Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Jan Versteegh

'Ze is klaar voor haar eerste nacht zonder luier en op van de spanning'

Er was al zeker anderhalve maand sprake van doorslapen in Huize Versteegh. En aangezien je maar beter niet aan zo veel uren nachtrust gewend kunt raken volgens Jan, is het tijd voor een nieuwe fase: het 's nachts zindelijk krijgen van z'n oudste dochter.

Advertentie

Op het potje

Dochter 1 draagt al een half jaar lang overdag een onderbroek in plaats van een luier. Op een sporadisch ongelukje na gaat dat in de regel heel goed. ʼs Nachts slaapt ze nog wel met een pamper aan, maar daar gaat verandering in komen. Ze wil het graag proberen zonder en er komen wat vrije dagen aan, dus het slaapritme kan het ook hebben. Om zelf plassen in de nacht te faciliteren, moet dochterlief natuurlijk wel in staat zijn om bij een potje te komen. Vandaar dat een van de twee lange kanten van het bed zal verdwijnen. Daarbij komt er een lampje naast haar bed dat de hele nacht zal branden, zodat ze wat kan zien.

Essentieel voorwerp

Echter blijkt bij het naar bed brengen dat er helemaal geen lampje in huis is. Ja, een staande lamp die op zolder in een berghok staat weg te stoffen, maar die geeft te veel licht. Goed, geen lampje dus. Dat schokkende nieuws valt ook het kind rauw op haar dak. Er moet en zal een lampje aan, want dat is afgesproken. Toch maar de grote lamp gepakt. Inderdaad, veel te licht. Maar goed, het moet maar.

Geschreven door

Jan Versteegh

Gelukt!

Helemaal enthousiast gaat mevrouw uiteindelijk liggen. Klaar voor haar eerste nacht zonder luier en op van de spanning, dus van slapen kan geen sprake zijn. Ze rekt het nog anderhalf uur en plast nog vier keer op het potje. Het is 03.07 uur als ze roept. Dat is nog later dan ik had ingecalculeerd. Bed verschonen, andere pyjama aan, dikke knuffel en weer naar bed. Om 03.45 uur roept ze dat ze moet plassen. Als ik haar kamer inloop is mevrouw zelf al druk bezig op het potje. Met een grote glimlach en haar haar compleet in de war zit ze midden in de nacht een plasje te doen.

Een mooi cadeau

Pas om 07.01 uur hoor ik haar weer. Dat is de vaste tijd, want dan wordt het schaap groen. Een soort wekker, maar dan andersom. Die vertelt je niet wanneer je op móét, maar wanneer je op mág. Hij hoort eigenlijk om 07.00 uur te gaan, maar het ging mis bij het instellen en ik had al geen idee hoe ik hem ingesteld had gekregen, dus liet ik het maar zo. Het bed is verder droog gebleven. Als cadeautje krijgt ze een nieuwe lamp. Een lampionlamp uit een kerstpakket waar we geen andere bestemming voor weten dan binnenkort weggooien. Door het dolle heen is ze ervan, ze vindt hem schitterend. Nog een paar nachten doorpakken en dan weer heerlijk doorslapen.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine.

Advertentie

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Zwangerbox partnerpagina Center Parcs 2022

Center Parcs

Bekijk de website