Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby in bad doen in 10 stappen

Voor je baby is in bad gaan heel ontspannend, maar voor jou kan het in het begin best spannend zijn. Zeker de eerste tijd. Hier tien stappen om het in bad gaan van je baby zo soepel mogelijk te laten verlopen en je baby veilig te laten genieten van zijn bad.

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Wanneer baby in bad doen?

Op zijn geboortedag heeft je baby een vettig, wit laagje op zijn huid. Dit laagje bestaat uit vernix. Het is beter om dit laagje er nog niet direct af te spoelen. Je baby hoeft daarom pas op de tweede of derde dag na zijn geboorte in bad. De kraamverzorgster zal je vertellen wanneer zij denkt dat je baby er klaar voor is.

Advertentie

Baby in bad: de eerste keer

De kraamverzorgster zal je ook helpen met het eerste bad van je baby. Ze zal je stap voor stap uitleggen hoe je dit het beste kunt aanpakken. Kun je zelf nog niet uit bed komen na de bevalling, dan kan de kraamverzorgster het aan je partner uitleggen. Ook kan ze eventueel bij jou op de kamer laten zien hoe je je baby in bad doet, als er genoeg ruimte is om het babybadje neer te zetten.

Lees ook: Babybadje kopen? Goed om hier op te letten

Baby in bad doen in 10 stappen

 1. Kies een goed moment

  Het is voor je baby niet fijn om in bad te gaan als hij hongerig is. Kies daarom voor een tijdstip tussen twee voedingen in. Maar doe je baby niet direct na of direct vóór een voeding in bad. Als hij net heeft gedronken, kan het gebeuren dat hij wat melk teruggeeft terwijl hij in bad ligt.

 2. Breng de kamer op temperatuur

  Houd ramen en deuren dicht als je baby in bad gaat. Het is voor jou misschien niet zo snel te koud, maar voor je blote baby wel. Een (bad)kamertemperatuur tussen de 20 en 24 graden is fijn voor je baby.

  Lees ook: Wil je een babybadje aanschaffen? Hier moet je op letten.

 3. Leg alle spullen klaar

  Het is handig om het badderen van je baby goed voor te bereiden. Zo heb jij alles bij de hand en krijgt je baby het niet koud terwijl je bezig bent. Deze spullen leg je klaar:

  Advertentie

  Kruik
  – Kleertjes
  – Badje of Tummy Tub
  Thermometer voor in bad
  Aankleedkussen
  Billendoekjes
  Schone luiers
  – Grote handdoek
  – Zeepvrije wasgel of babybadolie

  Lees meer:In bad en onder de douche: feiten en fabels

 4. Verwarm zijn kleertjes

  Maak de kruik klaar en wikkel daar een setje schone babykleren omheen. Zo krijgt je baby na het badderen lekker warme kleertjes aan. Let erop dat de drukknoopjes niet tegen de kruik aan liggen, want die kunnen dan te heet worden. Het verwarmen van de kleertjes hoef je alleen te doen bij een pasgeboren baby.

 5. Temperatuur babybad

  Je baby in bad doen kan in een badje of een Tummy Tub. Spoel het bad of de Tummy Tub altijd eerst goed schoon. Het water moet rond de 37 graden zijn. Om de temperatuur te meten, kun je een thermometer voor in bad gebruiken. Je kunt ook de punt van je elleboog in het water steken. Je elleboog is namelijk gevoeliger dan je hand. Als je vrijwel geen verschil voelt tussen je eigen lichaamstemperatuur en het water (en je het water dus niet koud en niet warm vindt), is de temperatuur goed. Tip: vul het bad voordat je je baby uitkleedt en maak het water een halve graad warmer. Dan is het water op temperatuur als je baby klaar is om in bad te gaan.

  Advertentie

  Tummy Tub? Zo werkt dit babybadje

 6. Kleed je baby uit

  Nu is het tijd om je baby uit te kleden op het aankleedkussen. Doe zijn luier af en veeg met een billendoekje altijd zijn billen schoon voordat je hem in bad doet.

 7. Doe je baby in het bad

  Nu kun je je baby eindelijk in bad doen. Steek je linkerarm onder het hoofd van je baby door, zodat zijn hoofd en nek op je linkerpols rusten. Met je linkerduim en wijsvinger houd je de linkerarm van je baby vast. Zo kan hij niet wegglijden. Met je rechterhand til je zijn billen op. Laat de baby vervolgens rustig in het water zakken en zorg dat je de hele tijd zijn nek blijft ondersteunen. Je baby hoeft niet zo lang in bad. Vaak is vijf tot tien minuten al genoeg. De meeste baby’s vinden het heerlijk om in bad te gaan, maar sommige baby’s schreeuwen de boel bij elkaar. Je kunt je baby in dat geval helpen door hem te ‘begrenzen’ en zijn voetjes tegen de badrand te plaatsen. Zo voelt hij zich veiliger in het water.

  Lees meer: Alles over het haar van je baby

 8. Gebruik geen zeep

  De huid van je baby is gevoelig en kwetsbaar. Je baby heeft nog geen beschermende zuurmantel: dat is een ‘jasje’ op de huid dat beschermt tegen uitdroging, irritatie en infecties. Ook de hoornlaag, een gedeelte van de opperhuid, is nog niet volgroeid. De hoornlaag beschermt tegen bacteriën. Die laag is pas rond het vierde jaar volgroeid. Wees daarom voorzichtig met het gebruik van babyverzorgingsproducten en doe je baby niet te vaak in bad. Twee à drie keer per week is echt genoeg. Maak het water niet te heet en gebruik geen zeep. Je kunt wel een paar druppels babyolie in het badje doen. Olie houdt de huid soepel en zacht. Ook al heeft je baby een flinke haardos, het is nog niet nodig om zijn haren te wassen. Wil je dit wel doen? Gebruik dan een speciale babyshampoo. Je hoeft de shampoo niet in te masseren. Je kunt het even laten inwerken en daarna uitspoelen.

  Lees ook: Babyverzorgingsproducten, do’s en dont’s

 9. Droog je baby af

  De overgang van een warm bad naar de koude lucht is vrij groot. Daarom vinden de meeste baby’s het afdrogen niet zo leuk. Droog je baby voorzichtig af. Dit doe je deppend, zonder te wrijven. Begin met het afdrogen van je baby’s hoofdje. Daar verliest hij namelijk de meeste warmte. Droog daarna zijn billen af, zodat je een luier om kunt doen. Dan kan je baby zichzelf niet onder poepen of plassen. Zorg ook dat alle huidplooien goed droog zijn. Dep zachtjes onder zijn armen, tussen zijn benen en in zijn nek. Zo voorkom je smetplekken: vochtige plekken die rood kunnen worden en gaan irriteren. Als je baby helemaal droog is, kun je hem eventueel insmeren met wat bodylotion of een speciale crème voor baby’s. Hier lees je alles over de huidverzorging van je baby.

  Lees ook:
  Smetplekken bij baby: voorkomen en behandelen

 10. Tijd om aan te kleden

  Als je baby goed droog is na het bad en eventueel ingesmeerd, kun je hem aankleden met de voorverwarmde kleertjes. Let goed op of de ijzeren drukknoopjes niet te warm zijn geworden door de kruik.

Goed om te weten!

Laat je baby nooit alleen in bad. Zelf niet een paar seconden. Baby’s kunnen al in een klein laagje water verdrinken. Als je toch iets moet doen terwijl je baby in bad ligt, wikkel hem dan in een (warme) handdoek en neem hem met je mee.

Lees meer: Angst voor bad en douche

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Consumentenbond

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini overslagromper

Sweet Petit mini overslagromper

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu