Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kersthysterie

Eva lijdt aan kersthysterie

Elk jaar wordt het erger. Eva is gek op kerst en al helemaal op kerst met haar dochter. Het neemt verontrustende vormen aan.

Advertentie

Ik word steeds gekker op Kerstmis. Of moet ik eigenlijk zeggen: ik word steeds gekker met Kerstmis? Anyway: hoe ouder ik word, hoe meer mijn hart een sprongetje maakt als december aanbreekt.

Geschreven door

Eva Munnik

Last Christmas

Zodra pakjesavond achter de rug is, ren ik naar de berging om alle dozen en kratten gelabeld ‘kerst’ (ja, ik label tegenwoordig, ik word volwassen) tevoorschijn te halen. Via Spotify zet ik de allerergste kerstnummers op die ik kan vinden. Klassiekers als All I Want for Christmas en Last Christmas.

George Michael

Mijn dochter moet verplicht de clip van die laatste meekijken op de iPad, George Michael met liefdesverdriet zien stoeien in de sneeuw hoort bij de opvoeding. Terwijl zij met haar vader de boom in elkaar zet (ik heb hem nog niet zover dat we een echte gaan omhakken in het bos, maar dat komt nog wel), ontwar ik de lampjes.

Meer lezen: 10 nieuwe kersttradities om dit jaar mee te beginnen

Schattige baby

Mijn dochter zoekt online de tekst van O dennenboom op om die te kunnen meezingen en ik denk terug aan ‘Last Christmas’ toen ze nog maar net begon te lezen. En aan de kerst voor last Christmas toen ze nog alle ballen liet vallen. En aan die eerste kerst met baby. Dat ze een half jaar oud was, ik het moederschap maar zwaar en heftig vond en toch heel gelukkig werd van die schattige baby die tussen de slingers lag te kraaien terwijl wij de boom versierden. Een voorbode van hoe gaaf ik het gezinsleven nog zou gaan vinden.

Advertentie

Kersthysterie

Ik word steeds erger met mijn kersthysterie. Als twintiger en dertiger was het er ook al, dan kon ik intens genieten van Driving home for Christmas op de radio in de auto, zeker als ik inderdaad onderweg was naar mijn ouders voor het kerstdiner. Maar nu word ik elk jaar nóg enthousiaster.

Tip: 8x lekkere kerstbaksels om samen met je kind te maken.

Ballet

We versieren de boom met ballen vol herinneringen. De kerstbal die we in Stockholm kochten, eentje die ik van een vriendin kreeg, mijn knutsels van toen ik zelf kind was. Kerst met kind heeft zo z’n uitdagingen, maar wordt eigenlijk alleen maar leuker met de jaren. Deze kerstvakantie is ze misschien wel toe aan films die ik ook leuk vind. Dan leggen we de matrassen in de huiskamer en kijken we naar The Sound of Music en Sissi. A Muppet Christmas Carol is sowieso traditie. En ik heb kaartjes voor het Nationale Ballet: Cinderella. Kerst is ‘The Most wonderful time of the year’. Vind ik echt. (Voel je ‘m nog niet? Lees dan waarom kerst vieren met kinderen leuker is).

Sneeuw

Hoe deze kerstmanie zich verder ontwikkelt, weet ik niet. Ik denk dat ik op mijn zestigste zo iemand ben wiens huis van een kilometer afstand te zien is door de hysterische kerstverlichting. Zo iemand die hele sneeuwlandschappen met rijdende treintjes in het raam heeft staan. Dit weekend gaat het misschien sneeuwen. De slee heb ik met de kerstdozen ook alvast uit de berging gepakt. I’m dreaming of a White Christmas.

Advertentie

Lees ook: 9x wat er anders is aan je kerstboom als je kinderen hebt.

Beeld: Shutterstock

Eva Munnik

Eva Munnik (1976) woont samen met Harry en hun dochter van zeven jaar. Ze werkt voor televisie en bladen en schreef het boek De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City over stedentrips met kinderen.

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu