Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kindgebonden budget 2021: zo werkt het

Lukt het niet om alle kosten voor je kind te betalen van de kinderbijslag, dan heb je mogelijk recht op een extra tegemoetkoming van de overheid: het kindgebonden budget (kgb). Wat is dit precies en wanneer heb je recht op kindgebonden budget?

Advertentie

Tip! De beste drogsterijdeals, waaronder ook korting op luiers, vind je hier.

Wat is kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget (kgb) is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot achttien jaar. Als je recht hebt op kindgebonden budget, krijg je meestal vanzelf bericht van de Belastingdienst. Krijg je geen bericht en denk je er wel recht op te hebben? Dan kun je het zelf aanvragen. Er wordt dan onder andere aan de hand van je inkomen en vermogen gekeken of je recht hebt op deze bijdrage. De hoogte van het kindgebonden budget 2021 is afhankelijk van je inkomen, de gezinssamenstelling en de leeftijd van je kind(eren).

Lees meer: Hoeveel kost het hebben van een kind gemiddeld per jaar?

Voorwaarden voor het kindgebonden budget

Heb ik recht op kindgebonden budget? Vraag je je dit af, check dan het lijstje hieronder. Om in 2021 in aanmerking te komen voor het kindgebonden budget moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

Advertentie
 • Je hebt één of meer kinderen die jonger zijn dan achttien jaar.
 • Je ontvangt kinderbijslag van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
 • Je (gezamenlijk) inkomen is niet te hoog. Het hangt van het aantal kinderen af welke inkomensgrens voor jou geldt.
 • Het (gezamenlijk) vermogen is niet te hoog.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.

Lees meer over de voorwaarden en aanvullende regels op de website van de Belastingdienst.

Maximaal gezamenlijk vermogen en kgb

Heb je een partner waarmee je een huishouden hebt? Om het gezamenlijk vermogen te bepalen, bekijkt de Belastingdienst op 1 januari wat jullie op dat moment hebben. Is het gezamenlijk vermogen hoger dan 149.819 euro? Dan kom je niet in aanmerking voor kindgebonden budget. Voor alleenstaanden is de grens een vermogen van 118.479 euro. Als je meer hebt, heb je geen recht op kgb.

Vermogen berekenen

Je vermogen is de waarde van je bezittingen minus alle schulden. Wat je wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij je belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of in het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Je auto of eigen woning tellen meestal niet mee.
Hou verder rekening met de volgende regels:

 1. Het vermogen van je toeslagpartner en minderjarige kinderen telt ook mee.
 2. Als je maar voor een deel van het jaar een toeslagpartner hebt, telt zijn vermogen niet mee.
 3. Groene beleggingen moeten worden opgeteld bij je vermogen. Bij je belastingaangifte krijg je hier vrijstelling voor.
 4. Bijzonder vermogen telt niet mee.

Kindgebonden budget omhoog in 2021

Gezinnen met drie kinderen of meer krijgen in 2021 meer kindgebonden budget. Het maximumbedrag vanaf het derde kind wordt vanaf 1 januari 2021 verhoogd van 297 naar 919 euro per jaar. Heb jij drie of meer kinderen? Dan krijg je in 2021 waarschijnlijk meer geld. Hoe hoog het bedrag is, vind je op de website van de Belastingdienst bij ‘Mijn Toeslagen’. Je kunt ook je bankrekening in de gaten houden. De eerste betaling voor 2021 is op 21 december.

Advertentie

Hoogte kindgebonden budget in 2021

Hoeveel kgb jij in 2021 precies krijgt, hangt af van een aantal factoren, namelijk:

 • het gezinsinkomen
 • de leeftijd van je kind (voor kinderen van 12 en tot en met 17 jaar krijg je meer kgb als tegemoetkoming in de schoolkosten)
 • alleenstaande ouders krijgen meer kgb (‘ouderkop’)

Het kgb bestaat uit twee delen, namelijk het basisdeel en het deel voor de alleenstaande ouder, dit heet de ouderkop. De ouderkop bedraagt maximaal 3.240 euro per jaar. Het basisdeel hangt af van het aantal kinderen dat je hebt.

Huishouden                                       Maximumbedrag per jaar
Gezin met 1 kind                                     1.204 euro
Gezin met 2 kinderen                            2.226 euro
Gezin met 3 kinderen                            3.145 euro
Gezin met >4 kinderen                         3.145 euro + 295,- euro extra
Alleenstaand ouder                               3.240 euro

De Belastingdienst betaalt het kgb standaard rond de twintigste van de maand, voor de volgende maand. Het bedrag voor februari krijg je dus rond 20 januari gestort.

Aanvragen kindgebonden budget

Als je recht hebt op het kindgebonden budget, krijg je meestal automatisch bericht van de Belastingdienst. Wanneer kindgebonden budget volgens jou wel van toepassing is op jouw situatie, maar je geen bericht hebt ontvangen, kun je het beste zelf contact opnemen met de Belastingsdienst. Op deze website kun je alvast een proefberekening maken.

Kinderbijslag

Krijg je kindgebonden budget, dan ontvang je daarnaast gewoon kinderbijslag. Daar verandert niets aan. Iedereen met een kind heeft recht op kinderbijslag, terwijl het kgb afhankelijk is van de hoogte van je inkomen.

Meer weten? Kinderbijslag 2021: hier heb je recht op

Kindgebonden budget na scheiding

Er is altijd maar één ouder die recht heeft op kgb. Ben je gescheiden, dan is dit automatisch de ouder die de kinderbijslag ontvangt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Wil je dit veranderen, dan moet je zelf doorgeven aan de SVB wie het kindgebonden budget voortaan moet ontvangen.

Let op: het kan soms veel uitmaken wie het kindgebonden budget krijgt. Want hoe lager het inkomen, hoe hoger de toeslag. Reken met de proefberekening uit hoeveel kindgebonden budget jij of je ex kunnen krijgen.

Wanneer stopt het kgb?

Het kindgebonden budget eindigt in de maand van de achttiende verjaardag van je kind. Wordt je kind in april achttien jaar? Dan krijg je het laatste kindgebonden budget voor dit kind in april. De Belastingdienst betaalt het bedrag dan rond 20 maart uit.

Als je geen kinderbijslag meer krijgt, krijg je vaak ook geen kindgebonden budget meer. Soms stopt de kinderbijslag al eerder, voor de achttiende verjaardag van je kind. Bijvoorbeeld als je kind zestien of zeventien jaar is en te veel verdient met een bijbaan, of als hij studiefinanciering krijgt. In die gevallen stopt de kinderbijslag én ook het kindgebonden budget.

Is je kind zestien of zeventien jaar en krijg je geen kinderbijslag meer voor hem, dan heb je soms toch recht op kindgebonden budget. Dat is het geval als je je kind nog ‘in belangrijke mate onderhoudt’. Dat betekent dat je per kwartaal minimaal 433 euro mee betaalt aan zijn levensonderhoud; denk aan bedragen voor zijn boodschappen en kleding.

Lees meer: Kinderbijslag bij een tweede of derde kind, hier heb je recht op

Meer veranderingen in 2021

Ouders krijgen in 2021 te maken met een aantal veranderde tarieven:

Bronnen: Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, Consumentenbond