Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je baby veilig in bad te doen: 7 benodigdheden

De eerste keer dat je baby in bad gaat, kan voor jou best spannend zijn. Hoe moet je hem vasthouden, hoe doe je je baby veilig in bad en glibbert hij niet uit je handen als je ‘m uit bad tilt? Als je de juiste spullen in huis hebt en dit stappenplan volgt, kunnen je baby en jij allebei ontspannen tijdens het badderen.

Advertentie

Dit heb je nodig om je baby veilig in bad te doen:

 1. Babybadje
  Er zijn verschillende soorten babybadjes te koop. Het belangrijkste waar je qua veiligheid op moet letten bij de aanschaf, is dat het materiaal niet doorbuigt als er water in het bad zit of als je er met je arm op leunt. Je kunt ook kiezen voor een Tummy Tub; een soort emmer waarin je baby rechtop kan zitten en wat hem het gevoel geeft weer in de baarmoeder te zitten. Lees hier hoe je een Tummy Tub precies gebruikt.Lees ook: Babybadje kopen? Goed om hier op te letten
 2. Badthermometer
  Het is belangrijk dat het water in het bad niet te heet is. Je kunt de temperatuur controleren met een speciale badthermometer, die je in het badje laat dobberen. Zo weet je heel nauwkeurig hoe warm het water is.
 3. Aankleedkussen
  Het uitkleden, afdrogen en aankleden doe je op een aankleedkussen. Dat kan gewoon op de commode in de slaapkamer, maar je kunt het aankleedkussen ook meenemen naar de badkamer. Dan kun je je baby direct vanuit het warme water in de handdoek op het aankleedkussen leggen en hoef je niet met hem over een koude gang.
 4. Badolie of zeepvrije wasgel
  De tere huid van je baby kan niet goed tegen zeep en parfum. Het kan zijn huid uitdrogen en eczeem veroorzaken. Kies daarom voor een neutrale badolie of een zeepvrije wasgel.
 5. Badhandschoen
  Geen must, maar als je bang bent dat je baby uit je handen glijdt en kopje onder gaat, kan een speciale badhandschoen een oplossing zijn. Zo’n handschoen geeft extra grip, wat jou extra zekerheid geeft. Al is het maar voor het idee. Zo’n badhandschoen is ook ideaal als je samen met je baby gaat douchen. Met deze badhandschoen heb je de beste grip in bad of onder de douche.
 6. Grote babybadcape of hydrofiele doek
  Veel baby’s protesteren als je ze na het badderen uit het warme water in de koude lucht tilt. Zorg daarom dat er een grote badcape klaarligt om je baby in te wikkelen. Een extra large hydrofiele doek werkt ook goed om mee af te drogen.
 7. Kruik
  Het is belangrijk dat een pasgeboren baby na het badderen lekker op temperatuur blijft. Met een warme kruik kun je de kleertjes en eventueel de handdoek voorverwarmen. Zo koelt je baby niet te veel af tijdens het afdrogen en aankleden.

Zo doe je je baby veilig in bad

Met de bovenstaande zeven benodigdheden binnen handbereik wordt het badderen een veilig en ontspannen moment. Zo pak je het aan:

 • Zorg dat de badkamer op een prettige temperatuur is, tussen de 20 en 24 graden. Droog je je kind af op zijn slaapkamer, zorg daar dan ook voor een aangename temperatuur.
 • Leg alle spullen klaar op een handige plek, waar jij er makkelijk bij kunt. Denk er ook aan om een schone luier en kleertjes klaar te leggen, eventueel verwarmd met de kruik. Let er dan wel op dat metalen knoopjes of ritsen van de kleding niet tegen de kruik aan zitten, zodat die niet te heet worden.
 • Vul het badje met water. Het water moet rond de 37 graden zijn: check de temperatuur met de badthermometer. Heb je geen badthermometer, dan kun je zelf met de punt van je elleboog voelen of het water niet te warm is. Het water heeft de juiste temperatuur als je geen verschil voelt tussen je lichaamstemperatuur en het water. Doe een paar druppeltjes badolie in het water.
 • Kleed je baby uit op het aankleedkussen. Steek je linkerarm onder zijn hoofd door en pak met je linkerhand zijn linkerarm vast, met je duim en wijsvinger. Het hoofd en de nek van je baby rusten nu op je linkerarm. Dan til je met je rechterhand zijn billen op. Op die manier laat je je baby in het water zakken en zo blijf je hem tijdens het badderen ondersteunen. Zijn billen kun je af en toe loslaten om met je rechterhand wat warm water over zijn buik te gieten, of om zijn haren te wassen. Je linkerarm hou je de hele tijd onder zijn nek en hoofd en je blijft zijn arm vasthouden, zodat je baby niet kopje onder gaat.
 • Laat je baby nóóit alleen in bad, zelfs niet een paar seconden. Ook niet als hij zelfstandig stevig los kan zitten. In bad kan je baby gemakkelijk uitglijden of omvallen. Baby’s kunnen al in een heel klein laagje water verdrinken. Neem dat risico niet.
 • Na het badderen til je je baby voorzichtig weer uit het bad en sla je een badcape om hem heen. Wikkel je baby goed in, zodat hij lekker warm blijft. Bedek ook zijn hoofdje met de handdoek, want daar verliezen baby’s de meeste warmte. Vervolgens droog je je baby af op het aankleedkussen. Dat doe je niet door hem droog te wrijven, maar door te deppen. Maak ook alle huidplooien goed droog, om smetplekken te voorkomen. Schone luier aan, kleertjes aan en voilà: een schone baby!