Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Fles schoonmaken, zo doe je dat

Een fles schoonmaken is een secuur werkje. Door de zuigfles grondig schoon te maken, krijgt je baby zo min mogelijk bacteriën binnen. Hier tips per leeftijd van je baby.

Advertentie

Flessenborstels

Voor een babyfles schoonmaken bestaan speciale flessenborstels. Die zijn o.a. verkrijgbaar bij de babyspeciaalzaak, verschillende drogisterijen en online.

De eerste 6 maanden

Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles.

Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.

TIP! Heb jij al genoeg flessen in huis? Hier koop je de beste exemplaren.

Advertentie

Fles schoonmaken, de juiste volgorde

  1. Spoel direct na het voeden de fles en de speen om met koud water.
  2. Je kunt de fles en speen direct of later in heet sop goed schoonmaken. Met een speciale flessenborstel (verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen en winkels) kun je goed op de bodem van de fles komen.
  3. Zet de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek te drogen.

De fles en speen mogen ook gewoon mee in de afwasmachine. Draai dan een lang programma op minimaal 55 °C. Spoel de fles en speen daarna nog even af zodat het glansspoelmiddel eraf is.

Regelmatig fles uitkoken

Je maakt eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk door de fles en speen regelmatig uit te koken. De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen. Laat de spenen de laatste 3 minuten meekoken. Er bestaan ook magnetron sterilisators. Het uitkoken van de flessen en spenen is niet nodig als je ze regelmatig meeneemt in de vaatwasser, mits deze de juiste temperatuur van 55 graden kan halen.

Magnetronsterilisator

De magnetron is een zeer geschikt apparaat om flessen en spenen in te steriliseren. Door het gebruik van de intensieve hitte dood je in een klap alle huishoudelijke en ziekmakende bacteriën en schimmels. Er zijn ook magnetronsterilisators die in een keer een grote hoeveelheid flessen en spenen (zelfs fopspenen) steriel kunnen maken. Ook handig.

Pas op met zeepresten vaatwasmiddel

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat er resten van vaatwastabletten in de flessen en op spenen kunnen achterblijven. Voor de zekerheid is het belangrijk ze na een vaatwasbeurt met lauw water af te spoelen. Ook belangrijk om te onthouden: je vaatwasser is geen sterilisator. Niet alle vaatwassers bereiken de hoge temperaturen die nodig zijn om echt te kunnen steriliseren.

Advertentie