Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Jojanneke zoekt uit: slaapt je baby beter op kunstvoeding?

‘Stap over op kunstvoeding,’ wordt geadviseerd als jij de gebroken nachten écht niet meer trekt. Maar slaapt je baby daar echt beter op? Of is dat een fabel?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Doorslapen

Ik zie mezelf nog zitten midden in de nacht met IJsbrand aan de borst. Was dat in het begin vooral bijzonder, na een maand of twee werd het bijzonder zwaar hem elke twee uur te blijven voeden. Hoe kon ik hem langere stukken laten tukken? Het internet wist wel raad: geef kunstvoeding in plaats van de borst, dan slaapt-ie eerder door. Zou het echt helpen om naar de (baby)fles te grijpen?

Advertentie

Droomnacht

Het is een van de mijlpalen waar ouders hartstochtelijk naar uitkijken: het doorslapen van hun kind. Niet dat je dan je gedroomde acht uur slaap krijgt, maar je kind slaapt ’s nachts dan toch al zo’n vijf uur aan één stuk. Volgens de boekjes gebeurt dat rond de drie maanden, al is dat geen vast gegeven.

Wat zegt onderzoek?

Met flesvoeding zou het een koud kunstje zijn: doordat kunstvoeding moeilijker te verteren is en dus de kleine maagjes langer gevuld houdt, zouden baby’s minder snel wakker worden. Maar volgens een andere theorie vallen baby’s juist eerder in slaap na de borst. Dat zou komen door slaapverwekkende stofjes die in borstmelk zitten, zoals melatonine die de baby helpt een dag-nachtritme te krijgen. Wat zegt het onderzoek: slapen baby’s die kunstvoeding krijgen eerder door of niet?

Te verschillend

Ontwikkelingspsycholoog Elaine Barry¹ zette onlangs de studies naar babyslaap op een rij. Dat bleek een nachtmerrie, want slaapstudies worden heel verschillend uitgevoerd. Zo kijkt de een naar pasgeborenen en een ander weer naar oudere baby’s. Bovendien stellen veel studies slaap niet op een objectieve manier vast (bijvoorbeeld door te meten hoeveel de baby beweegt). Vaak vragen ze alleen de ouders naar slaap, terwijl die dat niet zo goed kunnen inschatten. De resultaten van de studies zijn dan ook tegenstrijdig. Een overduidelijke winnaar in de slaapstrijd tussen flesvoeding en moedermelk is er op dit moment niet.

Slaap lekker(der)

Toch zijn veel vrouwen ervan overtuigd dat baby’s door kunstvoeding wél beter slapen. Die verwachting zou zichzelf weleens waar kunnen maken. Een klein onderzoek² leverde namelijk voorzichtig bewijs dat moeders die kunstvoeding geven de slaap van hun baby overschatten. Vergeleken met borstvoedende moeders dachten zij dat hun baby zeker anderhalf uur per nacht langer doorsliep. Dat terwijl er objectief gemeten geen slaapverschillen waren.

Advertentie

Zelf doorslapen

Het is dus niet bewezen dat baby’s op kunstvoeding daadwerkelijk beter slapen, al kan het moeders wel dat idee geven. Toen ik een paar maanden later de overstap maakte, begreep ik ook waarom: je komt zélf eerder aan doorslapen toe als je partner ’s nachts de fles geeft.

1 Barry (2021). What is “normal” infant sleep? Why we still do not know. Psychological Reports. https://doi.org/10.1177/0033294120909447

2 Rudzik et al. (2018). Discrepancies in maternal reports of infant sleep vs. actigraphy by mode of feeding. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2018.06.010

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images. 

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn