Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De schoolfabriek

Met de verwondering van een verse basisschoolouder werkt Sofie aan haar tweede boek: De schoolfabriek. Een titel met een lading, want krijgen kinderen wel individuele aandacht of is onderwijs gewoon fabriekswerk?

Realiteit

Ik ben in de ban van een nieuwe podcast. Het gaat om Opgejaagd (VPRO) en hij is gemaakt door de van oorsprong Zweedse Jennifer Pettersson. Ze beschrijft hoe Nederland voor haar een vreemd land is geworden sinds ze kinderen heeft. We leven in de veronderstelling dat we alles goed hebben geregeld als het gaat om opvang en onderwijs, maar is dat eigenlijk wel zo? Terwijl Pettersson uiteenzet waarom ze daaraan twijfelt, wordt mijn eigen knagende gevoel erger en erger. Met titels als ‘De schoonmaakmoeder’ en ‘Een veredelde parkeerplaats’ legt ze de vinger ook wel meteen op de zere plek. We lachen om juf Ank en de knotsgekke situaties op het schoolplein van de fictieve basisschool, maar als het je echte leven is, kun je je afvragen of je er wel om moet lachen. Een vriendin zei laatst: ‘Dit is gewoon hoe mijn dagen eruitzien, hoor. Niet grappig.’ Een andere merkte op dat het niet eens zo heel dik is aangezet. ‘Zo is het gewoon.’

Advertentie

De schoolfabriek

Met de verwondering van een verse basisschoolouder ben ik samen met Eva Munnik op dit moment bezig aan ons tweede boek, De schoolfabriek. Het leek me leuk als de titel een knipoog was naar ons eerste boek De melkfabriek, maar onbedoeld kreeg hij nog een andere lading, die misschien toch wel passend is. Want hoeveel tijd is er om echt naar een kind te kijken als je er niet eentje hebt, maar meer dan dertig? Hoe belangrijk vinden we onderwijs als ouders zelf de klas moeten schoonmaken, omdat er geen geld is voor een professionele boendienst? Als kleuters in een rij van tien moeten wachten tot de juf tijd voor ze heeft, kun je de belofte van individuele aandacht dan wel waarmaken?

Crèche

Voor mij is school nu een thema, maar ook de crèche komt aan bod in de podcast. Ik ben een ontzettende bofkont geweest met mijn briljante buurvrouw als gastouder, maar ook ik heb mijn oudste eerst een paar weken naar een gewone crèche gebracht. Wipper aan wipper lagen de baby’s, de leidsters keken me glazig aan als ik uitlegde hoe Magnus mijn gekolfde moedermelk het fijnst kon drinken. Of het aankwam bij ze? Geen idee. Daar moet je op vertrouwen.

Weerklank

Ik vind het dapper dat Pettersson hier zo’n thema van heeft gemaakt en alle logische gedachten waar veel mensen overheen stappen omdat ‘het nou eenmaal zo is geregeld’ hardop uitspreekt. De weerklank die het thema vindt, is bemoedigend. En misschien kan ik er met mijn boek ook een bijdrage aan leveren. Onder invloed van het succes van De luizenmoeder komt hij eind april uit, op Reina’s vierde verjaardag. Hoe toepasselijk.

Sofie van den Enk

Sofie is radio en tv-presentator en schrijver van het boek De Melkfabriek. Ze is getrouwd met André en moeder van Magnus en Reina.