Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ouders zitten met kind achter laptop en zoeken de kinderbijslag 2023 uit.

Kinderbijslag 2023: hier heb je recht op

Een kind kost behoorlijk wat geld. In Nederland krijg je elk kwartaal kinderbijslag, als tegemoetkoming in de kosten. Hier lees je waar je in 2023 recht op hebt.

Advertentie

Wat is kinderbijslag?

In Nederland krijg je van de overheid een tegemoetkoming in de kosten die je maakt voor je kind: de kinderbijslag. De hoogte van het bedrag in 2023 is niet inkomensafhankelijk, maar afhankelijk van de leeftijd van je kind. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt de uitbetaling. Dat gaat eigenlijk vanzelf.

Voor wie kun je het aanvragen?

Je kunt, als je aan de voorwaarden voldoet, kinderbijslag in 2023 krijgen voor:

Iedereen die in Nederland woont of werkt en een kind verzorgt, heeft hier recht op. Dus ook als je voor geadopteerde kinderen, pleegkinderen, stiefkinderen of andere kinderen zorgt alsof het je eigen kinderen zijn, heb je recht op kinderbijslag.

Tip! Open een spaarrekening voor je kind. Bij déze spaarrekening ontvang je 0,25% basisrente + 0,15% bonusrente.

Advertentie

De SVB krijgt automatisch bericht

Als jij of je partner je pasgeboren baby aangeeft op het gemeentehuis, krijgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de organisatie die de uitbetaling doet, daar automatisch bericht van. Ongeveer twee tot vier weken na de geboorte van je baby ontvang je een brief met instructies om de kinderbijslag online aan te vragen met je DigiD. Als je die nog niet hebt ontvangen, kun je dat hier doen.

Als je een tweede of volgend kind hebt gekregen, hoef je niets te doen. Dan wordt de hoogte van het bedrag automatisch aangepast en krijg je het eerstvolgende kwartaal dat je er recht op had een hoger bedrag uitgekeerd.

Lees hier meer over kinderbijslag bij een tweede of derde kind.

Hoeveel kinderbijslag 2023

De hoogte van de kinderbijslag 2023 staat los van je inkomen. Iedereen krijgt in principe hetzelfde bedrag, dat wel afhankelijk is van de leeftijd van je kind. Als je kind zes jaar wordt, gaat het bedrag omhoog. Er is nog een verhoging als je kind twaalf jaar wordt. De kinderbijslag houdt op als je kind achttien jaar wordt, of recht krijgt op studiefinanciering. Het bedrag wordt per kwartaal door de SVB uitbetaald.

Advertentie

De bedragen kinderbijslag 2023 per kind zijn als volgt:

 • 0 t/m 5 jaar: € 269,76 per kwartaal
 • 6 t/m 11 jaar: € 327,56 per kwartaal
 • 12 t/m 17 jaar: € 385,37 per kwartaal

De bedragen worden in principe ieder jaar op 1 januari en 1 juli geïndexeerd door de SVB. De SVB maakt de kinderbijslag vier keer per jaar over op je rekening, aan het eind van elk kwartaal (in januari, april, juli en oktober). Oftewel: je krijgt voor de eerste keer kinderbijslag na een volledig kwartaal. Als je kind ergens halverwege een kwartaal is geboren, krijg je het eerstvolgende betalingsmoment helaas dus nog niets. Over de kinderbijslag 2023 betaal je geen belasting.

Dubbele kinderbijslag

In sommige situaties heb je als ouder recht op een dubbele kinderbijslag. Dit is het geval als je kind intensieve zorg nodig heeft door een ziekte of aandoening. Je kind moet tenminste 3 jaar oud zijn en niet ouder dan 18 en minimaal vier nachten per week thuis wonen. De extra kinderbijslag is een vast bedrag van € 2.298,28 per jaar. Dit bedrag krijg je één keer. Lees meer over de voorwaarden voor dubbele kinderbijslag.

Uitbetaling kinderbijslag 2023

Betaaldagen
De betaaldagen in 2023 zijn:

 • 2 januari 2023: kinderbijslag over het vierde kwartaal 2022
 • 1 april 2023: kinderbijslag over het eerste kwartaal 2023
 • 1 juli 2023: kinderbijslag over het tweede kwartaal 2023
 • 1 oktober 2023: kinderbijslag over het derde kwartaal 2023

Het vierde kwartaal van 2023 wordt dan weer in januari 2024 uitbetaald. Je bank stort het geld op dezelfde dag op je rekening. Maar het verschilt per bank op welk tijdstip van de dag dit precies is.

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Als je kind achttien jaar wordt, vervalt in het nieuwe kwartaal de kinderbijslag. Ook zodra een kind studiefinanciering krijgt, wordt de kinderbijslag in het eerstvolgende kwartaal stopgezet. Als toch tegelijkertijd studiefinanciering en kinderbijslag is ontvangen, omdat bijvoorbeeld de studie niet is doorgegeven, dan zal de kinderbijslag worden teruggevorderd.

Hoeveel mag een kind bijverdienen?

Sinds 1 januari 2020 zijn de regels voor kinderbijslag voor kinderen vanaf 16 jaar veranderd.

 •  Als je kind van 16 of 17 jaar studiefinanciering krijgt, dan heeft dit geen gevolgen meer voor de kinderbijslag.
 • Heeft jouw kind een inkomen? Dan heeft zijn inkomen geen gevolgen meer voor de kinderbijslag. Sinds 1 januari 2020 mag je kind onbeperkt bijverdienen.

Redenen voor stopzetten kinderbijslag

De kinderbijslag stopt als je kind 18 jaar wordt. Soms kan de kinderbijslag eerder stoppen.

 • Je kind gaat het huis uit en jij draagt minder dan 440 euro per kwartaal aan de kosten van zijn levensonderhoud.
 • Je gaat in het buitenland wonen of werken.
 • Je kind gaat in het buitenland wonen.
 • Je kind is zestien of zeventien jaar, maar gaat overdag niet naar school om een startkwalificatie te halen en is daarvan niet vrijgesteld conform Leerplichtwet 1969.
 • Je kind overlijdt.

Nieuwe woonlandfactoren per 1 januari 2023

Woont je kind in het buitenland? Als dit een land is buiten de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER), en niet Zwitserland, kan de kinderbijslag aangepast worden aan het kostenniveau in het land waar je kind woont. Je krijgt dan een percentage van het maximale bedrag aan kinderbijslag dat je kunt krijgen (dit percentage heet de woonlandfactor). Per 1 januari 2023 geldt voor een aantal landen een nieuw percentage. Is dit op jouw situatie van toepassing, dan krijg je eind 2022 een brief met het nieuwe bedrag.

Wijzigingen

Als er iets verandert in de kinderbijslag 2023 hoor je dat snel. De SVB informeert je hierover per brief. Verandert er iets in jouw situatie? Ga je bijvoorbeeld verhuizen of werken in het buitenland? Geef dit dan ook tijdig aan de SVB door. Dat doe je via deze link: wijziging doorgeven.

Tip: belastingaangifte voor ouders

Met de komst van je eerste baby veranderen er ook dingen in je belastingaangifte. Waar moet je rekening mee houden? En heb je nog recht op extra toeslagen? Hier vind je handige tips. Meer informatie vind je op www.svb.nl.

Meer veranderingen in 2023

Ouders krijgen in 2023 te maken met een aantal veranderingen op het gebied van hun geldzaken. De veranderingen op een rij.

Commercieel – Prenatal – Offer – Prénatal Kinderwagen

Onderweg met je kleintje

Laat je verrassen door de Prénatal kinderwagen!
Shop nu