Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Aan de slag: minimaliseren en organiseren

Gek word ik van al die troep in mijn huis. Op zich ben ik een georganiseerd en opgeruimd persoon maar overal ligt wel wat: babyspullen, kleding, speelgoed, lege dozen, kampeergerei, hobbygedoe en nog meer speelgoed. Als het een rommeltje is in mijn huis word ik daar zelf onrustig van. Toen ik al die rommel ging analyseren kwam ik tot de conclusie dat de meeste spullen niet eens gebruikt worden. Tijd om daar wat aan te doen!

Advertentie

6 pakken vaatdoeken

Ik kom uit een familie die van verzamelen houdt en dol is op koopjes. Maar als je al die ‘goedkoop’ gekochte spullen bij elkaar optelt, blijkt dat er een klein fortuin wordt uitgegeven aan dingen die ze niet nodig hebben. Wat moet je met 6 pakken vaatdoeken? Of 3 soorten servies? Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ik daar ook een handje van heb… En al die spullen zijn weer verpakt in plastic en papier, wat weer een overvolle container veroorzaakt. Een vicieuze cirkel van rommel dus. Hoogste tijd om die cirkel te doorbreken.

Verwend

We leven in een consumptiemaatschappij en ik doe daar schaamteloos aan mee. Toen ik laatst voor de 100ste keer op een Duplo-blokje ging staan (ik hoef jullie niet te vertellen hoe zeer dat doet) besloot ik dat het anders moest. Al dat rondslingerende speelgoed…Waar zijn we mee bezig?

Geschreven door

Linda Bosscher

Ik ben er helemaal klaar mee. Weg met speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt, de babyspullen staan inmiddels op Marktplaats want er komt echt geen 4e baby meer, de kampeerspullen ga ik uitzoeken en opruimen, de kledingkasten krijgen een make-over en worden opgeruimd en mijn voorraadkasten ga ik kritisch bekijken en onder handen nemen. Eerst maar eens alles opeten! Is het wasmiddel in de aanbieding? Dan heb ik pech, er staan nog 8 flessen in de kast. En voordat ik op ‘bestellen’klik voor mijn boodschappen sta ik op van mijn stoel om te controleren of de koekjes écht op zijn.

Opgeruimd staat netjes

Toch wil ik nog een stap verder gaan. Want ik heb te weinig bakken om alle spullen in op te bergen en ik kom kastruimte te kort. Of heb ik te veel spullen? Ik vrees het laatste. Daarom wil ik ons leven gaan minimaliseren; daar worden wij als gezin niet minder van. Nog een voordeel: het ruimt niet alleen mijn huis op, maar ook mijn hoofd.

Slapend rijk worden

Op de blog van Moeders Minimalisme ben ik mij al aan het inlezen. Van de voordelen van minimalisme word ik heel blij: ik hou meer geld over, ik heb geen groot huis nodig, ik houd meer ruimte over, ik zorg beter voor het milieu, ik heb meer tijd over, ik heb minder afval, ik ben minder tijd kwijt aan opruimen en schoonmaken en ik heb meer tijd voor dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Al met al word ik slapend rijk en een blijer, beter persoon.

Advertentie

Hup, hup, aan de slag!

Ik ga volgende week eerst genieten van een heerlijke vakantie en mij mentaal voorbereiden op de Grote Voorjaarsschoonmaak. Vanaf eind maart ga ik hard aan de slag. Mijn hele huis gaat op de schop. Van de zolder tot de garage, alles neem ik onder handen. Dat doe ik niet in 1 week, ik neem er 6 weken de tijd voor. Alles zal ik door mijn handen laten gaan en kritisch keuren: wanneer heb ik het voor het laatst gebruikt? Ga ik het nog gebruiken? Heb ik het echt nodig?

Er komen 3 bakken: weggeven, weggooien en verkopen. Ik zal bijhouden hoeveel geld ik ‘verdien’aan mijn verkochte spullen (toch fijn om er nog wat voor terug te krijgen), en hoe ik mijn huis en leven reorganiseer. Ik ga niet alleen minimaliseren; spullen die overbodig zijn schrap ik uit mijn leven. Wat dacht je van wasverzachter? Kost bergen geld en eigenlijk heb ik het helemaal niet nodig. Het is allemaal marketing en ik trap er keihard in. Jij vast ook!

Mijn reis van troep naar een (zoveel mogelijk) minimalistisch en georganiseerd huis en gezinsleven ga ik bijhouden op mijn blog. Ik stel een schema op en geef tips in samenwerking met Moeders Minimalisme. Ik heb ook een styliste uitgenodigd, die samen met mij mijn kledingkast gaat doorspitten en het gaat reorganiseren. De before and after foto’s van mijn ont-rommelreis zal ik ook met je delen. Ik hoop dat je erdoor geïnspireerd raakt.

was

Advertentie

Wie houdt er niet van ruimte? Doe je met mij mee? 

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier