Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Blog Linda: worst gevaarlijk voor kinderen

'worst gevaarlijk voor kinderen'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft worst ingedeeld in de categorie ‘kankerverwekkend’. Dit is je vast niet ontgaan, want de media gaan er los op. Het nieuws hing al even in de lucht en het is nu officieel: worst is op dezelfde zwarte lijst gezet als asbest, alcohol en sigaretten. Rood vlees is ingedeeld in de categorie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’.

Advertentie

Wat valt er onder de categorie ‘worst’?

Bij de categorie ‘worst’ gaat het om alle gerookte, gekookte, gepekelde, gedroogde en gekruide vleeswaren, zoals ham, spek, salami, hotdogs en verschillende soorten worst en ingeblikt vlees. Ook knakworstjes dus, die onze kinderen zo graag eten. Worst kan in mindere mate gevaarlijk zijn dan bijvoorbeeld asbest en alcohol, benadrukt de WHO. Maar het bewijs voor het verband met kanker is even sterk. Worst (en rood vlees) verhogen de kans op darmkanker.

Wéér iets wat niet goed is…

Geschreven door

Linda Bosscher

Bewerkt (rood) vlees en ingeblikt vlees

Bij producten waar het een en ander aan toe is gevoegd heb ik altijd mijn bedenkingen. Zeker als ik de verpakking omdraai en alleen maar E-nummers zie staan. Ingeblikt vlees koop ik niet eens. Voor mij is dat net kattenvoer. Alleen knakworstjes worden zo nu en dan in huis gehaald.

Ik weet het soms ook niet meer, wat we allemaal nog wel en niet kunnen eten. Gezond verstand lijkt mij het allerbelangrijkste, maar van zo’n nieuwsbericht schrik ik wel weer even. Gezond eten vind ik belangrijk, maar ook hier eten we echt wel eens ‘wat lekkers’ uit een potje, zakje of pakje. Er zijn heel wat voedselschandalen de laatste tijd. Zo blijkt dat er in de tonijnsalade van de Jumbo niet eens tonijn zit.

En nu?

Ik vind dat het sowieso allemaal wel wat gezonder kan in de winkelschappen. Alles waar je teveel van eet is niet goed en je kunt bewuste afwegingen maken: wat eet je wel, wat eet je niet? Ik denk dat we behoorlijk voor de gek worden gehouden en dat we er ook allemaal in meegaan. Gebruik vooral je gezonde verstand! Je kunt heel makkelijk gezonde varianten maken op de producten uit de supermarkt, bijvoorbeeld je eigen knijpfruit.

Advertentie

Dat er een tegengeluid komt is ook wel logisch. Zo legt NRC haarfijn uit dat het allemaal wel meevalt. Kunnen wij ouders weer rustig slapen, of toch niet? Houdt het jou nog wel even bezig?

 

 

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu