Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De geboorte van een nieuwjaarsbaby

Ellen Andrea (33) geeft elke maand een kijkje in haar leven als verloskundige. Deze keer vertelt ze over een bijzondere bevalling tijdens oud en nieuw.

Advertentie

Hoe krijgt ze het voor elkaar

Nienke is 41 weken zwanger als ik haar op het lijstje zie staan van dames die nog moeten bevallen. Haar eerste bevalling heb ik twee jaar geleden begeleid. Ik heb oudejaarsavond dienst en ben benieuwd of het rustig blijft. Ik woon tijdelijk bij mijn schoonouders, omdat ons nieuwe huis wordt verbouwd. Als de kinderen in bed liggen, zet mijn schoonmoeder allemaal heerlijke hapjes op tafel. Omdat ik dienst heb trekken we voor de show maar een flesje appelbubbels open. Samen met Niels en zijn ouders hang ik rustig voor de televisie. Tot om half tien de telefoon gaat. Ja, hoor! Het is Tim, Nienkes man! Hoe krijgt ze het voor elkaar op deze bijzondere dag van het jaar. Lachend hangen we op.

De TV Draait Door

De hapjes van oma laat ik staan en rond tienen rijd ik hun straat in. Nienke heeft nog beginnende weeën en omdat we in verband met het vuurwerk goed moeten timen wanneer we in de auto stappen, adviseer ik haar om de weeën even goed de kans te geven onder de douche. Ondertussen drink ik beneden op de bank een kop thee. Nienkes ouders zijn er ook om op de oudste te passen en samen lachen we om De TV Draait Door.

Geschreven door

Ellen Andrea

Bevallingsverhaal: ‘Midden in de wee hoor ik “plop”. Help, er knapt iets!’

Proosten

Een uur later zetten de weeën goed door en besluiten we, hoeveel ontsluiting ook, naar het ziekenhuis te gaan. Op de verlosafdeling is het rustig. Kennelijk houdt heel zwanger Haarlem zich in, maar Nienke werkt hard. Om half twaalf arriveren we in de verloskamer. Om twaalf uur proost ik met de verpleegkundigen en de arts op een gelukkig nieuwjaar.

Vuurwerkgeknal

Vanuit het ziekenhuis hebben we een mooi uitzicht op de vuurwerkshow boven Haarlem. Jammer dat ik nu niet bij Niels ben om te proosten op een mooi nieuw jaar en terug te blikken op afgelopen jaar, maar lang kan ik daar niet bij stilstaan: een nieuwe baby dient zich aan. Nienke krijgt goede weeën, haar ontsluiting schiet op en juist als het vuurwerk een beetje begint af te zwakken, perst ze binnen tien minuten een prachtig jongetje op de wereld. Zijn gehuil overstemt het vuurwerkgeknal en Nienke merkt op dat ze de hele bevalling op de achtergrond vuurwerk heeft gehoord. Wat bizar! Nadat de placenta ook nog eens vlot wordt geboren, proosten we die avond nog een keer: op een mooie toekomst voor deze nieuwe wereldburger. Welkom, Floris!

Advertentie

Bevallingsverhaal: ‘Wegpuffen, hoe ging dat ook alweer?’

Ellen Andrea

Ellen Andrea (37) is verloskundige voor de Kleverparkpraktijk in Haarlem en is samen met Niels. Ze hebben 2 dochters, van 9 en 7 en een zoon van 4.