Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Onze redactie test producten onafhankelijk Lees meer
 

Infacol bij darmkrampjes

Bijna elke baby heeft weleens darmkrampjes. Het gevolg: een ontroostbare, huilende baby. Je probeert van alles om de pijn te verlichten, maar soms lijkt het alsof niets helpt. Een middeltje dat dan vaak wordt aangeraden is Infacol. Wat is Infacol en werkt het echt?

Advertentie

Tip: Hier kun je Infacol bestellen

Zo ontstaan darmkrampjes

Als je baby last heeft van darmkrampjes, heeft hij pijn en kramp in zijn buik door gasvorming in zijn darmstelsel. Darmkrampen kunnen zowel bij borstvoeding als kunstvoeding optreden, door verschillende oorzaken:

  • De darmen van een pasgeboren kind zijn nog niet helemaal goed ontwikkeld, waardoor voeding soms niet goed verteerd wordt.
  • Je baby kan darmkrampjes krijgen als hij te veel heeft gedronken, of als hij te veel lucht binnen heeft gekregen tijdens het drinken.
  • Ook kan het te maken hebben met het soort (kunst)voeding dat je baby krijgt.
  • En in het geval van borstvoeding kan de oorzaak liggen in de voeding die jij zelf gegeten hebt: dat krijgt je baby namelijk via de moedermelk ook binnen. Tip: dit kun je beter laten staan als je borstvoeding geeft.

Een baby met darmkrampjes is vaak onrustig en huilt ontroostbaar. Dat huilen begint meestal ongeveer een half uur na zijn voeding. Zijn buik voelt dan gespannen aan en hij trekt zijn benen vaak op, of trappelt ermee. Soms balt hij ook zijn vuisten. Ook kan het zijn dat je baby af en toe scheetjes laat.

Meer lezen: 3 technieken om je baby goed te laten boeren

Wanneer stopt het?

Baby’s hebben over het algemeen maar tijdelijk last van darmkrampjes. Vaak zijn de krampjes het hevigst als je baby zes weken oud is. Als je kind drie tot vier maanden is, worden de klachten meestal vanzelf een stuk minder. De meeste baby’s zijn rond de zes maanden helemaal van de krampjes af. Je moet dus even geduld hebben, maar in principe gaat het vanzelf over. Er zijn wel verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verlichten.

Huilt jouw baby vaak ontroostbaar, maar weet je niet zeker of het darmkrampjes zijn, dan kun je altijd even langs de huisarts of het consultatiebureau gaan om het te bespreken. Ga ook naar de huisarts als je baby daarnaast nog andere klachten heeft, zoals koorts, bloed in de ontlasting, of als hij vaak overgeeft. Zijn de darmkrampjes na de zesde maand nog niet verdwenen, dan is er misschien meer aan de hand. Mogelijk heeft je kind last van zijn darmen doordat hij overgevoelig is voor koemelk.

Pijn verlichten

Op het moment dat je kind buikpijn heeft door darmkrampjes, kun je een aantal dingen doen. Zo helpt het vaak om met je hand over zijn buikje te wrijven, met de klok mee. Ook kan het helpen om fietsbewegingen te maken met de beentjes van je kind. Daarnaast kan warmte de pijn verlichten: leg een lauwwarme kruik op de buik van je kind of doe hem in een warm bad. Ook zijn er bij de drogist verschillende middelen te koop tegen darmkrampjes. Een van de bekendste middeltjes is Infacol.

Meer tips tegen darmkrampjes lees je hier.

Infacol: middel tegen darmkrampjes

Infacol ‘helpt bij vastzittende lucht, buik- en darmkrampjes’, zo staat er op het flesje geschreven. Het middeltje dat je bij de drogist of apotheek kunt kopen, zit in een klein wit flesje met een pipetdop. Infacol smaakt naar sinaasappel. Heeft je kind vaak last van darmkrampjes, druppel dan voor elke voeding een gevulde pipet bij je baby in zijn mond.

Volgens de gebruiksaanwijzing zorgt Infacol ervoor dat de vastzittende kleine gasbellen in de darmen van je baby worden samengevoegd tot grote gasbellen. De darmen van je baby zouden die grotere gasbellen makkelijker kunnen afvoeren, bijvoorbeeld door te boeren of via een scheetje. Op de langere termijn zou het middeltje de ophoping van lucht in de darmen zelfs helemaal kunnen voorkomen.

