Hoe doe je je baby in bad?

Baby in bad doen in 6 stappen

Je baby in bad doen hoeft de eerste maanden maar 1 of 2 keer per week. Badderen is leuk, maar kan de eerste keer best spannend zijn. Met deze 6 stappen laat je het badderen zo soepel mogelijk verlopen.

Stappenplan: je baby in bad doen

Het is handig om het badderen van je baby goed voor te bereiden. Zo heb je alles bij de hand en hoeft je baby niet in zijn blootje te wachten tot jij een schone romper hebt opgeduikeld.

Advertentie

1. Kies een goed moment

Je baby vindt het niet fijn om hongerig het bad in te gaan. Kies een tijdstip dat niet vlak voor de volgende voeding is, maar liever ook niet vlak na een voeding. Een baby die net heeft gedronken, kan in bad gaan spugen.

2. Breng het water op de juiste temperatuur

Je baby in bad doen kan in een badje of in een speciale emmer, ook wel tummy tub genaamd. Spoel het babybad of de tummy tub eerst goed schoon. Het water moet rond de 37 graden zijn. Om de temperatuur te meten, kun je een badthermometer gebruiken. Je kunt ook de punt van je elleboog in het water steken. Als je vrijwel geen verschil voelt tussen je lichaamstemperatuur en het water (en je het water dus niet koud en niet warm vindt), is de temperatuur goed.

Eerst vullen

Vul het bad voordat je je baby uitkleedt. Maak het water een halve graad warmer, dan is het op temperatuur als je baby klaar is om in bad te gaan.

tip

3. Maak de babykleren alvast warm

Je kunt alvast een kruik klaarmaken en daar een setje babykleren omheen wikkelen. Dan krijgt je baby na het badderen lekker warme kleren aan. Let erop dat de drukknoopjes niet tegen de kruik aan zitten, die kunnen heet worden. De verwarming in de badkamer en de kamer waarin je je baby omkleedt, mag op 21 graden.

4. Badderen en afdrogen

Tijd om in bad te gaan. Laat het hoofd van je baby rusten op je linkerpols. Met je linkerduim en wijsvinger houd je de linkerarm van je baby vast. Zo kan hij niet wegglijden. Met je rechterhand til je zijn billen op. Laat hem rustig in het water zakken.

De meeste baby’s vinden in bad gaan heerlijk, maar sommige baby’s vinden het niet fijn. Dat kan. Je kunt je baby helpen door hem te ‘begrenzen’ en zijn voetjes tegen de badrand te plaatsen. Zo voelt hij zich veiliger.

5. Badder niet te lang

5 tot 10 minuten is ruim voldoende. In het water hoef je de eerste maanden trouwens nog geen zeep te doen. Van water wordt je baby schoon genoeg en zeep kan de huid uitdrogen. Na het badderen kun je je kind wel lekker insmeren met olie.

6. Afdrogen: let op de plooitjes

Meestal vinden baby’s het afdrogen niet de leukste bezigheid. De overgang van een warm bad naar de koude lucht is vrij groot. Het is dus zaak om je baby niet te veel af te laten koelen. Droog hem snel af, doe hem een mutsje op en kleed hem lekker warm aan. Je kunt ook eerst zelf met ontblote borst met je baby op bed liggen. Leg handdoeken over hem heen en laat hem door de warmte drogen.

Let bij het afdrogen goed op de plooitjes. Dep zachtjes onder de armen en tussen de benen. Zo voorkom je smetplekken. Dat zijn vochtige plekjes die rood kunnen worden en kunnen gaan irriteren. Drogen doe je deppend, zonder te wrijven. Droog eerst de billen, zodat je een luier om kunt doen. Dan kan de baby zichzelf niet opnieuw onder poepen en ligt hij wat warmer. Daarna kleed je hem aan.

Belangrijk bij baby in bad doen

Laat je baby nooit alleen. Zelfs niet een paar seconden. Baby’s kunnen in een klein laagje water verdrinken. Als je opeens iets moet doen terwijl je baby in bad zit, wikkel hem dan in een handdoek en neem hem met je mee.

Video: Zo was je een baby in bad