen. Dat mag je zelf bepalen bij de aanvraag. Als je ervoor kiest om de toeslag rechtstreeks te laten uitbetalen, moet je wel aan een paar voorwaarden voldoen:

 • De kinderopvang of het gastouderbureau heeft een overeenkomst met de Belastingdienst. Vraag dit na bij je opvanginstelling.
 • Je maakt gebruik van een kinderopvanginstelling in Nederland.
 • Als je meer kinderen hebt die naar de opvang gaan, moeten zij naar dezelfde opvanginstelling gaan.
 • Spreek met je opvang af dat de Belastingdienst de toeslag rechtstreeks naar hen overmaakt.

Uitbetaling kinderopvangtoeslag 2022

De kinderopvangtoeslag wordt elke maand op de 20ste dag uitbetaald. Het verschilt per bank of het ook die dag op jouw rekening staat. Als de 20ste op een dag in het weekend valt, krijg je het geld op de maandag daarna.

Stopzetten of aanpassen kinderopvangtoeslag

Verandert er iets in je situatie? Heb je bijvoorbeeld een nieuwe partner? Ga je minder of juist meer werken? Of gaat je kind minder of juist vaker naar de kinderopvang? Geef dit dan meteen door aan de Belastingdienst via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Op die manier zorg je ervoor dat je geen geld misloopt of moet terugbetalen.

Lees meer: Even rust: zo creëer je een eigen werkplek in huis

Meer veranderingen in 2022

Ouders krijgen in 2022 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij:

Bronnen: Belastingdienst, SVB

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting