Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kinder- en babykamer verkoelen: handige tips om de temperatuur te laten dalen

Als de temperaturen oplopen, worden de nachten al snel onrustig. Is het te warm om lekker te slapen? Zo kun je de babykamer of kinderkamer verkoelen.

Advertentie

Hoe warm slaapkamer kind?

Het is het beste om te slapen in een koele kamer met voldoende frisse lucht. De ideale temperatuur in de baby- of kinderkamer is zestien tot achttien graden. Maar na een bloedhete dag koelt het ’s avonds vaak niet genoeg af in huis. Is het broeierig warm, dan is slapen lastig – ook voor een baby. Of jij ligt wakker omdat je telkens wilt kijken of hij het niet veel te heet heeft.

Tip: Deze dunne pyjama’s (en ondergoed) van katoen zijn ideaal voor de warme nachten

Warme babykamer voorkomen

Hoe meer je kunt voorkomen dat de temperatuur in de babykamer oploopt, hoe minder toeren je hoeft uit te halen om te zorgen dat jullie ’s nachts kunnen slapen. Houd overdag de ramen en deuren in huis zoveel mogelijk dicht. Laat wel een ventilatierooster open voor genoeg frisse lucht. Doe ook de gordijnen dicht op tijden dat de zon op de ramen schijnt.

Is het ’s avonds buiten genoeg afgekoeld en is het koeler dan binnen, dan kun je de ramen weer opendoen. Tegen de ochtend is er dan lekker veel koele lucht in huis gekomen. Die houd je zoveel mogelijk binnen door de ramen weer dicht te doen zodra de zon buiten fel begint te schijnen.

Advertentie

Lees meer: zo kan je baby veilig slapen

Babykamer verkoelen: tips

Hartje zomer is het vaak niet te voorkomen dat het broeierig wordt in huis. Helemaal als jullie boven slapen, kan het erg warm worden op de slaapkamers. De zon staat op het dak en de warmte in huis stijgt op. Hoe kun je de kinderkamer afkoelen? Dit zijn manieren om voor een wat aangenamere temperatuur te zorgen:

 • Op de babykamer kun je een ventilator gebruiken. Let op dat de koele luchtstroom niet direct op je baby gericht is. Dan kan hij het juist te koud krijgen.
 • Heb je een peuter die zelf uit bed kan? Een ventilator kan gevaarlijk zijn als je kind eraan gaat zitten. Je kunt de kinderkamer afkoelen voordat je kind naar bed gaat, maar haal de ventilator daarna weg.
 • Ook een optie: vries overdag flessen water in en laat ze ontdooien op de slaapkamer. Een bak ijsblokjes neerzetten kan ook. Daar koelt de lucht van af.
 • Je kunt voor nog meer verkoeling ook de flessen of ijsblokjes laten ontdooien voor de ventilator. De koele lucht circuleert dan ook beter door de kamer.

Let wel op dat je baby het ook weer niet te koud krijgt. Je kunt de temperatuur van je baby voelen in zijn nekje: is het klam, dan heeft hij het te warm, voelt het koud aan, dan heeft hij het koud. Een aangenaam warm nekje is goed. Bij twijfel kun je je baby ook temperaturen met een thermometer.

Lees meer: Hoe kom je hete dagen door met je baby? Dit hitteplan voor baby’s staat vol handige tips.

Advertentie

Wat peuter aan in bed bij warm weer?

En dan blijft de vraag: wat trek je je peuter aan in bed bij warm weer? Je kunt je peuter laten slapen in een romper of T-shirt van katoen en een dunne zomerslaapzak. Voor je baby geldt hetzelfde: een rompertje en een zomerslaapzak zijn voldoende. Is de kamer waar je kind slaapt warmer dan 23 graden, dan is alleen een rompertje genoeg. Is het nog warmer, dan kun je je kind ook alleen in een luier laten slapen.

Tip! Zo kies je de beste zomerslaapzak voor je baby

Warme nachten: do’s en don’ts

Blijft het te warm om lekker te kunnen slapen? Dan kunnen deze tips ook nog helpen.

Do’s:

 • Zoek de koelste kamer in huis uit en laat je baby daar slapen als zijn eigen kamer te warm is. In zijn eigen bedje of een campingbedje. Slaap desnoods met z’n allen in de woonkamer.
 • Geef je kind een lauw bad voordat hij naar bed gaat. Zo kan hij nog even afkoelen voor het slapengaan.
 • Plaats horren voor de ramen. Je wilt niet ook nog wakker liggen van de muggen.
 • Laat een nat washandje afkoelen in de koelkast. Daarmee kun je af en toe over het hoofd van je kind strijken. Misschien vindt je peuter het ook fijn om het in bed vast te houden.
 • Geef je kind, als hij zelfstandig kan drinken, een antilekbeker met water mee naar bed voor als hij dorst krijgt.
 • Slaapt je peuter met een kussen? Dat houdt zijn warmte vast. Draai het kussen regelmatig voor hem om of geef hem voor je gaat slapen een ander kussen. Kies het liefst voor beddengoed dat luchtig en koel aanvoelt en vocht reguleert, en kies voor materialen als katoen, linnen of zijde.

Lees meer: vanaf welke leeftijd mag je kind met een kussen slapen?

Don’ts:

 • Gebruik geen waterdichte matrasbeschermer: je baby kan zijn warmte niet goed kwijt op dit materiaal en gaat meer zweten.
 • Leg je kind niet op de tocht. Als het ’s nachts afkoelt kan hij het toch weer te koud krijgen.
 • Laat elektrische apparaten die je niet gebruikt niet aanstaan of aan de lader liggen. Ze geven warmte af, en al scheelt het maar een beetje, je kunt dit beter voorkomen.

Bron: Consumentenbond

Redactioneel – Offer – Praktisch en veiligheid

Maak je huis kindveilig

Veilige traphekjes
Shop nu