Ingrediënten Infacol

Het hoofdbestanddeel van Infacol is simeticon (40mg/ml). Simeticon is een zogenoemd anti-flatulent, een middel dat gasophoping in het darmkanaal moet voorkomen en oplossen. Simeticon wordt niet in de bloedbaan opgenomen. Op de ingrediëntenlijst staat verder:

  • natriumsacharine (een zoetstof)
  • hypromellose (een verdikkingsmiddel)
  • sinaasappelsmaak
  • methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate (conserveermiddelen)
  • gezuiverd water

Infacol bevat geen suiker, alcohol of kleurstoffen.

Zo gebruik je Infacol

Je kunt Infacol voor onbepaalde tijd bij je baby gebruiken en dat mag al vanaf de geboorte. Het middel heeft geen invloed op de ontwikkeling van het darmstelsel van je kind. Als je Infacol voor elke voeding gebruikt, zou het na een aantal dagen al goed resultaat moeten opleveren. Je druppelt de vloeistof met het pipetje achter in de mond van je kind. De dosering is 0,5 milliliter per keer (één gevuld pipetje). Deze dosering mag je eventueel verdubbelen, als dat nodig is.

Bijwerkingen

Er zijn geen bijwerkingen bekend van Infacol. Wel wordt er in de bijsluiter gewaarschuwd dat je baby mogelijk een (vertraagde) allergische reactie kan krijgen op de conserveermiddelen methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate.

Lees ook: Hoe herken je een allergische reactie

Advertentie

Werkt het echt?

Maar dan nu de grote vraag: werkt Infacol écht tegen darmkrampjes? Op internetforums lopen de meningen van ouders daarover uiteen. Sommige ouders zweren erbij en kunnen niet meer zonder Infacol, terwijl anderen vrijwel geen verschil merken bij hun baby. Experts geven ook geen kant-en-klaar antwoord: sommige huisartsen, consultatiebureaus en verloskundigen raden Infacol aan bij darmkrampjes, terwijl anderen het middel juist afraden. Zij baseren hun mening op verschillende (kleinschalige) onderzoeken waaruit zou blijken dat Infacol helemaal niet werkt tegen darmkrampjes.

Zo blijkt uit een onderzoek uit 1994 dat simeticon, het hoofdbestanddeel van Infacol, bij gasophoping in de darmen niet beter werkt dan een placebo. Dat betekent dus simpelweg dat deze stof niet werkt tegen darmkrampjes. Ook uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat simeticon geen effect heeft. Een onderzoek uit 2004 toonde bovendien aan dat gasbellen niet de oorzaak zijn van darmkrampjes, maar juist een symptoom. Dat zou betekenen dat Infacol de oorzaak van darmkrampjes dus niet wegneemt, maar slechts een symptoom vermindert. En dat geldt dan ook weer niet voor alle baby’s.

Baat het niet, dan schaadt het

Wetenschappelijk bewijs dat Infacol helpt tegen darmkrampjes, is er dus niet. Overigens moet gezegd worden dat de drie genoemde onderzoeken vrij kleinschalig waren, met een kleine groep proefpersonen dus. Er is nog geen grootschalig onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van Infacol.

Onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ kan je Infacol wel aan je kind geven. Hoewel er ook verloskundigen en lactatiekundigen die afraden om Infacol te gebruiken, omdat er een aantal stoffen inzitten die je volgens hen beter niet aan een baby kunt geven. Het gaat dan met name om de conserveermiddelen methyl hydroxybenzoate en propyl hydroxybenzoate, waarvan het risico bestaat dat je kind er allergisch op reageert. Maar het middel zelf is dus niet schadelijk voor je kind.

Heeft jouw kind ontzettend veel last van darmkrampjes, dan kun je het beste zelf de afweging maken om wel of geen Infacol te proberen. Er bestaan ook andere middeltjes tegen darmkrampjes bij baby’s, zoals Sab simplex of het homeopathische Cinababy van VSM, die je zou kunnen proberen.

Lees ook: 5x grootmoeders tips tegen babykwaaltjes

Bron: Apotheek Theunissen

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu