Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De 3 leukste programmeer-apps

Er zijn ontelbaar veel apps voor kinderen. Maar welke zijn echt leuk en leerzaam? Ilona Jens van Mediasmarties pikt iedere maand de meest opvallende er tussenuit. Vaak zijn ze gratis, soms betaald, maar altijd bijzonder. Deze maand 3 apps waarmee je kind spelenderwijs leert programmeren: The Foos Coding, Toca Builders en Kodable.

 1. The Foos Coding

  The Foos Coding
  Kosten: Gratis
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch, Android
  Leeftijd: vanaf 5 jaar
  Goed voor: basisvaardigheden programmeren, patronen herkennen, problemen oplossen
  Taal: Nederlands

  Mediasmarties over The Foos Coding
  Helemaal verdwijnen in een spel en ondertussen de basic skills van het programmeren leren, dat kan met The Foos Coding van codeSpark. Deze app is een spel met een programmeercomponent, of een programmeer-app met een groot spelelement, het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval weten de makers de twee goed te combineren. Je begint het spel met het kiezen van jouw avatar. Als Slim Snazzyguff of Gigi Puddinmog (combineer je eigen gekke naam) met een gekke kop naar keuze probeer jij zoveel mogelijk punten binnen te slepen. Dit doe je door te lopen, over dozen te springen en ondertussen de hindernissen te ontwijken. Maar: je moet wel aangeven wat jouw ‘Foo’ moet doen. Dit doe je door de juiste opdrachten in de balk te slepen. Hoe meer levels je voltooit, hoe moeilijker het wordt. En: er komen steeds meer mogelijkheden bij. Zo kan je met je verdiende punten extra opties uit de winkel kopen, een zwaai geven aan het rad van fortuin en later je eigen game-omgeving samenstellen. In deze fantasievolle app is veel te zien en te doen. In het begin een beetje duizelingwekkend, maar als je er eenmaal in zit, kom je er niet meer uit. Verslavend dus.

  App Store
  Google Play

 2. Toca Builders

  Toca Builders
  Kosten: €2,99
  Geschikt voor: iPhone, iPad, iPod touch, Android
  Leeftijd: vanaf 3 jaar
  Goed voor: ruimtelijk inzicht
  Taal: Geen (parent guide in het Engels)

  Mediasmarties over Toca Builders
  Zo divers als The Foos Coding is, zo overzichtelijk is Toca Builders. Met deze app van Toca Boca, een grote speler onder de kinderapps, bouw jij jouw eigen wereld. In een kaal Minecraft-achtig landschap maakt je kind wat hij wilt. Een huis, een trap, het maakt niet uit, zolang je het maar van de gekleurde blokken maken kan. Er zijn 6 karakters die je daarbij helpen. Zo is Blox the Hammer goed in het maken en vernietigen van de blokken, helpt Conie the Crane met het verplaatsen van de blokken en verft Jum-jum the Painter ze graag in een andere kleur. Door de bal rechts in beeld te ‘rollen’, help je ze vooruit en de rest van de besturing doe je al tappend. De vormgeving is simpel en duidelijk. Meer dan virtueel met blokken spelen is Toca Builders echter niet, maar daardoor is de app des te geschikter voor jonge spelers. Al kun je het zo moeilijk maken als je wilt. Oudere kinderen zullen meer een bouwplan uitwerken. Ruimtelijk inzicht krijgt je kind hiermee zeker en daar begint het bouwen en dus programmeren mee.

  App Store
  Google Play

 3. Kodable

  Kodable
  Kosten: Gratis
  Geschikt voor: iPad, Android
  Leeftijd: vanaf 6 jaar
  Goed voor: basisvaardigheden programmeren
  Taal: Engels

  Mediasmarties over Kodable
  Ooit van Fuzzies gehoord? Na het spelen van deze app van SurfScore wel! Deze wollige wezentjes zijn op ruimtereis en moeten op elke planeet door het doolhof zien te komen. Maar dat kunnen ze niet zelf. Jij stuurt ze aan door de pijlen in de goede volgorde te zetten. Onderweg verzamelt de Fuzzie muntjes. Kijk wel uit voor de bugs, want deze insecten kunnen jouw code in de war brengen. Na elke 5 levels kom je in een nieuwe (ondergrondse) omgeving terecht. In totaal zijn er 30 levels, verspreid over de planeten Smeeborg en Bug World. Fouten maken is niet erg, want je kan de pijlen zo lang herstellen tot de Fuzzie het einde van het doolhof heeft bereikt. Met deze app lijkt programmeren iets buitenaards, maar het toont je dat deze kunst makkelijk te bereiken is. Handig: als ouder kun je je kind volgen. Zo weet je of jouw kind een ware programmeur in spe is.

  App Store
  Google Play

Conclusie

Voor de allerjongsten is Toca Builders een goede eerste stap in programmeerland. Deze app is erg basic. Kan je kind meer uitdaging aan? Dan is Kodable een goede optie, met de 30 levels is hij bovendien wel even bezig. Als je een echte doener in huis hebt dan zal je kind met The Foos Coding zich zeker niet vervelen. Hier is echt van alles te zien, te maken en te beleven. En stiekem als volwassene ook leuk om te spelen.

Ilona Jens

Ilona Jens is directeur van JVtv en Mediasmarties, het platform over kindermedia. Ze vindt het prima als kinderen ‘digitaal lummelen’, maar dan wel graag een beetje verantwoord. Ze ontwikkelt en produceert al 25 jaar content voor kinderen en hun ouders. Educatie is haar specialiteit. Dat maakt haar een appsolutely expert, iemand die weet waar kinderen blij van worden. Met haar bedrijf Mediasmarties informeert en inspireert ze ouders over hoe kinderen digitale media ervaren. Haar doel is om daarin op een speelse, uitdagende maar ook veilige manier te begeleiden. Daarnaast geef ze gastcolleges over mediawijsheid op hogescholen en universiteiten en organiseert ze events over Kids & Mediagebruik.