Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Column Sanne over afscheid nemen op de crèche: 'Het is mijn taak dit ventje weg te krijgen bij het raam'

Onze columnist Sanne Kuipers is journalist én parttime pedagogisch medewerker bij de kinderopvang. Deze keer schrijft ze over de ontwikkeling die kinderen doormaken op de crèche. Van huilen bij het afscheid in de ochtend, tot niet willen stoppen met spelen aan het eind van de dag.

Advertentie

Daan. Hij produceert een hartverscheurend geluid als zijn moeder hem achterlaat op de peutergroep. Ik houd hem vast, zodat hij niet naar haar terug kan en voel zijn woede over het onrecht dat hem wordt aangedaan.

Geschreven door

Sanne Kuipers

Columnist

Hij kijkt zijn moeder na en veegt zijn met snottebellen besmeurde gezichtje af aan het raam. Daan zou daar gerust een hele middag kunnen staan. Gewoon wachten totdat mama terug is. Het is net een klein, angstig vogeltje.

Lees ook: Moeite met afscheid nemen: handige tips

Alsof de wereld zal instorten

Wat het tafereel nog zieliger maakt, is zijn huid die geel is door een leveraandoening. Als hij huilt breekt mijn hart in duizend stukjes. Hij produceert ook echt het geluid van een vogeltje. 

Maar ik ben de pedagogisch medewerker van deze peutergroep en het is mijn taak om dit ventje weg te krijgen bij het raam, zodat hij meedoet met de rest. Jammer dat Daan niet praat en huilen tot een ware kunst heeft verheven. Hij kijkt angstig om zich heen en drukt zich tegen het glas aan alsof de wereld zal instorten als hij het raam loslaat. 

Ontzettend veel leren

Als het aan de regering ligt zal kinderopvang over een paar jaar ‘bijna gratis’ worden. Een ingrijpende maatregel, waardoor er in de toekomst nog meer mensen gebruik zullen gaan maken van de kinderopvang. Als ik al denk aan het huidige personeelstekort, krijg ik al een hartverzakking. Waar zullen ze het personeel vandaan moeten halen? Zal de kwaliteit van de kinderopvang erop achteruitgaan? 

Advertentie

Maar het gekste vind ik eigenlijk dat mensen er met een laag inkomen juist meer zullen moeten gaan betalen. Voor hen is het helemaal niet gratis. Een misleidende titel dus. Jammer, want het is belangrijk dat kinderopvang toegankelijk blijft voor iedereen. Waarom? Omdat kinderen er ontzettend veel leren. 

Lees ook: Kinderopvang is leuk én goed voor je kind, dit zijn de voordelen

Je ziet zijn zelfvertrouwen groeien

Het is geweldig om Daan nu te zien. Snapte hij in het begin totaal niet wat hij moest doen. Nu pakt hij als een van de eersten ijverig zijn stoeltje en zet het in de kring. Hij weet precies wanneer hij aan de beurt is en houdt met opgeheven vinger een prachtige redevoering. Weliswaar in een heel eigen taal, maar toch hangen de kinderen aan zijn lippen. Hij kent al wat woorden en kan het niet laten om soms uitbundig door de groep ‘banaan’ te roepen.

Daan houdt van knippen en plakken en is daar uren zoet mee. Hij deed eerst geen stap naar buiten, maar nu rent hij gelijk naar de blauwe tractor. Zijn favoriet. Ik betrap hem op discussies met andere kinderen. Hij legt dingen met veel handgebaar uit en ze schijnen hem warempel te begrijpen. Hij heeft vriendjes met wie hij graag speelt en je ziet zijn zelfvertrouwen groeien.

Als zijn moeder hem ‘s middags komt ophalen is hij teleurgesteld. Hoe kan ze zo vroeg zijn! Hij wilde nog even in de poppenhoek spelen. Maar het mooiste is zijn lach! Als een kwetterend vogeltje. 

Advertentie

Lees ook: 28 schermvrije activiteiten om samen met je kind te doen

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu