Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x waarom opgroeien in een grote stad voor kinderen hartstikke leuk is

Eva maakte onlangs de 'omgekeerde beweging'. Ze verhuisde met man en dochter (7) van een kleinere gemeente naar Amsterdam, de stad die veel ouders juist ontvluchten voor meer ruimte en rust. Iets waar ze geen seconde spijt van heeft, want er zitten heel veel leuke kanten aan opgroeien in een grote stad volgens Eva.

Advertentie

Sinds vorig jaar wonen we in de grootste stad van Nederland: Amsterdam. De stad waar ik geboren ben en altijd naar terug verlangde. Het was nogal een ongebruikelijke move voor een gezin met een jong kind. Iedereen trekt immers weg uit de stad, zeker als er kinderen komen. Weg uit dat onbetaalbare Amsterdam vol uitlaatgassen, toeristen en junks.

Geschreven door

Eva Munnik

Stad versus dorp

Is een grote stad dan echt zo’n waardeloze plek om een kind op te laten groeien? Welnee! Ik ben fan van de stad en zie juist veel voordelen. Ik moet toegeven: een dorp, kleinere stad (waar wij vandaan komen) of rustige Vinex-wijk heeft ook zo z’n charmes. Maar het is maar net wat bij je past en voor mij is dat de grote stad. En mijn dochter is er ook helemaal happy en dat heeft zeker met deze dingen te maken:

 1. Vriendjes

  In een Vinex- of rustige buitenwijk liggen de buurkinderen meestal voor het oprapen. Maar ook in de stad is dat zo. Er wonen immers veel mensen en dus ook een heleboel kinderen. In ons appartementengebouw wonen dan ook talloze kinderen die voortdurend bij elkaar aanbellen. En alle klasgenootjes van mijn dochter wonen om de hoek. Iedereen woont hier in Amsterdam wat dichter bij elkaar, in vergelijking met Amersfoort waar we hiervoor woonden. Daar fietste ik me helemaal suf voor speelafspraakjes. Al met al denk ik dat kinderen prima af zijn in een stad wat sociaal leven betreft.

 2. Verkeer

  De meeste ouders zien meer verkeersgevaar in de stad, maar dat is niet per se waar. Natuurlijk is er in de stad meer druk verkeer. En sommige onderzoeken wijzen uit dat een kind pas vanaf tien jaar oud veilig zelf kan oversteken. No way dus dat ik mijn zevenjarige alleen naar de winkel laat lopen, terwijl kinderen dat in een dorp waarschijnlijk wel kunnen. Zelf fietsen vind ik al helemaal eng, zowel voor mijn dochter als mij, want wat zijn die fietspaden smal en druk. Waarom vind ik de stad dan toch veiliger qua verkeer? Je kunt overal met de tram, bus of metro komen. En het openbaar vervoer is hartstikke veilig! Verder moeten kinderen in een dorp over het algemeen veel verder fietsen naar school en vaak de nodige drukke wegen en kruispunten trotseren. En bovendien moet je op het platteland langere afstanden afleggen om ergens te komen. Met het risico op ongelukken. Dus een grote stad is ook qua verkeer zo slecht nog niet!

 3. Cultuur

  Meer cultuur, minder natuur. Dat vat het opgroeien in een grote stad wel samen, vind ik. We zitten elk weekend in een museum (sommigen beweren zelfs dat een baby en een museum een goede combi zijn) en gingen deze winter talloze keren schaatsen op het Museumplein. Ook ging met dochter met uitstapjes van school naar het Koninklijk Paleis op de Dam en het Van Gogh Museum. Echt heel cool! Maar frisse boslucht snuiven we niet zo vaak meer op, en dat is best jammer want boswandelingen met kind zijn heerlijk. Aan de andere kant zijn er zoveel gave, grote parken in Amsterdam dat ik misschien wel meer zit te picknicken dan de gemiddelde dorpsbewoner.

  Advertentie
 4. Diversiteit

  Hierin ben ik echt #teamstad. Ik vind het een groot voordeel van de grote stad dat er allerlei verschillende soorten mensen wonen. In Amersfoort leek iedereen een beetje op elkaar, vond ik. In Amsterdam is de diversiteit eindeloos. Elke kleur, soort, stijl en nationaliteit kom je tegen. Ik vind het fijn dat mijn dochter daarmee opgroeit.

 5. Huis en tuin

  Locatie is alles, zeg ik altijd. Ik moet wel, want de locatie is het enige waarin ons huidige huis ons oude huis overtreft. Ons huis in Amersfoort was twee keer zo groot en had veel meer buitenruimte. De stad is duur! Wil je extra kamers, wil je een grote tuin? Dan zit je buiten de stad veel beter (tenzij je heel rijk bent).  Maar ik mis die (buiten)ruimte niet. Sterker nog: ik vind het wel lekker overzichtelijk en had veel lol in het ‘ontspullen’ voor de verhuizing. Lang leve klein en overzichtelijk wonen!

 1. De mensen

  Dit is een gevaarlijke. Ik wil ervoor waken om mensen op één hoop te gooien en te zeggen ‘in een dorp zijn de mensen stugger’ of ‘in de stad zijn ze hipper’. In mijn ervaring kloppen veel vooroordelen namelijk niet. Maar ik vind de mensen in Amsterdam over het algemeen lief en sociaal en ik merk niets van stadse hardheid. Waar ik nu woon, kom ik wel meer daklozen en aparte types tegen, en dat voelt misschien onveilig als je het niet gewend bent. Maar er zijn tegelijkertijd ook meer mensen op straat om een oogje in het zeil te houden. Als stadsmeisje voel ik me juist minder op mijn gemak in een doodstille buitenwijk of op een verlaten bospaadje.

 2. Rare types

  Laatst stond mijn dochter op de stoep met haar vriendinnetje muziek te maken voor centjes. Ik kijk uit het raam en zag hoe een man, die op een zwerver leek, bij ze kwam staan. Hij danste even, gooide toen vijftig eurocent in de pet van mijn dochter en liep toen weer door om de vuilnisbak te doorzoeken. Misschien ben ik naïef, maar ik vertrouw erop dat de meeste mensen goede intenties hebben.

Nadeel: buitenspelen

Als het gaat om buitenspelen verliest de stad, wat mij betreft. Al zijn er uitzonderingen: wij vonden in Amsterdam-Centrum een appartement aan een enorm speelplein en vlakbij een plantsoen. Onze dochter kan daardoor nu makkelijker buitenspelen dan in Amersfoort. Maar meestal is een buitenwijk of dorp bezaaid met trapveldjes en speeltuintjes, ideaal! Want buitenspelen is hartstikke goed voor een kind.

Disclaimer: ik realiseer me dat ik dit met enige vooroordelen schrijf. Ik ben een stadsmeisje en in een echt dorp heb ik nog nooit gewoond. Laat dus vooral op onze Facebook-pagina weten wat jij als ouder in een dorp, klein stadje of Vinex-wijk ervaart. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je woont waar je het beste past én dat je geniet van de voordelen die jouw stek te bieden heeft. Of het nou een stad of een dorp is.

Beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.

Ouders van Nu product – Zwanger Scheurkalender

Zwanger Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu