Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
eerste keer kapper kinderkapper

Eerste keer naar de kapper

Wanneer ga je en kies je voor een kinderkapper of een gewone kapper? En hoe zorg je dat je baby stilzit? De eerste keer naar de kapper kan best spannend zijn, zowel voor je kind als voor jou. Met deze tips verloopt een eerste kappersbezoek soepel(er).

Advertentie

Wanneer ga je naar de kapper?

Hier is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven. Laten we het toch proberen: zodra jij vindt dat het nodig is. Sommige baby’s worden geboren met een volle bos haar, andere zijn compleet kaal en blijven dat ook nog een hele tijd. Kijk dus vooral naar wanneer jij het tijd (of leuk) vindt om te gaan.

Wat kun je verwachten?

Bij de eerste knipbeurt gebeurt er meestal weinig. De haartjes in de nek worden bijgeknipt, een te lange pony wordt korter gemaakt en dat is het wel zo’n beetje. Het haar van je kind zal niet gewassen en geföhnd worden. Toch is het voor je baby een nieuwe ervaring en is het fijn op alles voorbereid te zijn.

De struikelblokken

Niet alle kinderen zitten graag stil en bij een baby is dat al helemaal lastig te realiseren. Daarnaast is de kapper een ‘vreemde’ en moeten ze ook nog eens een vreemde cape om waaronder ze hun handjes niet kunnen zien. Sommige (oudere) kinderen vinden het griezelig: een schaar zo dicht bij hun hoofd. En wat gebeurt er met al dat haar? Groeit dat wel terug? Onderstaande tips gaan jou en je kind helpen bij het eerste kappersbezoek.

Tips voor de eerste knipbeurt

Deze vijf tips gaan jou en je kind helpen om het eerste kappersbezoek leuk en relaxed te houden.

Advertentie
 1. Zoek een goede (kinder)kapper

  Er zijn speciale kinderkappers en kapsalons te vinden die zijn ingericht op het knippen van kinderen. Als je naar een speciale kinderkapper gaat, mag je ervan uitgaan dat de kapper een zee aan geduld heeft en zijn best zal doen je kind op zijn gemak te stellen.

  Sommige (niet-kinder)kapsalons hebben kleurige kapmantels, speciale kinderspiegels of een speelhoek. Misschien heb je bij je eigen kapper weleens een speciale kinderstoel zien staan, in de vorm van een auto of vliegtuig. Er zijn zelfs kappers die een klein beeldscherm hebben bij de stoel waarop een filmpje wordt afgespeeld om je kind af te leiden. Laat bij het maken van de afspraak weten dat het de eerste keer is. Zo verklein je de kans dat je moet wachten op je beurt en neemt de kapper alle tijd voor je kind.

 2. Bereid je kind voor

  Probeer je kind alvast te laten wennen aan de kapper en de kapsalon, voor zover hij dat allemaal in zich op kan nemen natuurlijk. Neem hem bijvoorbeeld een keer mee als jij je haar laat knippen, zodat hij kan zien wat er gebeurt of lees een boekje voor over een kind dat naar de kapper gaat. Of speel thuis een rollenspel waarbij je je kind in een stoel voor de spiegel zet en een handdoek over zijn schouders drapeert. Gebruik je vingers als schaar en doe alsof je zijn haartjes knipt. Maak vooral duidelijk dat haren knippen geen pijn doet.

 3. Timing

  De sleutelwoorden zijn: uitgerust en een volle maag. Maak de afspraak op een handig tijdstip, bijvoorbeeld vlak na zijn voeding of slaapje. Jij kent het dagritme van je kind als geen ander. Is hij in de middag vaak humeurig? Probeer de afspraak dan ’s ochtends te plannen.

  Advertentie
 4. Zorg voor afleiding

  Voor de meeste kinderen is stilzitten een onmogelijke opgave. Neem daarom iets mee om je kind  te vermaken. Denk bijvoorbeeld aan een boek of zijn favoriete speelgoed. Of speel een filmpje af op je smartphone of tablet.

 5. Niet te veel

  Geef de kapper duidelijke instructies over hoeveel haar hij mag afknippen. Het is jouw kind en jij weet wat je leuk vindt.

 6. Bewaar een plukje haar

  Niet iedereen zal dit willen, maar áls je een lokje van de eerste babyhaartjes wilt bewaren, vraag de kapper dan van tevoren om dat plukje haar voor je apart te leggen. Tip: Bewaar het eerste lokje van je baby in deze mooie herinneringen box.

 7. Combineer de kapper met iets leuks

  Voor de oudere kinderen die weinig zin hebben in de kapper: ga na de knipbeurt nog iets leuks doen, bijvoorbeeld naar de kinderboerderij of een ijsje eten. Zo creëer je een positieve associatie met de kapper.

Doe het zelf

Heb je geen zin om met je baby naar de kapper te gaan, dan kun je er ook voor kiezen een thuiskapper in te schakelen. Het voordeel daarvan is dat je kind in een voor hem veilige omgeving wordt geknipt. Bonus: als jij of je partner ook door deze kapper onder handen wordt genomen, ziet je kind dat en weet hij dat er niets engs aan de hand is.

Als je kind het dusdanig op een brullen zette bij de kapper dat je maar naar huis bent gegaan zonder dat de schaar überhaupt in zijn haar is gezet, kun je het misschien beter zelf doen. Koop een speciale kappersschaar of gebruik een tondeuse. Rest je alleen nog een goede tutorial op Youtube te vinden.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu