Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Arend is een engeltje geworden

Arend is een engeltje geworden

Radio- en tv-presentatrice Lisa Wade (36) geeft elke maand een kijkje in haar drukke leven. Ze is samen met regisseur Peter Blom. Hij is vader 
van Grover (21), Muriel (19) en Rinke (15) en samen kregen ze dochter 
Simcha (3). Deze keer vertelt ze over hoe leven en dood onmogelijk dicht bij elkaar kwamen te liggen.

Advertentie

‘Er is iets verschrikkelijks gebeurd.’
Ik ben in Engeland op het huwelijksfeest van mijn zus als ik dit bericht lees. Buiten in de regen krijg ik een vriendin aan de telefoon. ‘Ga even zitten,’ zegt ze. Mijn hart slaat een slag over, mijn hersens krijgen niet verwerkt wat ik zojuist heb gehoord. Ik zak neer op een natte vuilniszak. Arend is vandaag gestorven.

Geschreven door

Lisa Wade

Ziek

Het prachtige vijfjarige zoontje van onze hoogzwangere vriendin Susannah was al een paar weken ziek. Vandaag stopte zijn hartje ineens met kloppen. Ik wil zo snel mogelijk naar Nederland. In de hotelkamer waar Simcha ligt te slapen, vertel ik Peter het hartverscheurende nieuws. We huilen. We houden elkaar vast. Ik lig de hele nacht wakker en zie mijn lieve vriendin met haar dikke buik voor me, zittend naast haar levenloze jongetje. Hoe moeten ze hiermee verder leven? Hoe moet ze straks het leven geven aan het kindje in haar buik? Hoe vertel ik Simcha dat haar vriendje dood is?

Naar de regenboog

Ik besluit het Simcha pas te vertellen als we weer thuis zijn, vlak voordat we naar onze vrienden gaan. ‘Tante Suus is heel verdrietig.’ ‘Waarom mama?’ ‘Arend is een engeltje geworden.’ ‘Is hij dood?’ ‘Ja schat.’ ‘Waarom?’ ‘Dat begrijpen wij ook niet.’ Simcha pakt haar regenboogcape en doet hem om. ‘Arend is naar de regenboog, hè? Ik doe mijn cape om, dan voel ik hem om me heen.’ En ze besluit haar dekentje mee te nemen. ‘Dan kan tante Suus eronder huilen als ze verdrietig is.’ Ook de baby in haar buik krijgt een klein dekentje. ‘En Arend?’ ‘Die niet mama, die is blij.’

Slaap lekker..

Bij aankomst vallen we onze vrienden in de armen. Het huis is vol mensen. Er ligt een stapel rouwkaarten. De afbeelding van Arends geboortekaartje staat voorop. Net als bij een geboorte kunnen we naar hem gaan kijken. Dit keer niet om hem te verwelkomen, maar om hem vaarwel te zeggen. Hij ligt boven, in z’n bed. Zijn slaapzakje aan, zijn knuffels bij zijn hoofd. Een door zijn vader en de familie gemaakt houten kistje staat te wachten voor zijn laatste reis. We gaan bij hem zitten. Hij is er niet meer. Ik voel hem wel om ons heen. Maar niet meer daar, niet meer in zijn lijfje. Mijn vriendin aait haar mannetje door zijn haartjes. Ze staat op het punt te bevallen en heeft af en toe een wee. ‘Dag Arend, lieverdje.’ We huilen samen en pakken zijn koude handje vast. We spelen een muziekje voor hem en lezen hem nog een laatste keer voor. ‘Slaap lekker, Arend.’

Zacht kusje

Als ik weer beneden kom, wil Simcha ook naar Arend. Ik was het niet van plan geweest. Maar om hem heen is alleen maar liefde. Simcha loopt zelf naar haar vriendje toe en streelt hem door zijn haartjes. ‘Arend, wat ben je lief. En wat ben je mooi. Ik vind het zo verdrietig. Je bent echt dood, hè?’ Met moeite krijg ik haar bij hem weg. En op eigen houtje klimt ze even later de trap weer op naar boven. Ik kom achter haar aan en zie nog net hoe ze de kamer inloopt en hem een zacht kusje geeft.

Advertentie

Begrafenis

Die nacht wordt kleine Olaf geboren. Tijdens de begrafenis draagt Susannah haar pasgeboren kindje op haar buik. Hij troost ons door er te zijn. ‘Waar was je, mama?’ vraagt Simcha als ik na afloop weer thuiskom. ‘We hebben Arend vandaag naar Moeder Aarde gebracht schat.’ ‘Ligt hij nu niet meer in z’n bedje?’ ‘Nee.’ ‘Nu zit hij in mijn hart, hè?’ ‘Ja schat. En in je dromen kan je samen met hem spelen.’ ‘Dat vind ik fijn.’

 
Make a Memory
In september fietst Arends vader Mark naar de top van de Mont Ventoux. Om geld op te halen voor de stichting die het belangrijkste moment uit hun leven liefdevol en kostenloos voor ze hebben vastgelegd. Hij zoekt nu sponsors. Zodat Make a Memory nog meer ouders kan aanraken en helpen bij hun onmetelijke verdriet. Ik weet zeker dat Arend vol vertrouwen bovenop die berg op zijn vader wacht.

Kijk voor meer informatie over de fietstocht op Opdepedalen.nl 

Redactioneel – Offer- Plaspotje

Plaspotje

Met uitneembare binnenkant
Shop nu