Wat is Infacol?
Infacol is een middel dat je bij de drogist of online kunt kopen. Je kunt het gebruiken als je baby last heeft van vastzittende lucht, buik- en darmkrampjes. Het middel – dat je bij de drogist of apotheek kunt kopen – zit in een wit flesje en smaakt naar sinaasappel. Heeft je baby vaak last van darmkrampjes dan kun je voor elke voeding een gevulde pipet in zijn mond of door de fles druppelen.
Infacol zou vastzittende kleine gasbellen in de darmen van je baby samenvoegen tot grote gasbellen. De darmen van je baby zouden die grotere gasbellen makkelijker kunnen afvoeren, bijvoorbeeld door te boeren of via een scheetje. Op de langere termijn zou het middel de ophoping van lucht in de darmen zelfs voorkomen kunnen worden.
Zo ontstaan darmkrampjes
Als je baby last heeft van darmkrampen, heeft hij pijn en kramp in zijn buik door gasvorming in zijn darmen. Hierdoor is hij vaak onrustig en huilt hij ontroostbaar. Dat huilen begint meestal ongeveer een half uur na zijn voeding. Zijn buik voelt dan gespannen aan, hij trekt zijn benen op of trappelt ermee en balt zijn vuisten. Ook laat je baby af en toe scheetjes.
Darmkrampen kunnen zowel bij borstvoeding als kunstvoeding optreden, door verschillende oorzaken:
-
De darmen van een pasgeboren baby zijn nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor voeding soms niet goed verteerd wordt.
-
Je baby kan darmkrampjes krijgen als hij te veel heeft gedronken, of als hij te veel lucht binnen heeft gekregen tijdens het drinken.
-
Ook kan het te maken hebben met het soort (kunst)voeding dat je baby krijgt.
-
In het geval van borstvoeding kan de oorzaak liggen in wat jij zelf gegeten hebt: dat krijgt je baby via de moedermelk binnen. Tip: dit kun je beter laten staan als je borstvoeding geeft.
Lees ook: 3 technieken om je baby goed te laten boeren
Wat zit er in Infacol
Het hoofdbestanddeel van Infacol is simeticon (40 mg/ml). Simeticon is een anti-flatulent, een middel dat gasophoping in het darmkanaal moet voorkomen en oplossen. Simeticon wordt niet in de bloedbaan opgenomen. Op de ingrediëntenlijst staat verder:
-
natriumsacharine (een zoetstof)
-
hypromellose (een verdikkingsmiddel)
-
sinaasappelsmaak
-
methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate (conserveermiddelen)
-
gezuiverd water
Infacol bevat geen suiker, alcohol of kleurstoffen.
Hoe gebruik je Infacol?
Je kunt Infacol voor onbepaalde tijd bij je baby gebruiken, dat mag al vanaf de geboorte. Het middel heeft geen invloed op de ontwikkeling van het darmstelsel van je kind. Als je Infacol voor elke voeding gebruikt, zou het na een paar dagen al resultaat moeten opleveren. Je druppelt de vloeistof met het pipetje achter in de mond van je baby. De dosering is 0,5 milliliter per keer (één gevuld pipetje). Deze dosering mag je eventueel verdubbelen, als dat nodig is.
Tip: Hier kun je Infacol bestellen
Bijwerkingen
Er zijn geen bijwerkingen bekend van Infacol. Wel wordt er in de bijsluiter gewaarschuwd dat je baby mogelijk een (vertraagde) allergische reactie kan krijgen op de conserveermiddelen methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate.
Lees ook: Hoe herken je een allergische reactie
Werkt Infacol echt bij darmkrampjes of niet?
Maar dan nu de grote vraag: werkt Infacol echt tegen darmkrampjes? Op internetfora lopen de meningen van ouders uiteen. Sommige ouders zweren bij Infacol, terwijl anderen geen verschil merken bij hun baby. Experts geven ook geen kant-en-klaar antwoord. Sommige huisartsen, consultatiebureaus en verloskundigen raden Infacol aan bij darmkrampjes, terwijl anderen het middel juist afraden. Zij baseren hun mening op verschillende (kleinschalige) onderzoeken waaruit zou blijken dat Infacol helemaal niet werkt tegen darmkrampen.
Zo blijkt uit een onderzoek uit 1994 dat simeticon, het hoofdbestanddeel van Infacol, bij gasophoping in de darmen niet beter werkt dan een placebo. Dat betekent dus dat deze stof niet werkt tegen darmkrampjes. Ook uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat simeticon geen effect heeft. Een onderzoek uit 2004 toonde bovendien aan dat gasbellen niet de oorzaak zijn van darmkrampjes, maar juist een symptoom. Dat zou betekenen dat Infacol de oorzaak van darmkrampjes niet wegneemt, maar alleen een symptoom vermindert. En dat geldt dan ook weer niet voor alle baby's.
Kan Infacol kwaad?
Wetenschappelijk bewijs dat Infacol helpt tegen darmkrampjes, is er dus niet. Overigens waren de drie genoemde onderzoeken kleinschalig, met een kleine groep proefpersonen dus. Er is dus geen grootschalig onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van Infacol.
Onder het motto 'baat het niet, dan schaadt het niet' kun je Infacol wel aan je kind geven. Hoewel er ook verloskundigen en lactatiekundigen zijn die Infacol afraden, omdat er een aantal stoffen inzitten die je volgens hen beter niet aan een baby kunt geven. Het gaat dan met name om de conserveermiddelen methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate, waarvan het risico bestaat dat je kind er allergisch op reageert.
Heeft jouw kind veel last van darmkrampjes, dan kun je het beste zelf de afweging maken om wel of geen Infacol te proberen. Er bestaan ook andere middeltjes tegen darmkrampjes bij baby's, zoals Sab simplex of het homeopathische Cinababy van VSM, die je zou kunnen proberen.
Dit kan helpen bij darmkrampjes
Als je baby buikpijn heeft door darmkrampjes, kun je naast een middeltje als Infacol ook andere dingen proberen om de krampjes te verlichten. Zo helpt het vaak om met je hand over zijn buik te wrijven, met de klok mee. Ook fietsbewegingen maken met de beentjes van je baby kan helpen. Daarnaast verlicht warmte pijn: leg een lauwwarme kruik op zijn buik of doe je baby in bad.
Wanneer stoppen darmkrampjes?
Baby's hebben over het algemeen maar tijdelijk last van darmkrampjes. Vaak zijn de krampjes het hevigst als je baby zes weken oud is, en worden ze een stuk minder bij drie tot vier maanden. De meeste baby's zijn rond de zes maanden helemaal van de krampjes af. Je moet dus geduld hebben, maar in principe gaat het vanzelf over.
Huilt jouw baby vaak ontroostbaar, maar weet je niet zeker of het darmkrampjes zijn, dan kun je altijd overleggen met de huisarts of het consultatiebureau.
Hier koop je Infacol tegen de laagste prijs:
/8d087a746c3e43c8a9f7bf536967d3a5/image.jpg)
Lees ook: 5x grootmoeders tips tegen babykwaaltjes
Bron: Centrum Jeugd en Gezin