Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Mannenpil - Peter Nilsson

Een pil voor jou, een pil voor mij

Na twee verdraaid geslaagde kinderen willen columnist Peter Nilsson en zijn vrouw even een babypauze. Het anticonceptieverhaal was voor haar nooit een feest, dus dat neemt hij graag op zich. Maar hállo wetenschap: kom eens door met die mannenpil!

Advertentie

Wij hebben twee kinderen. Ik vind dat nogal wat. Ze zijn bijzonder goed gelukt, daar niet van, maar ze zitten dicht op elkaar en dat kan weleens (elke dag) een tikje vermoeiend zijn. We wonen ook niet bijzonder groot en een derde zou op dit moment simpelweg niet passen. Daarnaast is mijn geliefde – geheel terecht – wel even klaar met zwanger zijn. We hebben de productielijn dus heel bewust stilgelegd, maar ik wilde niet dat mijn vrouw weer aan de pil ging. Ik daarentegen zou dolblij zijn met een pil die mijn zwemmers de vaart uit de staart haalt… Ben ik de enige?

Geschreven door

Peter Nilsson

Slechte reactie

Mijn vrouw reageert niet goed op de pil. Ze slikte al een minder sterke variant, maar dan nog was het niet ideaal. De hormonen gierden en een paar dagen in de maand ging het een beetje mis. Het was niet altijd even extreem, maar af en toe was er echt sprake van een zwart gat waar ze in verdween. En dat terwijl ze ook maar een paar dagen in de maand daadwerkelijk vruchtbaar is.

Dagen tellen

Iedereen die bewust zwanger probeert te worden weet dat er wordt aangeraden een kalender op je nachtkastje te leggen. Het Even Doen resulteert namelijk lang niet altijd in een baby. De vruchtbare dagen zijn maar een klein deel van de cyclus… Dus de vrouw slikt een hormonaal kanon om te schieten op haar vruchtbaarheidsmug. Weet je wanneer mannen vruchtbaar zijn? Elke dag. Elke seconde van elke dag. En ook geen gedoe met een beperkte hoeveelheid eitjes, nee hoor, zodra een volgeladen vrachtwagen de weg opgaat zijn ze in het magazijn alweer druk bezig de schappen aan te vullen.

Kinderwens

Ik had nooit serieus over de pil nagedacht, tot ik het effect bij mijn vrouw zag. Ik kreeg er nogal de kriebels van. Gelukkig hadden we een zeer uitgesproken kinderwens en zijn we allebei ongeduldig, dus hebben we al snel gezegd: ‘Geen middeltjes meer, we laten het gebeuren.’ Het gebeurde en daar was nummer één. Daarna heeft ze een poosje een spiraaltje gehad, ook geen succes. De bloedingen waren onvoorspelbaar en heftig. Zelf vond ze het niet zo’n ramp, want ja, bloeden is vrouwen niet vreemd, maar ik was wederom niet blij met de oplossing.

De even-geen-kinderen-wens

En dan blijkt ineens dat je nauwelijks goede opties hebt om die toekomstige kinderen nog even op afstand te houden. Je hebt die pil (werkt niet voor ons), het spiraaltje (werkt niet voor ons), een prikpil (niet geprobeerd, maar is ook een hormooncocktail, dus heeft waarschijnlijk een vergelijkbaar effect als de pil) en dan nog allerlei vreemde flapjes om in te brengen, die niet foolproof zijn. Al deze opties zijn voor haar. En ik? Ik kan condooms kopen… Of de schaar erin laten zetten.

Advertentie

Knip knip

Tijdens de tweede zwangerschap was mijn plan om de boel bij mij dicht te laten solderen. Een meisje en een jongen is een uitstekende score, dank u vriendelijk. Maar ja, onze twee zijn zo verdraaid geslaagd, dat we nu nog niet zeker weten of we deze win-streak al een definitieve halt willen toeroepen. Dus nee, nog even geen permanente ingrepen. Officieel is sterilisatie bij de man niet permanent, maar een eventueel herstel is zeker niet vanzelfsprekend succesvol.

Niet antipil

Het simpele feit is dat mijn vrouw inmiddels al twintig jaar weinig subtiele meuk slikt, waar ze altijd last van heeft gehad. Het klinkt zo onschuldig en simpel (aan de pil zijn), maar het is een behoorlijk ingrijpend goedje. Kijk naar hoe lang het kan duren voordat de natuurlijke cyclus hersteld is, nadat je bent gestopt met de pil. Natuurlijk zijn er veel vrouwen die geen of nauwelijks last hebben en die blij zijn met een manier om regelmaat in hun cyclus te krijgen, dus laat ik even duidelijk maken dat ik zeker niet antipil ben. Het is heel goed dat hij er is… Maar waar is de mijne?

#baasineigenbalzak

Inmiddels is er wel het één en ander getest voor mannen, zowel pillen als bijvoorbeeld verwijderbare gel in de zaadleiders. De gel blijkt vooralsnog, net als sterilisatie, niet altijd omkeerbaar en omdat er bijwerkingen waren is de pil ook weer afgeschoten. Overigens gaat het dan om bijwerkingen als ‘een eventueel verminderd libido’, oftewel: één van de bijwerkingen van de vrouwenpil. Wat voor vrouwen blijkbaar acceptabel is, is voor mannen dus onoverkomelijk. Ik vind het zelf geen enkel probleem om wat te zweten, wat vaker te huilen, of mijn mood op andere wijze te laten swingen, maar geef me in hemelsnaam de mogelijkheid mijn eigen output te reguleren. Een pil, een prik… Een implantaat met een app op mijn smartphone zou ik ook prima vinden.

Laat haar maar slikken

Het ontbreken van een mannenpil is volslagen idioot. Blijkbaar vinden we allemaal dat anticonceptie een probleem van de vrouw is, en ach, zij heeft toch al wat gedoe eens in de maand, dus een beetje meer of minder… Terwijl we allemaal weten: als mannen zwanger konden worden, was die pil er al geweest voordat we met onze eerste vuursteentjes de grot uit waren gekropen.

Advertentie
Redactioneel – offer – Buggy’s

Op zoek naar Buggy's

Bekijk nu