Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kindgebonden budget 2022: zo werkt het

Lukt het niet om alle kosten voor je kind te betalen van de kinderbijslag, dan heb je mogelijk recht op een extra tegemoetkoming van de overheid: het kindgebonden budget (kgb). Wat is dit precies en wanneer heb je recht op kindgebonden budget?

Advertentie

Tip! De beste drogsterijdeals, waaronder ook korting op luiers, vind je hier.

Wat is kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget (kgb) is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot achttien jaar. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je meestal vanzelf bericht van de Belastingdienst. Krijg je geen bericht en denk je er wel recht op te hebben? Dan kun je het zelf aanvragen. Er wordt dan onder andere aan de hand van je inkomen en vermogen gekeken of je recht hebt op deze bijdrage. De hoogte van het kindgebonden budget 2022 is afhankelijk van je inkomen, de gezinssamenstelling en de leeftijd van je kind(eren).

Lees meer: Hoeveel kost het hebben van een kind gemiddeld per jaar?

Voorwaarden voor het kindgebonden budget

Heb ik recht op kindgebonden budget? Vraag je je dit af, check dan het lijstje hieronder. Om in 2022 in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Advertentie
 • Je hebt één of meer kinderen die jonger zijn dan achttien jaar.
 • Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 • Je (gezamenlijk) inkomen is niet te hoog. Het hangt van het aantal kinderen af welke inkomensgrens voor jou geldt.
 • Het (gezamenlijk) vermogen is niet te hoog.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Lees meer over de voorwaarden en aanvullende regels op de website van de Belastingdienst.

Maximaal gezamenlijk vermogen en kgb

Heb je een partner waarmee je een huishouden hebt? Om het gezamenlijk vermogen te bepalen, bekijkt de Belastingdienst op 1 januari wat jullie op dat moment hebben. Is het gezamenlijk vermogen hoger dan 151.767 euro? Dan kom je niet in aanmerking voor kindgebonden budget. Voor alleenstaanden is de grens een vermogen van 120.020 euro. Als je meer hebt, heb je geen recht op kgb.

Vermogen berekenen

Je vermogen is de waarde van je bezittingen minus alle schulden. Wat je wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij je belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Je auto of eigen woning tellen meestal niet mee.
Hou verder rekening met de volgende regels:

 1. Het vermogen van je toeslagpartner en minderjarige kinderen telt ook mee.
 2. Als je maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner hebt, telt zijn vermogen niet mee.
 3. Groene beleggingen moeten worden opgeteld bij je vermogen. Bij je belastingaangifte krijg je hier vrijstelling voor.
 4. Bijzonder vermogen telt niet mee.

Hoogte kindgebonden budget in 2022

Hoeveel kgb jij in 2022 precies krijgt, hangt af van een aantal factoren, namelijk:

Advertentie
 • het gezinsinkomen
 • de leeftijd van je kind (voor kinderen vanaf 12 jaar of 16 jaar krijg je meer kgb als tegemoetkoming in de schoolkosten)
 • alleenstaande ouders krijgen meer kgb (‘ouderkop’)

Het kgb bestaat uit twee delen, namelijk het basisdeel en het deel voor de alleenstaande ouder, dit heet de ouderkop. De ouderkop bedraagt maximaal 3.240 euro per jaar. Het basisdeel hangt af van het aantal kinderen dat je hebt.

Maximaal toeslagbedrag

Hieronder een handig overzicht met het maximale toeslagbedrag per jaar.

Huishouden                                       Alleenstaande ouder      Ouder met toeslagpartner
Gezin met 1 kind                                     4.505 euro                               1.220 euro
Gezin met 2 kinderen                            5.611 euro                                 2.326 euro
Gezin met 3 kinderen                            6.612 euro                                3.327 euro
Verhoging vanaf 4e kind                       1.001 euro                                 1.001

Is je kind 12 jaar of ouder? Dan wordt het maximale toeslagbedrag verhoogd. Voor kinderen van 12 tot 15 is de verhoging: 251 euro. voor elk kind. Voor kinderen van 16 tot 17 jaar wordt het maximale toeslagbedrag met 447 euro.

De Belastingdienst betaalt het kgb standaard rond de twintigste van de maand, voor de volgende maand. Het bedrag voor februari krijg je dus rond 20 januari gestort.

Aanvragen kindgebonden budget

Als je recht hebt op het kindgebonden budget, krijg je meestal automatisch bericht van de Belastingdienst. Wanneer kindgebonden budget volgens jou wel van toepassing is op jouw situatie, maar je geen bericht hebt ontvangen, kun je het beste zelf contact opnemen met de Belastingsdienst. Hier kun je alvast een proefberekening maken.

Kinderbijslag

Krijg je kindgebonden budget, dan ontvang je daarnaast gewoon kinderbijslag. Daar verandert niets aan. Iedereen met een kind heeft recht op kinderbijslag, terwijl het kgb afhankelijk is van de hoogte van je inkomen.

Meer weten? Kinderbijslag 2022: hier heb je recht op

Kindgebonden budget na scheiding

Er is altijd maar één ouder die recht heeft op kgb. Ben je gescheiden, dan is dit automatisch de ouder die de kinderbijslag ontvangt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wil je dit veranderen, dan moet je zelf doorgeven aan de SVB wie het kindgebonden budget voortaan moet ontvangen.

Let op: het kan soms veel uitmaken wie het kindgebonden budget krijgt. Want hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Reken met de proefberekening uit hoeveel kindgebonden budget jij of je ex kunnen krijgen.

Wanneer stopt het kgb?

Het kindgebonden budget eindigt in de maand van de achttiende verjaardag van je kind. Wordt je kind in april achttien jaar? Dan krijg je het laatste kindgebonden budget voor dit kind in april. De Belastingdienst betaalt het bedrag dan rond 20 maart uit.

Als je geen kinderbijslag meer krijgt, krijg je vaak ook geen kindgebonden budget meer. Soms stopt de kinderbijslag al eerder, voor de achttiende verjaardag van je kind. Bijvoorbeeld als je kind zestien of zeventien jaar is en te veel verdient met een bijbaan, of als hij studiefinanciering krijgt. In die gevallen stopt de kinderbijslag én ook het kindgebonden budget.

Is je kind zestien of zeventien jaar en krijg je geen kinderbijslag meer voor hem, dan heb je soms toch recht op kindgebonden budget. Dat is het geval als je je kind nog ‘in belangrijke mate onderhoudt’. Dat betekent dat je per kwartaal minimaal 433 euro mee betaalt aan zijn levensonderhoud; denk aan bedragen voor zijn boodschappen en kleding.

Lees meer: Kinderbijslag bij een tweede of derde kind, hier heb je recht op

Meer veranderingen in 2022

Ouders krijgen in 2022 te maken met een aantal veranderde tarieven:

Bronnen: Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, Consumentenbond

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting