
Flesvoeding klaarmaken: hoe doe je dat?
Flesvoeding klaarmaken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het precies goed doet. Waar moet je op letten bij het verwarmen en schoonmaken van het flesje?
Flesvoeding bereiden
Vul eerst een fles met de benodigde hoeveelheid koud water. Je kunt gewoon water uit de kraan gebruiken, want het water in Nederland is zo veilig dat je het niet eerst hoeft te koken. Gebruik geen warm water uit de kraan in verband met het gevaar op legionellabacteriën. Voeg de aangegeven hoeveelheid melkpoeder toe. Hou je aan de hoeveelheden op de verpakking. Een schepje extra poeder als je kind erg hongerig is, of hard huilt is verleidelijk, maar is niet goed voor z’n nieren. Als de flesvoeding te geconcentreerd is kunnen ook de darmpjes de melk niet goed verwerken. Minder poeder dan aangegeven is ook niet goed, want dat zorgt ervoor dat de voeding te weinig geconcentreerd is en dus te weinig voedingsstoffen bevat. Blijf net zolang roeren totdat de voeding goed is gemengd met het water.
Tip: Onmisbaar in elke luiertas: de melkpoedertoren. Hier vind je er een
Niet vooruit werken
Het beste is om de voeding per fles te bereiden. Maak dus niet meteen voor de hele dag alle flesjes klaar, hoe handig dat misschien ook lijkt. Voor een nachtvoeding of voor de oppas kun je de hoeveelheid poeder al in een doseerdoosje doen en de fles met de juiste hoeveelheid water vullen. Is het echt nodig om het flesje van te voren te bereiden, let er dan op dat je het flesje direct na het klaarmaken in de koelkast zet (max 4 °C). Een van tevoren klaargemaakt flesje kun je maximaal 8 uur in de koelkast bewaren.
-
ByKay X Prénatal limited bouclé draagzakEen echte eyecatcher!
-
Nijntje x Little Dutch wagenspannerEenvoudig te bevestigen op iedere kinderwagen
-
Compacte buggySuper eenvoudig om met je kindje op pad te gaan
-
WOW bag luiertas EllaKlassieke luiertas gemaakt van vegan leather
-
Houten loopfiets 4-in-1Kan als twee- en als driewieler gebruikt worden
Verwarmen
De fles verwarmen kan op 3 manieren:
- in een elektrische flessenwarmer
- au bain-marie (in een pannetje met warm water)
- in de magnetron.
Verwarm je de fles in een pannetje, zet het vuur dan niet te hoog en voel regelmatig of de melk al warm is. Gebruik je de magnetron, hou er dan rekening mee dat het verwarmen ongelijkmatig gebeurt: de melk is vaak warmer dan de fles. Maak daarom voordat je gaat voeden ronddraaiende bewegingen met de fles. Niet schudden, zo komen er onnodig veel luchtbelletjes in de melk waar de darmen van je baby last van kunnen krijgen.
Het verwarmen van een fles in de magnetron op 600 Watt duurt ongeveer 30 seconden voor 100 ml voeding, 45 seconden voor 150 ml en 60 seconden voor 200 ml.
Temperatuur controleren
Controleer ook altijd de temperatuur. Tussen de 30 en 35 °C is een goede drinktemperatuur voor je baby. Druppel voordat je gaat voeden wat melk op de binnenkant van je pols. Is de melk te heet, houdt de fles dan een tijdje onder de koude kraan, net zolang tot de temperatuur wel goed is. Je mag de fles tijdens het voeden best even opnieuw opwarmen, maar gooi restjes melk na de voeding altijd weg.
Koude melk kan ook
Ben je op een plek waar je de fles niet kunt opwarmen, geef dan gewoon koude melk. In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Schoonmaken
Spoel direct na het voeden de fles en de speen om met koud water. Je kunt de fles en speen direct of later in heet sop goed schoonmaken. Met een speciale flessenborstel (verkrijgbaar bij verschillende drogisterijen en winkels) kun je goed op de bodem van de fles komen. Zet de fles en speen ondersteboven op een droge, schone doek te drogen. De fles en speen mogen ook gewoon mee in de afwasmachine. Draai dan een lang programma op minimaal 55 °C. Spoel de fles en speen daarna nog even af zodat het glansspoelmiddel eraf is.
Regelmatig uitkoken
Je maakt eventuele bacteriën en schimmels onschadelijk door de fles en speen regelmatig uit te koken. De eerste paar dagen doe je dit dagelijks, daarna wekelijks. Leg de fles 10 minuten in een pan met kokend water. Voeg af en toe een scheutje azijn toe om kalkaanslag te voorkomen. Laat de spenen de laatste 3 minuten meekoken. Er bestaan ook magnetron sterilisators. Het uitkoken van de flessen en spenen is niet nodig als je ze regelmatig meeneemt in de vaatwasser.